• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. CRNOGORAC

29.12.2021

07:05

PRIŠTINA PONOVO ODBILA POSLUŠNOST SVOM SPONZORU  Amerika traži od Kurtija da uđe u 'Otvoreni Balkan' On to ogorčeno odbija!

Politika

PRIŠTINA PONOVO ODBILA POSLUŠNOST SVOM SPONZORU Amerika traži od Kurtija da uđe u 'Otvoreni Balkan' On to ogorčeno odbija!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države insistiraju da lažna država Kosovo uđe u inicijativu 'Otvoreni Balkan', ali i Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti to odlučno odbijaju!

Ovo tvrdi Džetljir Ziberaj, savetnik nekadašnjeg ministra spoljnih poslova u Prištini Bedžeta Pacolija, koji kaže da je upravo Haradinaj svojevremeno sprečio Pacolija da ode u Skoplje na dogovor Srbije, Severne Makedonije i Albanije o osnivanju 'mini-Šengena', koji je kasnije prerastao u 'Otvoreni Balkan'. Haradinaj je ovo potvrdio u TV intervjuu, dok je Ziberaj dodatno objasnio da je Prištini jasna uputstva o pristupanju inicijativi dao Metju Palmer, bivši američki izaslanik za Zapadni Balkan.
"Amerikanci su insistirali da budemo deo inicijative koja danas nosi naziv 'Otvoreni Balkan' i koja je u suštini ista kao i Berlinski proces. Ali Ramuš Haradinaj je odbio da se 'Kosovo' pridruži takvoj inicijativi, kao što to danas odbija i aktuelni premijer Aljbin Kurti. I dalje mi nije jasno zašto je to Kosovo odbilo", napisao je Ziberaj na svom Fejsbuk nalogu.

 
Druga struja?

Dozvola za takvo ponašanje Kurtija stigla je, nemojte imati sumnje, iz SAD, pravo iz Stejt departmenta
Srđan Graovac



O američkom angažovanju na učešću Prištine u 'Otvorenom Balkanu' pisala je juče i albanska štampa.
"Amerika insistira da je 'Otvoreni Balkan' dobra i isplativa inicijativa. Međutim, kosovska strana to ne vidi. Ova inicijativa verovatno zahteva još otvoreniji način razmišljanja od onog oko dijaloga sa Srbijom, koga nema u Prištini", piše 'Albanijan post'.
Srpski analitičar Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže da Haradinaj i Kurti ne bi smeli da kažu 'ne' Amerikancima da za to nisu imali podršku upravo iz same Amerike!
- Dozvolu za takvo ponašanje dobili su iz određenih struktura u SAD, pre svega, Stejt departmenta, kao i iz dela zemalja EU koje se protive povezivanju regiona. Uostalom, Aljbin Kurti jeste protivnik bilo kakvog povezivanja zemalja na Balkanu, osim onog sa Albanijom. On se čvrsto drži svog uverenja da je bilo kakav dogovor između Srba i Šiptara nemoguć, kao što je za njega nemoguća čak i mirna koegzistencija bez priznanja lažne države od strane Srbije. Zato će Kurti i dalje blokirati 'Otvoreni Balkan' kao što, uostalom, blokira i dijalog s Beogradom - zaključuje Graovac.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
HITNO! KURTI POTPISAO DOKUMENT U KOJEM JE KOSOVO DEO SRBIJE!
Politika

HITNO! KURTI POTPISAO DOKUMENT U KOJEM JE KOSOVO DEO SRBIJE!

U sporazumu kosovske Vlade i Evropske unije, tačnije u naslovu dokumenta o produžetku ugovora o korišćenju objekta u kojem je smeštena Kancelarija EU, Kosovo je označeno zvezdicom, koju prati fusnota, a pominje se i kao “teritorija“, prenosi Ljajmi

03.12.2021

22:00

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20