• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.12.2021

08:27

Beograd i Priština da ispune sve što je dogovorerno - Zajednica srpskih opština mora da se formira!

Politika

Beograd i Priština da ispune sve što je dogovorerno - Zajednica srpskih opština mora da se formira!

Podeli vest

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da će politika Berlina prema Srbiji ostati nepromenjena u novoj vladi premijera Olafa Šolca i da će sve što je zasad dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu morati da se implementira, a da to važi i za Zajednicu srpskih opština na KiM



"Naš stav po pitanju Kosova ostaće nepromenjen. Očekujemo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Put do tog cilja može biti samo briselski dijalog. Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, po tom pitanju, ima punu podršku Nemačke. Sve što je dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu, mora da se implementira. To važi i za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike", rekao je Šib za današnje izdanje "Politike".

On je, takođe, dodao da obe strane moraju da ispune svoj deo i moraju da se reše sva ostala pitanja.

Na pitanje da li će Nemačka sada, za razliku od prethodne dve godine, podržati otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, potom klastera, prilikom pristupanja Srbije EU, Šib je odgovorio potvrdno.

"Možete da se pouzdate u to da će Nemačka i nadalje podržavati evropske integracije Srbije i Zapadnog Balkana. To je zabeleženo čak u koalicionom ugovoru nove vlade. Ne određuje EU brzinu kojom će napredovati pristupni razgovori, već Srbija, i to brzonom kojom stvarno sprovodi reforme, posebno u oblasti vladavine prava i demokratije", naglasio je ambasador.

Šib je ocenio da je prethodnih nekoliko godina u Srbiji bilo deficita u nekim važnim oblastima, što je, prema njegovim rečima, naglasila i Evropska komisija u svojim izveštajima.

"Srbija je mnoge domaće zadatke, koje je sama sebi zadala, suviše dugo odlagala. Jedan od primera je implementacija medijske strategije čiji je cilj jačanje nezavisnosti medija. Stoga je EU došla do zaključka da nisu bili ispunjeni uslovi za otvaranje novih poglavlja. Vidim da se brzina sprovođenja reformi ubrzala tokom 2021. godine", kazao je Šib.

On je, takođe, rekao da je Srbija započela važne reforme u oblasti životne sredine i energetike, a odluka o tome da li će biti moguće otvaranje novog klastera u decembru biće doneta ovih dana, kao i da je, kako je rekao, realna opcija verovatno klaster 4, koji obuhvata oblasti životne sredine i energetike.

"Pristupni pregovori predstavljaju trku na duge staze, ne na kratke. Apsolutno želim da ohrabrim vladu Srbije da ne posustaje u svojim naporima da se reforme sprovode u svim oblastima i da ih još pojača", dodao je on.

Šib kaže da ga raduje što Srbija postaje sve privlačnija destinacija za investicije nemačkih kompanije i veruje da će ubuduće ostati tako.

"Srbija će verovatno profitirati i od toga što se povećava broj kompanija koje su ranije poslovale na drugim kontinentima, poput Azije, a sada svoje pogone premeštaju u Evropu, jer su spoznale razarajući uticaj kriza, kao što je pandemija izazvana virusom korona, na globalne distributivne lance", poručio je Šib.

Nemački ambasador kaže da je poznato da Srbija, kao mesto za investicije, ima mnogo potencijala, a između ostalog i veliki inovativni potencijal.

"Srbija se već danas nalazi među 50 najinovativnijih makroekonomija širom sveta. Čujem da su nemačke kompanije toliko dobrodošsle u Srbiji i zbog toga što obezbeđuju dobre uslove za rad, odnosno, visoke standarde u odnosu na socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine i na taj način predstavljaju dobar primer. Vredno zapažanja je i to što ne raste samo broj otvorenih radnih mesta u nemačkim kompanijama, već se menja i njihov kvalitet", naveo je Šib.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija