• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

05.12.2021

11:37

ŠIPTARI LOBIRAJU U SAD ZA SMENU BORELJA I LAJČAKA, JEDNA STVAR IH IZJEDA! Ugledni španski 'EL PAIS' otkrio planove Prištine i razloge dodvoravanja Vašingtonu!

AP/Photo

Politika

ŠIPTARI LOBIRAJU U SAD ZA SMENU BORELJA I LAJČAKA, JEDNA STVAR IH IZJEDA! Ugledni španski 'EL PAIS' otkrio planove Prištine i razloge dodvoravanja Vašingtonu!

Podeli vest

Albancima jako smeta to što glavni pregovarač i šef diplomatije EU dolaze iz Slovačke i Španije, zemalja koje ne priznaju lažnu državu Kosovo

Šiptarski ekstremisti u SAD otvoreno lobiraju za smenu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja. Lajčak i Borelj smetaju Albancima jer dolaze iz Slovačke i Španije, zemalja koje nisu priznale lažnu državu Kosovo i zato su u Prištini i Tirani uvereni da njih dvojica rade protiv albanskih interesa!?!

Sve ovo piše španski list 'El Pais', koji je objavio tekst pod nazivom 'Zašto se Albanija, Severna Makedonija i takozvano Kosovo dodvoravaju SAD'.

Američka deca

Ugledni španski list podseća da lideri i građani samoproglašenog Kosova sami sebe često definišu kao 'najviše proamerički orijentisane ljude na svetu'.

"Takozvano Kosovo teži da uđe u NATO pakt, ali to nikako ne može jer ga neke članice, uključujući i Španiju, ne priznaju kao državu. Takođe, 'Kosovo' ima dodatni razlog da pogleda preko Atlantika. Iako se radi o funkcijama koje nisu direktno vezane za nacionalne interese, takozvano Kosovo sa nepoverenjem posmatra to što specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i šef evropske diplomatije Žozep Borelj dolaze iz dve od pet država EU koje ne priznaju Kosovo kao državu - Slovačke i Španije", piše 'El Pais'.

Razmaženi separatisti

Države poput Španije imaju svoje dugoročne, strateške interese i sigurno ih neće podrediti razmaženim separatistima iz Prištine ili velikoalbanskim snovima Tirane
Aleksandar Pavić

Komentarišući ove navode, istraživač Instituta za evropske studije Rajko Petrović kaže da nema nikakve sumnje da albanskoj strani više odgovaraju američke i britanske diplomate kao koordinatori pregovora sa zvaničnim Beogradom.

- Amerika i Velika Britanija ne samo da su među prvima priznale nezavisnost takozvanog Kosova, već se i danas beskompromisno zalažu da Srbija prizna tu lažnu državu i dozvoli joj puno učešće u svim međunarodnim institucijama. S druge strane, Lajčak i Borelj dolaze iz zemalja koje ne priznaju lažnu državu Kosovo i zalažu se da Srbija sa južnom pokrajinom postane članica EU. Slovačka i Španija na svojoj teritoriji imaju ozbiljne probleme sa separatizmom, baš kao i Srbija, pa Albanci pokušavaju da neutrališu ne samo uticaj tih zemalja u pregovaračkom procesu, već i njihovih predstavnika... Iako dvojica diplomata imaju drugačije poglede na pitanje Kosova od svojih nacionalnih vlada, nesumnjivo je da bi njihovi eventualni radikalni pritisci na zvanični Beograd naišli na osudu javnosti i u Španiji i Slovačkoj. I zato smetaju Albancima - objašnjava Petrović.

 

Politikolog Aleksandar Pavić kaže da se sve ovo dešava zato što su Albanci navikli da budu 'američka razmažena deca' kojoj se bespogovorno ispunjava svaka želja.

Moj ugao
PREDRAG RAJIĆ
CZDS

Albanci se generalno daleko više oslanjaju na SAD nego na EU. Reč je o njihovoj dugoročnoj strategiji. Evropski pregovarači nezavisno od toga nemaju luksuz da zastupaju stavove matičnih država u ovim pregovorima.

- A kada im se ne ispuni želja, onda oni plaču, kukaju, traže krivce i mole velikog tatu iz Vašingtona za pomoć, još uvek računaju na to da je on svemoguć i da će nastaviti da im ispunjava sve želje... Međutim, ovo više nije jednopolarni svet i Vašington ne može svuda da nameće svoju volju bez pogovora. Države poput Španije imaju svoje dugoročne, strateške interese i sigurno ih neće podrediti razmaženim separatistima iz Prištine ili velikoalbanskim snovima Tirane - ubeđen je Pavić.

Nemaju vremena

Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, kaže da nikoga ne treba da čudi to što se Albanci žale Vašingtonu na Borelja i Lajčaka, ali da SAD najverovatnije neće preduzeti nikakve korake po tom pitanju.

- Pažnja Zapada sada je usmerena pre svega ka Rusiji, zbog zaoštravanja situacije sa Ukrajinom i sa migrantima u Belorusiji. Njima je u ovom času primarno da zauzmu jedinstven stav po tom pitanju. Tako da je malo verovatno da su Amerikanci uopšte zainteresovani da se bave pritužbama Tirane, Skoplja i Prištine... - zaključuje Paić.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milankukic

pre 2 godine

u britaniji se vec kuva i oce da se odvoje od kraljevstva a dace bog to i u americi ali ne kao pre 20 godina kad su u teksasu na finjaka poubijali pokretace otcepljenja

Pera Bandera

pre 2 godine

Ne nastupa Lajčak kao predstavnik države koja nije priznala tzv. Republiku Kosovo, nego kao osoba koja je gde god je "pomagala" Srbe, tu su Srbi na****li, a slično i još gore je nastupao povampireni Havijer Solana. Nekada smo se radovali onom američkom oficiru (zaboravih mu ime) srpskih korena, koji je bio komandant međunarodnih snaga na KiM, pa je brže otišao nego što je došao. Ima tu još mnogo primera, ali da ih sad ne nabrajam, pa vi sad razmislite !

Vid

pre 2 godine

Naizad i šiptari svatili da je Evropa američki protekorat.

NOVI KOMANDANT KBS ROĐAK ZLOGLASNOG TERORISTE!
Politika

NOVI KOMANDANT KBS ROĐAK ZLOGLASNOG TERORISTE!

Baškim Jašari, sin Rifata Jašarija, vođe mafijaškog klana Jašari, i bratanac Adema Jašarija, zloglasnog komandanta terorističke OVK, izabran je juče za novog komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga!

01.12.2021

23:20

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija