• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.01.2022

18:15

Ðurić: 2021. produbili smo uticaj i prisustvo u kongresu SAD

Politika

Ðurić: 2021. produbili smo uticaj i prisustvo u kongresu SAD

Podeli vest

Marko Ðurić, ambasador Srbije u SAD, kaže da je ponosan na aktuelnu politiku Srbije koju vodi predsednik Aleksandar Vučić i zahvaljujući kojoj svedočimo boljem pozicioniranju Srbije na svetskoj političkoj i ekonomskoj mapi

- 2021. godina je bila godina ubrzanog ekonomskog, infrastrukturnog, bezbednosnog i spoljnopolitičkog rasta i razvoja Srbije. U tom smislu meni kao ambasadoru Srbije zadatak je bio odgovoran, ali i nešto lakši da prenesem istinitu i ažurnu sliku o dešavanjima u Srbiji. Kada predstavljate zemlju koja ima najveći privredni rast u Evropi to je logična prva rečenica u svakom ozbiljnijem razgovoru sa ljudima koje upoznajem - rekao je Ðurić za Pink.rs.

Na pitanje kakva je mogućnost saradnje sa SAD, on kaže da su poslovne mogućnosti za unapređenje odnosa rezultirale ugovorima vrednim stotine miliona dolara za našu državnu namensku industriju, kao i da sa ponosom može da kaže da je ambasada Srbije pomogla uspostavljanju kontakata ne samo u toj sferi nego i u drugim.

- Kada je reč o američko-srpskim odnosima generalno, ovo je bila godina u kojoj smo produbili uticaj i srpsko prisustvo u kongresu SAD. Kokus prijateljstva sa Srbijom u Kongresu SAD je više nego udvostručen ove godine. Ja sam lično kao ambasador imao trocifren broj sastanaka sa predstavnicima američkog kongresa. Mnogi od tih ljudi nisu u fokusu pažnje svakodnevno imali Srbiju, tako da je ta prilika da se njima predstavi nova slika Srbije koja nije ona iz devedesetih godina, bila jedinstvena i dragocena - naveo je Ðurić.

Govoreći o predstavljanju projekta Otvoreni Balkan u SAD, on je naveo da je inicijativa predsednika Vučića koju je zajedno sa nekim drugim liderima pokrenuo jedna od najboljih stvari za predstavljanje nove paradigme politike u našoj zemlji i našem regionu i da je naišla na univerzalnu podršku u političkim krugovima SAD.

Na pitanje koji su problemi sa kojima se najčešće suočava,

Ðurić navodi da mi političku infrastrukturu u SAD nismo razvijali decenijama, da nismo dovoljno ulagali.

- Nakon raspada Jugoslavije mi nismo ni zgradu ambasade imali u Vašingtonu, nego smo iznajmljivali neki privatni prostor. Sada se to menja. Predsednik Vučić je kao značajan prioritet dao izgradnju srpske infrastrukture u SAD i u okviru toga mi možemo samo da prosperiramo. Nabavljamo novu fenomenalnu zgradu ambasade na kilometar od Bele kuće. Već intenzivno radimo na ujedinjenju i ukrupnjenju srpskog političkog faktora u Americi kako bi se na medijskoj i javnoj sceni emitovale drugačije poruke o Srbiji - naveo je Ðurić.

Dodao je da predsednik Vučić ima viziju snažne Srbije koja podrazumeva da njena spoljna politika počiva na stubovima dobrih odnosa sa velikim silama.

- Moj mali i veoma odgovoran deo posla je da pokušam da u periodu dok sam ambasador u SAD doprinesem izgradnji infrastrukture koja će doprineti da ti odnosi sa SAD sa budućim generacijama budu usidreni na solidnim temeljima i da moji naslednici kao budući ambasadori u SAD zateknu i dobro uređenu i dobro organizovanu ambasadu i isti takav srpski lobi. Sledeći viziju predsednika Aleksandra Vučića mi u Americi gradimo novi snažan srpski lobi - poručio je Ðurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija