• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.12.2021

19:51

SRBIJA PRIVUKLA VIŠE OD 80 ODSTO FRANCUSKIH INVESTICIJA U REGIONU! Selaković razgovarao sa šefom francuske diplomatije!

Tanjug

Politika

SRBIJA PRIVUKLA VIŠE OD 80 ODSTO FRANCUSKIH INVESTICIJA U REGIONU! Selaković razgovarao sa šefom francuske diplomatije!

Podeli vest

MInistar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Francuskoj, razgovarao je večeras u Parizu sa ministrom za Evropu i spoljne poslove Francuske Žan-Ivom Le Drijanom

Šef srpske diplomatije ocenio je u razgovoru s novinarima posle sastanka u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske da su bilateralni odnosi između dve zamlje sve bolji posebno zahvaljujući naporima predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona.

Selaković je naglasio da je Srbija privukla više od 80 odsto francuskih investicija u regionu i da će bilateralni i ekonomski odnosi između dve zemlje i dalje jačati.

On je naveo da u Srbiji uspešno pošluje sve više francuskih firmi, a posebno je pomenuo Suez, Alstom i Vansi.

"Dogovorili smo se da nastavimo saradnju na postojećim projektima i da je proširimo na nove", izjavio je Selaković.

On je posebno zahvalio francuskom kolegi na pomoći koju njegova zemlja pruža Srbiji na evropskom putu.

Francuski šef diplomatije istakao je da je posebno zadovoljan ekonomskom saradnjom sa Srbijom i naglasio da će se ona i dalje produbljivati.

Foto: Reuters

Žan Iv le Drijan

On je rekao da Francuska podržava Srbiju na evropskom putu, čestitao je na otvaranju klastera četiri u pregovorima sa EU i dodao da će nova poglavlja biti otvorena kada Srbija ostvari dalji napredak u pravosuđu, vladavini prava i energetici.

Le Drijan je pozvao Beograd i Prištinu da nastave pregovore do pronalaženja rešenja, koje bi prema njegovim rečima, trebalo da bude pravno obavezujući sporazum.

Takođe, istakao je da njegova zemlja podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH prema Dejtonskim principima.

Le Drijan je rekao i da njegova zemlja, ali i ostale članice EU ne mogu ravnodušno da posmatraju šta se događa u toj zemlji.

"Zapadni Balkan je izuzetno važan za nas i tokom predsedavanja Francuske EU u junu 2022. organizovaćemo konferenciju o Zapadnom Balkanu", najavio je francuski šef diplomatije.

Selaković je zvanično posetu Francuskoj započeo danas razgovorima sa istaknutim predstavnicima oba doma francuskog Parlamenta, tokom kojih je istaknuto da je saradnja dve zemlje sve bolja.

Selaković sutra završava posetu Francuskoj razgovorom sa predstavnicima srpske dijaspore u toj zemlji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija