• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

16.12.2021

14:43

Gradonačelnik Bakić: Subotica prednjači u uvođenju solarne tehnologije u energetske sisteme javnih objekata

Strahinja Babović

Politika

Gradonačelnik Bakić: Subotica prednjači u uvođenju solarne tehnologije u energetske sisteme javnih objekata

Podeli vest

Predstavnici austrijske kompanije „Solid solar enerdži sistems“, koja se bavi izgradnjom postrojenja za korišćenje solarne energije za grejanje i proizvodnju struje, i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas su, u Velikoj većnici subotičke Gradske kuće predstavnicima javnih preduzeća i lokalnih kompanija predstavili potencijale za saradnju i izneli informacije o mogućim rešenjima koja obezbeđuju bolju energetsku efikasnost i smanjenje emisija štetnih materija korišćenjem solarne energije na pojedinačnim objektima, ali i većim sistemima. Prezentaciji je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da je Subotica uključena u veliki projekat „Energetski efikasno snabdevanje energijom“ koji u okviru IPA prekogranične saradnje realizuje sa Republikom Hrvatskom.

 

„Projekat je vredan 85 miliona dinara i predviđa postavljanje solarnih panela na devet objekata javne namene i energetsku sanaciju dve škole, OŠ ’Matko Vuković’ i Osnovne i srednje škole ’Svetomir Bojanin’, kao i dve solarne klupe i jedno solarno drvo. Ovaj projekat je zasnovan na uspostavljanju energetske efikasnosti javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike. Ovo će podići svest o važnosti zaštite životne sredine i potencijala za korišćenje energetske efikasnosti i solarnih elektrana. Naš Gerontološki centar je još pre nekoliko godina takođe ugradio jedan broj solarnih panela, tako da se može reći da Subotica zaista prednjači u uvođenju ove tehnologije u energetske sisteme svojih javnih objekata“, istakao je Bakić.

Današnja prezentacija će dati mnogo novih ideja kako da nastavimo sa takvim projektima ali i kako da se privreda i privatni kapital uključi u ceo proces, koji je deo globalne „zelene agende“, rekao je gradonačelnik Bakić i dodao da je svaki kilovat struje proizveden kroz ovakve obnovljive izvore kilovat manje opterećenja za naše velike elektrane, a samim tim i veliki doprinos smanjenju količine štetnih gasova. 

Foto: Strahinja Babović

„Kao što je naglasio i predsednik Republike Srbije, naša zemlja vodi posvećenu i ozbiljnu ekološku politiku. Grad Subotica je deo te politike i kroz naš trud oko uklanjanja divljih deponija i kroz ozelenjavanje našeg grada, proširenje mreže kanalizacije i rad na sanaciji Palićkog jezera, a važan deo svega toga su i pitanja što većeg korišćenja obnovljivih izvora energije. Znate da je u planu i izgradnja najvećeg vetroparka u Srbiji na teritoriji Čantavira. Očekujemo još mnogo ovakvih prezentacija u budućnosti, a sve to vodi ka još konkretnih i kvalitetnih projekata koji će povećati kvalitet života građana Subotice“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima u Velikoj većnici deo tehnologija kompanije „Solid solar enerdži sistems“, predstavili su Hrvoje Milošević i Patrik Rajter, a o pomoći u finansiranju ovakvih investicija koju može da pruži Evropska banka za obnovu i razvoj govorio je Bojan Bogdanović, menadžer programa u daljinskoj energetici u EBRD-u.  




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija