• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.12.2021

15:49

Gradonačelnik Bakić: Subotica je, kao i država Srbija, posvećena zaštiti životne sredine

Strahinja Babović

Politika

Gradonačelnik Bakić: Subotica je, kao i država Srbija, posvećena zaštiti životne sredine

Podeli vest

Grad Subotica danas je bio domaćin ekološke, društveno-odgovorne kampanje „Zelena Srbija”, koju Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) realizuje u saradnji sa kompanijom „Color Media Communications“, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine

U parku u naselju „Prozivka“, tri od ukupno 20 sadnica crvenocvetnog kestena, japanske ukrasne trešnje i piramidalnog graba zasadili su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, ambasador Austrije u Beogradu, Nikolaus Luteroti, i direktor SRBATOM-a, Slađan Velinov.

Foto: Strahinja Babović

Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, podvukao da je grad Subotica, kao i država Srbija, izuzetno posvećen zaštiti životne sredine i da je subotička lokalna samouprava tokom ove godine realizovala nekoliko značajnih akcija vezanih za uredjenje životne sredine. „Krajem marta uklonili smo divlju deponiju između Starog Žednika i Đurđina, a u aprilu smo započeli veliku akciju sadnje drveća u dvorištima vrtića i škola, u saradnji sa ’Goranskim rasadnikom’ koji je donirao više od 2.000 sadnica.

Foto: Strahinja Babović

U saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, u septembru smo uklonili divlju deponiju u Donjem Tavankutu, a ovih dana uklanjamo i veliku deponiju u Mesnoj zajednici ’Zorka’. Kroz nacionalni projekat ’Čista Srbija’ Subotica će dobiti 110 kilometara nove kanalizacione mreže i dva nova prečistača otpadnih voda, u mesnim zajednicama ’Čantavir’ i ’Bajmok’. Veoma je značajno to što će u okviru ovog projekta biti rešen i višedecenijski problem, ne samo Mesne zajednice ’Prozivka’ već i grada Subotice, neprijatnih mirisa iz otvorenog kanala koji se nalazi iza ovog parka. Želeo bih da ovakvih akcija, kojima podižemo svest naših građana o značaju zaštite životne sredine, bude sve više“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić. Ambasador Luteroti je izrazio zadovoljstvo što ambasada Austrije u Beogradu podržava projekat „Zelena Srbija“.

- Sadnja drveća je poput novog oživljavanja, vraćanja jednog života i jedan od najboljih načina da se borimo protiv klimatskih promena i propadanja životne sredine. Nadam se da će sadnja drveća, kao simbol očuvanja naše životne sredine, doprineti da Subotičani uživaju u ovom parku. Za nas, kao predstavnike ambasade Austrije u Srbiji, veliko je zadovoljstvo što učestvujemo u ovom projektu i nadamo se da ćemo biti pozvani na još mnogo akcija koje se odnose na zaštitu životne sredine - istakao je ambasador Nikolaus Luteroti.

Foto: Strahinja Babović

Direktor SRBATOM-a, Slađan Velinov, kazao je da je Direktorat povezivanjem državnih institucija i lokalnih samouprava sa najboljim praksama drugih prijateljskih zemalja, kroz niz ekoloških aktivnosti, dao primer da možemo i sami nešto uraditi, posaditi novu biljku, stablo ili obogatiti već postojeće parkove i zelene površine.

- Takođe, kroz aktivnost projekta ’Zelena Srbija’ do sada smo doprineli ozelenjavanju skoro 20 gradova naše zemlje u kojima je zasađeno više stotina različitih vrsta stabala. Nadamo se da će stabla koja danas zasadimo doprineti zdravijoj i lepšoj životnoj sredini Subotice, njenoj lepoti koju već krasi šarm stare Evrope i harmonija različitosti - rekao je Velinov.

Foto: Strahinja Babović

U ime partnera kampanje „Zelena Srbija”, prisutnima su se obratili i direktor Javnog preduzeća „Vojvodinašume“, Roland Kokai, i regionalni direktor za Vojvodinu OTP banke Srbije, Boris Radnić.

Uoči sadnje sadnica u parku u naselju „Prozivka“, gradonačelnik Stevan Bakić sa saradnicima sastao se u Zelenoj sali Gradske kuće sa Njegovom ekselencijom, ambasadorom Nikolausom Luterotijem, i direktorima, Slađanom Velinovim i Rolandom Kokaijem.

Foto: Strahinja Babović

U okviru projekta, koji se već drugu godinu zaredom sprovodi, sadnja drveća se organizuje u deset gradova i opština Srbije. Do sada je u 2021. godini projekat realizovan u Zrenjaninu, Bačkoj Palanci, Priboju, Topoli, Kikindi, Sremskim Karlovcima, Požarevcu i Kragujevcu. Subotica je deveti po redu grad koji se priključio ovom društveno odgovornom projektu.

Partneri kampanje „Zelena Srbija” su Javno preduzeće „Vojvodinašume“, OTP banka Srbije i kompanije „Lidl“ i „Telenor“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija