• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.12.2021

10:00

Srbija je posvećena razvijanju odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama u budućnosti! NEKA DUGO ŽIVI PRIJATELJSTVO NAŠIH NARODA I DRŽAVA!

MSP

Politika

Srbija je posvećena razvijanju odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama u budućnosti! NEKA DUGO ŽIVI PRIJATELJSTVO NAŠIH NARODA I DRŽAVA!

Podeli vest

Srbija je posvećena razvijanju odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama u budućnosti, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u video obraćanju učesnicima prijema, koji je sinoć organizovala Ambasada Srbije u Vašingtonu povodom 140 godina uspostavljanja bilateralnih odnosa dve države

Vučić je istakao da dve nacije sarađuju na idealima slobode i pravde koji povezuju građane dve države. 

- Tokom 140 diplomatskih odnosa imali smo i teških trenutaka pogotovo tokom devedesetih godina. Uveravam vas da je Srbija posvećena razvijanju naših odnosa u budućnosti. Da uživaju vrednosti slobode i jednakosti. Neka dugo živi prijateljstvo naših naroda i država - rekao je Vučić, prenosi Glas Amerike.

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić rekao je da su Srbija i SAD sposobne da oblikuju buduće odnose partnerstva i saradnje, jer oni nisu zasnovani isključivo na ostvarenjima bivših generacija.

- Prvi put za naše pretke koji su bez savremenih tehnologija uspostavili odnose prijateljstva i partnerstva. Mi zajedno možemo dodatno da ih oblikujemo - poručio je Ðurić u obraćanju zvanicama.

Foto: MSP

Ceremoniji su prisustvovale brojne strane i domaće zvanice, kao i bivše i sadašnje diplomate.

Prvi zamenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta, Derek Hogan, naveo je da SAD sa partnerima nastoje da ojačaju važne odnose sa Srbijom.

- U nedavnom pismu ministru spoljnih poslova Srbije Selakoviću sekretar Blinken rekao je da Sjedinjene Države podržavaju Srbiju. Jačamo političku i ekonomsku saradnju kako bismo ostvarili napredak i članstvo Srbije u Evropskoj uniji - istakao je Hogan.

Govorio je i o partnerstvu SAD i Srbije u dva svetska rata i, kako je ukazao, pozdravio liderstvo Srbije u regionalnom povezivanju, koje će, kako je ocenio, biti u korist svih građana Zapadnog Balkana. 

Zamenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu Lora Kuper, koja je zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, poručila je da odnosi dve zemlje samo jačaju i to ne samo u političkom smislu, već i kada je reč o vezama građana i naših vojski. 

- Srbija igra važnu ulogu u obezbeđivanju regionalne stabilnosti. Prošlog septembra održane su vojne vežbe naših padobranaca, a imali smo i zajedničke sastanke u Beogradu - rekla je Kuper, ocenivši da su to ohrabrujući znaci za buduću saradnju.

Foto: MSP

Primetila je i izraženu saradnju Nacionalne garde Ohaja i Srbije koja, kako je podsetila, traje 15 godina. 

- Vežbe i kooperacija su uvek bile dvosmerne, jer imamo mnogo da učimo od naših kolega iz Srbije. Takođe, Vojska Srbije angažovana je i u međunarodnim misijama. Treba da nazdravimo za prošlih, ali i budućih 140 godina. Nadam se da će moja sledeća zdravica partnerstvu biti u Srbiji - istakla je Kuper.

Nacionalne garde američke države Ohajo majora  Džon Heris rekao je da dve zemlje imaju priliku da se pripreme za razvoj saradnje u narednih 140 godina.

- Ne možemo ni da pojmimo kakve potencijale imamo za to. Želimo iste stvari - svetlu budućnost naše dece i mir za naše porodice. Za nešto što će nas nadživeti. Posvećen sam da razvijamo poverenje i mir  u narednih 140 godina saradnje. Uveravam vas da je cilj Nacionalne garde Ohaja da nastavi da gaji poverenje među nama - zaključio je Heris.

Foto: MSP

Tokom ceremonije zamenik državnog sekretara američke države Merilend Luis Borunda uručio je ambasadoru Ðuriću specijalnu povelju zahvalnosti.

Među zvanicama su bili i novoimenovani američki izaslanik za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Metju Palmer, kao i bivši američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, ali i drugi brojni nekadašnji američki i međunarodni zvaničnici povezani sa Srbijom i Balkanom, poput nekadašnjeg visokog izaslanika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Volfganga Petriča, naveo je Glas Amerike.

Tokom 2021, godine jubileja, najviše diplomatsko predstavništvo Srbije u Americi organizovalo je nekoliko manifestacija na kojima je, u prisustvu američkih zvaničnika proslavljano diplomatsko povezivanje dve države na najvišem nivou, uspostavljeno 1881. godine.

Tokom poslednjih 140 godina Sjedinjene Države održavale su diplomatske odnose sa Srbijom, Kraljevinom Jugoslavijom, Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom, Saveznom Republikom Jugoslavijom, Državnom zajednicom Srbija i Crna Gora, a nakon njihovog razdruživanja ponovo sa Srbijom, koja je bila deo svih tih država.

Jedno od najznačajnijih obeležja odnosa SAD i Srbije bila je javno izražena podrška američke administracije za vreme Prvog svetskog rata vođenog u periodu od 1914-1918. godine.

Jula 1918. tadašnji predsednik Vudro Vilson, na četvrtu godišnjicu austrougarske objave rata Kraljevini Srbiji obratio se javnosti pohvalivši neustrašivost i hrabrost Srbije u odupiranju brojnijem i jačem neprijatelju. 

Zbog toga je 28. jula na Beloj kući, rezidenciji američkog predsednika, bila istaknuta zastava Srbije.

Uz Srbiju, takva čast je do sada upriličena još samo Francuskoj, u okviru obeležavanja Dana pada Bastilje 1920. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
petar062

pre 2 godine

Srbija gradi i razvija bratske i prijateljske odnose sa SAD om i tako ce biti i ostati za navek

Jeka

pre 2 godine

To je neminovno i potrebno! Bez SAD, nista ne bi funckionisalo u potpunosti!

Divna

pre 2 godine

Saradnja sa SAD me posebno raduje! To je prosto potrebno našoj državi za dalji razvoj, jer to je ipak velika i jaka država!

andrijana

pre 2 godine

sve velike sile moraju da budu uz nas, jer mi napredujemo i potrebni smo i mi njima koliko i oni nama.

JAna

pre 2 godine

Vazno je jacati saradnju na svim poljima..nije vazno sta je bilo u proslosti, vec kako se sada razumemo..

JAna

pre 2 godine

Uspeh jedne drzave ogleda se i u tome u kakvim je odnosima i saradnji sa drugim drzavama..

JAna

pre 2 godine

Srbija odrzava dobre diplomatske odnose sa Amerikom..

Pera Savic

pre 2 godine

Srbija zeli sa Amerikom najbolje moguce odnose.

gfhfhfg

pre 2 godine

Postoji jasna zajednička vizija budućnosti.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija