• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

28.12.2021

09:52

Gradonačelnik Subotice Bakić: Veličina srpskog naroda je u bogatstvu svih naših zavičaja i krajeva da daruju svetu velike ljude

Strahinja Babović

Politika

Gradonačelnik Subotice Bakić: Veličina srpskog naroda je u bogatstvu svih naših zavičaja i krajeva da daruju svetu velike ljude

Podeli vest

U Subotici je sinoć, u vestibilu Gradske kuće, otvorena izložba posvećena grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom, diplomati Petra I Velikog, a potom je, u Velikoj većnici Gradske kuće održana i tribina na kojoj se govorilo o životnom delu grofa Save, Srbina poreklom iz Hercegovine koji je bio specijalni savetnik ruskog cara Petra Velikog i koji je, pored ostalog, zaslužan za uspešno razgraničenje ruske i kineske države. Prisutnima na tribini obratio se i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da je sve ono što nije moglo biti prikazano javnosti tokom najteže, pandemijske 2020. nadoknađeno i da kraj ove godine dočekujemo na najlepši mogući način – izložbom i tribinom o životu i radu grofa Save Vladislavića Raguzinskog, čija veličina i zasluge i dalje nisu dovoljno poznate u našem društvu.

„Njegov život započeo je 1669. godine u selu Jasenik, kod Gacka, a odvažni duh, inteligencija i trgovačka veština će ga, u ključnim godinama 18. veka, dovesti u poziciju jednog od najmoćnijih ljudi Ruskog carstva. Tamo će razgraničavati imperije, osnivati gradove i obaveštajne službe, ali ono što je za nas najvažnije, ovaj hercegovački Srbin će nemerljivo doprineti, da se srpsko pitanje i podrška porobljenom srpskom narodu usade u spoljnu politiku jedne od najmoćnijih država tadašnjeg i današnjeg sveta“, kazao je Bakić.

Naveo je kako se dvadeset i jednu godinu od rođenja grofa Save desila i Velika seoba Srba, od koje je 2020. prošlo 330 godina, i da su njegova pažnja, podrška i pomoć bile ključne da se srpski narod na ovom našem severnom prostoru ne odrodi od svog slovenskog korena i svoje pravoslavne vere. 

Foto: Strahinja Babović

Zato nije čudno, dodao je, što mu je jedan od prvih spomenika podignut upravo u Sremskim Karlovcima, gde su došli ruski učitelji koji su postavili osnov za obrazovanje i očuvanje kulture Srba severno od Save i Dunava. 

„Hercegovci imaju tu čast među Srbima da se posebno ponose ovim velikanom, za koga besmrtni Dučić kaže:’Bio je tipičan izraz svog rodnog kraja, oličenje Srbina iz Hercegovine, duhovnog koliko i duševnog, gipkog koliko i ponosnog, opreznog koliko i neustrašivog’. Veličina srpskog naroda je upravo u tom neverovatnom bogatstvu svih naših zavičaja i krajeva da daruju svetu velike ljude“, istakao je Bakić.

On je naglasio da nas ličnost grofa Save Vladislavića danas dodatno i snažno spaja, kako sa našim ruskim, tako i sa našim kineskim prijateljima čije je odnose i kontakte među prvima uređivao.

„Velika je simbolika u srpsko-ruskim odnosima da je grof Sava bio nosilac ordena Svetog Aleksandra Nevskog, od čijeg rođenja smo ove godine proslavili osam vekova. U ove naše dane desilo se, posle mnogo vremena, da jedan Srbin bude odlikovan ovim visokim ordenom ruske države – a taj Srbin je naš predsednik, Aleksandar Vučić. I taj podatak koji spaja naše i vreme grofa Save, nosi veliku i snažnu simboliku“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Foto: Strahinja Babović

Prisutnima na tribini obratili su se i predsednik Zavičajnog udruženja „Hercegovina“, Dragoslav Andrić, viši savetnik Ruskog doma - Ruskog centra za nauku i kulturu  u Beogradu, dr Georgi Engelhardt, profesor na Filozovskom fakultetu Univeziteta u Novom Sadu, prof. dr Đorđe Đurić, i dugogodišnji predstvnik Republike Srbije pri Unesku i bivši ambasador SRJ u više zemalja, prof. dr Darko Tanasković.

U kulturno-umetničkom delu tribine nastupila je glumica Ivana Žigon koja je odrecitovala pesmu „Hercegovina“, čiji je autor publicista, književnik i novinar iz Mostara, Božo Kijac.

Na otvaranju izložbe o grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom, diplomati Petra I Velikog, u vestibilu Gradske kuće, govorili su koautor izložbe Branko Vukomanović i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe, dr Milan Micić, koji je i otvorio izložbu. 

Foto: Strahinja Babović

Subotica je peti grad u kome je ove godine otvorena izložba posvećena grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom. Nakon premijere, početkom jula u galeriji RTS-a u Beogradu, krajem septembra otvorena je u Herceg Novom, početkom novembra u Gacku, a pre nekoliko sedmica i u Gradiški, u Republici Srpskoj.

Izložba sa prezentacijom brojnih dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakata koji svedoče o impozantnom životnom putu, delu i zaveštanju „najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana“ predstavlja se publici u Subotici zahvaljujući Radio televiziji Srbije, Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatija i Predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude, prestonici ove republike Ruske Federacije na čijem se krajnjem jugu nalazi grad Kjahta, drevni Trojickosavsk koji je osnovao grof Sava Vladislavić (1669 -1738), u čast Svetog Save.

Izložbu posvećenu grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom, kao i tribinu koja je otvorena himnom „Bože pravde“ u izvođenju učenice subotičke Gimnazije „Svetozar Marković“ Mine Stanković, organizovalo je Zavičajno udruženje „Hercegovina“, iz Subotice.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija