• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.12.2021

20:18

PIRAMIDA UMESTO KRSTA I SPECIJALNO CRVENO POSTOLJE Milutin Mrkonjić je ceo život bio odan jednoj stvari, ova slika sa groblja to i dokazuje

Tanjug/Jadranka Ilić

Politika

PIRAMIDA UMESTO KRSTA I SPECIJALNO CRVENO POSTOLJE Milutin Mrkonjić je ceo život bio odan jednoj stvari, ova slika sa groblja to i dokazuje

Podeli vest

Narodni poslanik i počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Od Mrkonjića, koji je godinama obavljao razne funkcije i bio prisutan u političkom životu Srbije, oprostili su se porodica, brojni prijatelji i kolege.


Da odaju počast Mrki, kako su ga mnogi zvali, došli su i političari, pevači, kao i brojne javne ličnosti iz Srbije. 


Na početku povorke, iza petokrake je bio venac sa posvetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića - "Neumornom graditelju, s poštovanjem predsednik Srbije Aleksandar Vučić", a kovčeg su nosili Ivica Dačić, Branko Ružić, Zoran Lilić, Nikola Šainović, Dušan Bajatović i Vlade Divac.


Svi oni koji su došli na poslednji ispraćaj nekadašnjeg ministra pored sanduka, osim petokrake, mogli su da vide postolje opšivenom crvenom tkaninom, na kom su bila odlikovanja koje je Mrkonjić dobio za vreme života i na koje je bio izuzetno ponosan.

Većina njih potiče iz doba Jugoslavije, neki su upravo sa simbolima nekadašnje države, a nagrađivail su ga i Josip Broz Tito i Slobodan Milošević.

Foto: Informer.rs/G.T.

Ordenje pored sanduka Milutina Mrkonjića


Umesto krsta, ime počasnog predsednika SPS na sahrani bilo je ispisano na piramidi.


Mrkonjić je bio političar koji je do kraja života ostao veran komunističkoj ideologije. U svom kabinetu u Nemanjinoj 11 držao je sliku Slobodana Miloševića, a na kritike da je to neprikladno isticao je da svojim prijateljima ne okreće leđa, ma kakve političke turbulencije bile. 


Izbacivanje Miloševićeve slike iz Nemanjine 11 tražili su mu brojni političari i kritikovali ga, ali se on nije obazirao na njihove reči.
Mrkonjić je preminuo 27. novembra u 80. godini na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Rođen je 23. maja 1942. godine u Beogradu. Diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu na katedri za puteve, aerodrome i železnice.

Po završetku fakulteta radio je u Birou za studije i projektovanje železnica, a od 1974. godine bio je rukovodilac Sektora za projektovanje.

Posle NATO bombardovanja SR Jugoslavije rukovodio je Direkcijom za obnovu zemlje.

Počasni je predsednik SPS-a od 2015. godine, a bio je jedan od osnivača te stranke, potpredsednik i član Predsedništva.

Takođe je bio potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije od 8. maja 2007. godine.

Od 2008 do 2012. godine bio je ministar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije, a od jula 2012. do avgusta 2013. ministar saobraćaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija