• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

06.01.2022

21:28

Nebojša Bakarec: Kad porastem NEĆU biti kengur!

privatna arhiva

Politika

Nebojša Bakarec: Kad porastem NEĆU biti kengur!

Podeli vest

Terra Australis Terribilis! Australija! To je ona zemlja u kojoj je sve naglavce i naopako. Da je to tako dokazuje i skandal koji su izazvale australijske vlasti u slučaju dolaska u Melburn, zvanično najboljeg tenisera i sportiste sveta, Novaka Đokovića

Čudna zemlja. Anglosaksonska zemlja Komonvelta, priznaju britansku kraljicu. Zemlja „zapada“. Na južnoj polulopti. Gazele su u Australiji evoluirale u kengure torbare, životinje koje se kreću skačući na dve noge. Možda to objašnjava skokovite stavove australijskih vlasti po pitanju vize Novaka Đokovića? Postoji legendarna anegdota o značenju reči „kengur“ (kangaroo). Kada je Džejms Kuk pristao u Australiji, jednom prilikom je mašući rukama i mimikom, pitao Aboridžina kako se zove ona čudna životinja koja skače. Aboridžin je odgovorio - „kangaroo“. Kuk je smatrao da je to ime životinje. Anegdota kaže da je Aboridžin u stvari rekao „ne razumem“ (kangaroo).

Međutim, ovo je samo mit. Anegdota nije tačna. Reč kengur (kangaroo) potiče iz aboridžinskog jezika Gugu Jimidir (Guugu Yimithirr)  koji  je nekada govoren na krajnjem (tropskom) severu Australije u severnom Kvinslendu, i glasi „gangurru“ i odnosi se na velikog istočnog sivog kengura. Kao što vidite slično ovoj anegdoti, probleme u komunikaciji sa australijskim vlastima ima i Novak Đoković.

Australija je nastala kao britanska kažnjenička kolonija, i stanovnici Australije su potomci i kriminalaca, bandita, silovatelja, lopova, ubica i ostalog taloga, koji je Britanija po kazni poslala u svoju daleku južnu koloniju. Smatra se da danas 20 odsto Australijanaca potiče od osuđenika. Nije poznato da li i australijski premijer Skot Morison ima ovakvo poreklo? Inače, kriminalci, banditi, silovatelji, lopovi i ubice, hronično pate od toga da slabo drže zadatu reč. Australiju je proslavio čuveni rokenrol hit iz 1981., grupe „Men At Work“ – „Down Under“ čiji refren kaže:„Do you come from a land down under, Where women glow and men plunder, Can't you hear, can't you hear the thunder, You better run, you better take cover“.

Novakova Golgota

Kao najboljeg tenisera sveta, turnir „Australijan open“ je pozvao Novaka Đokovića da učestvuje na turniru. Posle različitih zavrzlama, izazvanih pandemijom Kovida, organizatori turnira „Australijan open“ su 4.1.2022., objavili da je Novak Đoković dobio medicinsko izuzeće vezano za Kovid protokole.

Oni su saopštili da je Đoković dobio medicinsko izuzeće i da će nastupiti na Otvorenom prvenstvu Australije, i objasnili su kako je izgledala procedura. U svom saopštenju od 04.01.2022. Organizatori turnira „Australijan open“ su saopštili: „Đoković je zatražio medicinsko izuzeće, a ono je odobreno nakon rigoroznog procesa, u kojem su učestvovale dve odvojene komisije medicinskih stručnjaka“. Objasnili su kako izgleda procedura dobijanja medicinskog izuzeća. Prvo je molbu odobrio nezavisan tim doktora, iz oblasti imunologije, infektologije i opšte prakse. Nakon što je prva komisija utvrdila da su ispunjeni svi uslovi, molba je prosleđena drugoj komisiji, koju su angažovale medicinske vlasti države Viktorija, gde se nalazi grad Melburn u kome se održava turnir. Druga komisija je takođe utvrdila da su svi uslovi za izuzeće ispunjeni, i Novak Đoković je dobio dozvolu za nastup u Melburnu.

Molba za izuzeće je anonimna, pa članovi komisija ne znaju o kojem igraču je reč. Razlozi za medicinsko izuzeće ostaju privatni, između odbora i onog ko je aplicirao. Sve to je potvrdio i Teniski savez Australije. Kreg Tili, direktor Australijan opena, izjavio je da su „uspostavljeni pošteni i nezavisni protokoli za procenu zahteva za medicinsko izuzeće, koji će obezbediti da turnir bude bezbedan i prijatan za sve". „Ako se Novak pojavi, ili je vakcinisan, ili predstavlja izuzeće", izjavio je Tili ranije, dodajući da će „mali procenat" nevakcinisanih igrača dobiti dozvolu lekarske komisije. Kada je saznao da mu je odobreno medicinsko izuzeće, Novak Đoković je otputovao u Melburn. Podsetiću da je Novak Đoković u junu 2020. godine preležao Kovid. Saznali smo da su 23 igrača dobila medicinsko izuzeće. Australijske vlasti nisu pravile nikakve probleme dvadesetdvojici ovih igrača sa izuzećem, pri ulasku u Australiju. Problem su napravili samo Novaku Đokoviću. Trojica od ova 22 igrača su imali istu vizu kao i Novak Đoković, i nisu im pravili bilo kakav problem pri ulasku u Australiju.

I po ovom pitanju Australijanci su problem napravili samo Novaku Đokoviću. Po dolasku u Melburn, ispostavilo se da australijske vlasti (federalne australijske, države Viktorija i pogranične) ne priznaju medicinsko izuzeće koje su Đokoviću izdali zvanični australijski organi. Australijanci su pogazili svoju reč i svoju čast. Još gore, australijske vlasti (federalne australijske, države Viktorija i pogranične ABF -Australijska granična policija) su poništile vizu koju su prethodno dale Novaku Đokoviću. Australijanci su pogazili svoju reč i svoju čast.

Foto: Nebojša Bakarec

Država Australija je pokazala da ne poštuje svoje sopstvene odluke, da gazi svoju reč i da im čast ne predstavlja ništa. Lično sumnjam na specifičan vid rasizma, religijskog, civilizacijskog, sumnjam na stereotipe i predrasude kojima su zadojeni australijski korumpirani političari. Oni su pretežno protestanti ili katolici. Australijanci su tokom dva veka počinili genocid nad starosedeocima, Aboridžinima, čiju su zemlju preoteli. Nikada se nisu pokajali. Ovo dokazuje i činjenica da su se u hajku protiv Đokovića uključili i australijski političari, na čelu sa premijerom Skotom Morisonom koji je rekao: „Svi moraju da poštuju pravila, a ukoliko Đoković ne ispunjava uslove koje zahtevaju australijske federalne vlasti prilikom ulaska u zemlju tokom pandemije koronavirusa, njemu neće biti dozvoljen ulazak". Srbija je već preživela jednog Skota, pa će da preživi i ovog. Australijski mediji i političari etiketiraju Novaka Đokovića, pogrdnim nazivom „NoVAKS DjoKOVID“.


Novak Đoković je već na aerodromu tretiran kao neprijatelj. Oduzeli su mu sve stvari. Oduzeli su mu telefon. Saslušavali su ga. Posle 9 sati na aerodromu, odveli su ga, kao kriminalca, u pritvor za ilegalne migrante, rupu gde caruju prljavština, bubašvabe i crvljiva hrana. Novak će do ponedeljka biti u pritvoru, kada će nadležni sud odlučivati o njegovoj žalbi. Odbijen je predlog vlade Srbije i naše ambasade, da Novak odluku suda čeka u karantinu, ali u kući koju je iznajmio u Melburnu. Potomci osuđenika žele da ga ponize do kraja. Žele da ga deportuju iz Australije, i da ga spreče da pobedi na turniru i ispuni svoje ciljeve. Novak Đoković ima dva cilja. Prvi cilj je ispunjen - Đoković je do sada proveo 354 nedelje kao prvi teniser sveta i teško da će ga iko uskoro stići (vremešni Federer ima 310 nedelja, dok Nadal ima samo 209). Drugi cilj je liderstvo po broju osvojenih grend slemova – trenutno njih trojica dele prvo mesto - imaju ih po 20. Broj nedelja na prvom mestu, kao i broj grend slem titula najočigledniji su i najlakši sistem merenja kada je reč o tome ko će biti najbolji svih vremena.


Australijski korumpirani političari, prikriveni rasisti, žele da prikažu svojim biračima da nema povlašćenih, i da nema dvostrukih aršina. Ove godine slede izbori u Australiji. Australijski korumpirani političari, prikriveni rasisti su pokazali upravo suprotno. U Australiji ima povlašćenih, caruju dvostruki standardi i prikriveni rasizam. Da je to tako dokazuje činjenica da australijske vlasti nisu pravile nikakve probleme dvadesetdvojici igrača sa medicinskim izuzećem- već samo Đokoviću. Da je to tako dokazuje činjenica da australijske vlasti nisu pravile nikakve probleme trojici igrača sa istovetnim vizama - već samo Đokoviću. Da je to tako dokazuje činjenica da australijske vlasti ni jednom igraču nisu poništile već datu vizu, izuzev Novaku Đokoviću. To potvrđuje i bivši direktor Australijan opena Pol Meknami koji je izjavio: „Za neverovati je da je Đoković jedini igrač kojem je viza odobrena, a zatim ukinuta“.


Na ovaj skandal svetskih razmera reagovali su mnogi zvaničnici Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da se nekoliko puta čuo sa Novakom Đokovićem, kao i da država Srbija pokušava da mu obezbedi što bolji tretman i uslove u Australiji, dok se ne reši njegov status u toj zemlji. Predsednik Vučić naglasio je da je Srbija u razgovorima kako sa Novakom, tako i sa australijskim vlastima i da je jedina želja da srpski teniser napusti pritvor u koji je stavljen. „Vlada Marić (pomoćnik ministra inostranih poslova op. aut.) je pozvao australijskog ambasadora sinoć i jutros i u skladu sa dogovorima koje Ana Brnabić upravo ugovara, želeći jednu stvar pre ponedeljka i konačne odluke suda, da se Novaku Đokoviću dozvoli da ne bude u ovom zloglasnom hotelu, već u kući koju iznajmljuje, u kojoj može da se kreće i da se priprema za turnir“ rekao je predsednik Vučić. „Ja sam sinoć prvi put razgovarao sa njim, jutros drugi put, a čuo sam se i sa njegovim ocem. Ono što je Novak tražio od svoje države, mi smo u svakom trenutku želeli, hteli i naša je obaveza da to učinimo, da štitimo interes naših građana i tome smo apsolutno posvećeni“, dodao je predsednik Vučić. „Radimo sve što možemo da preduzimamo, naše ministarstvo spoljnih poslova je aktivno uključeno u sve. Ono što nije fer je da se vodi opšta hajka u kojoj učestvuju svi, od australijskog premijera, pričajući da sva pravila važe za sve, a to je besmisleno. Više tenisera su pustili pod istim uslovima pod kojim Novaka nisu. Plašim se da će vrsta političkog iživljavanja na Novaku Đokoviću da se nastavi, da bi oni dokazali neke druge stvari, jer kad nekoga ne možete da pobedite, onda se bavite ovakvim stvarima“, zaključio je predsednik Vučić. Delom i rečju, su se oglasili mnogi članovi vlade Ane Brnabić, na čelu sa njom.

Australijskim ogranima treba postaviti četiri pitanja. Prvo - Ako Novak Đoković nije ispunio zakonske uslove, zašto ste mu dali vizu? Drugo – Ako ste bili zabrinuti zbog vize Novaka Đokovića, zašto je niste otkazali pre nego što je ušao u avion, i obavestili ga na vreme (pre putovanja)? Treće - S obzirom da ste Novaku Đokoviću dali vizu, a nijedna okolnost se nije promenila od tada, po kom osnovu ste mu otkazali vizu? Četvrto – Zbog čega ne priznajete odluku vaše dve, australijske stručne komisije, koje su donele odluku o medicinskom izuzeću? Sve ovo govori o lošim namerama i o predumišljaju australijskih organa.„Do you come from a land down under, Where women glow and men plunder, Can't you hear, can't you hear the thunder, You better run, you better take cover“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 2 godine

Prosto rečeno, ŠLJAM I OLOŠ!!! To je u temeljima te države!

NEBOJŠA BAKAREC: Božićna bajka o Gojku i njegovom bratu!
Politika

NEBOJŠA BAKAREC: Božićna bajka o Gojku i njegovom bratu!

Bila jednom dva brata. Bili su siromašni. Želeli su toliko mnogo, a imali su tako malo. Nije baš da su bili gladni, ali bili su GLADNI moći i novca, još kao deca. Obožavali su „MONOPOLI“. Igrali su tu igru po ceo bogovetni dan. Milioni, kuće, ulice, hoteli… Stariji brat je uvek pobeđivao, piše narodni poslanik SNS Nebojša Bakarec

04.01.2022

20:55

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija