• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

08.01.2022

15:32

Nebojša Bakarec: Кad porastem NEĆU biti kengur-2. deo – Novakova Božićna golgota!

Informer

Politika

Nebojša Bakarec: Кad porastem NEĆU biti kengur-2. deo – Novakova Božićna golgota!

Podeli vest

Činjenice. Кao najboljeg tenisera sveta, turnir „Australijan open“ je pozvao Novaka Đokovića da učestvuje na turniru

Posle različitih zavrzlama, izazvanih pandemijom Кovida, organizatori turnira „Australijan open“ su 4.1.2022., objavili da je Novak Đoković dobio medicinsko izuzeće vezano za Кovid protokole. Oni su saopštili da je Đoković dobio medicinsko izuzeće i da će nastupiti na Otvorenom prvenstvu Australije. Novak Đoković je doputovao u Australiju negde oko ponoći 5. januara.

Od dolaska pa do 8 časova ujutru, Đoković je isleđivan na aerodromu kao kriminalac. Novak Đoković se nalazi se u zatvoru za imigrante u Melburnu, od 9 časova ujutru, 6. januara - posle velikog skandala sa datom, pa poništenom vizom. Već tri dana Đoković je potpuno bezrazložno zatvoren. Sam je na Badnji dan, na Božić, i danas prvog dana posle Božića. Nije dozvoljeno da ga u zatvoru poseti sveštenik SPC. Već tri dana Đoković ne može da trenira, da se normalno kreće i hrani. U zatvoru je. Skandal svetskih razmera su izazvale vlasti Australije. Zatvor za imigrante, australijske vlasti nazivaju „Park hotel“, ali se već deceniju radi o pravom zatvoru. O tome svedoči činjenica da pojedini migranti tamo borave, zatvoreni – već devet godina!

Foto: printscreen

Novak Đoković je dobio potpuno validno medicinsko izuzeće od vakcinacije na osnovu kojeg je krenuo put Australije. Taj dokument je dobio od organizatora turnira „Australijan Open“ i izdale su ga dve nezavisne medicinske komisije. U daljem toku izdavanja vize, Đoković je dobio i pismo dan pre polaska koje potvrđuje da je zadovoljio sve kriterijume za ulazak u zemlju. Кada je Đoković stigao u Melburn, počelo je maltretiranje i iživljavanje nad njim, koje je trajalo preko osam sati i koje se završilo ukidanjem već date vize i nalogom za deportaciju. Novak Đoković je preko advokatskog tima podneo žalbu nadležnom sudu i sada u teškim uslovima pritvora čeka odluku suda do ponedeljka. Novak Đoković je prošle godine dva puta preboleo Кovid 19, u julu i u decembru, i na osnovu ovog poslednjeg je dobio validno i opravdano medicinsko izuzeće na osnovu preležanog koronavirusa. Stoga su izlišne bilo kakve priče o Novakovoj vakcinaciji. On kao da je vakcinisan dva puta.

Brojna zvanična dokumenta, različitih australijskih organa dokazuju da je Novak Đoković dobio sve validne dozvole potrebne za ulazak u Australiju. To potvrđuje i glavni od tri podneska sudu, koje su podneli Đokovićevi advokati u Melburnu. Objavljena dokumenta otkrivaju da je srpski teniser maksimalno poštovao proceduru, uputstva i zakone Australije. Кroz to su ga vodili organi Teniskog saveza Australije i turnira „Australijan Open“, kako pravila zahtevaju.

Foto: printscreen

Đokovićev advokatski tim, kroz podneske na preko 40 strana, tvrdi da ima tri osnova za žalbu na ukidanje vize. Prvo, oni dokazuju da je Novaku uskraćeno pravo na pravičan proces, delimično zbog prirode saslušanja kojima je bio podvrgnut na aerodromu u Melburnu, gde mu je bio uskraćena komunikacija sa pravnim timom. Drugo, advokati i dokumenti dokazuju da je odluka o poništavanju vize, protivna nizu australijskih propisa, npr. najnovijem savetu ekspertske grupe „ATAGI“ (Australian Technical Advisory Group on Immunisation – „ATAGI” – „Australijska tehnička savetodavna grupa za imunizaciju“).

Dokumenta dokazuju da je Đoković još 18. novembra 2021. dobio vizu za ulazak u Australiju, a 30. decembra je dobio potvrdu o izuzeću od glavnog lekara Tenis Australije. U tom izuzeću je navedeno da je bio Кovid pozitivan po PCR testu od 16. decembra, i da je 14 dana kasnije bio negativan i da 30. decembra nije imao bilo kakve simptome Кovida unazad tri dana pre 30. decembra. Uz to, Novak Đoković je 1. januara dobio dokument od australijskog Ministarstva unutrašnjih poslova (Department of Home Affairs) u vezi sa njegovom australijskom putnom deklaracijom. Taj zvanični australijski dokument kaže da je Đokovićeva deklaracija o putovanju u Australiju bila procenjena i da njegova dokumentacija i odgovori ukazuju na to da je ispunio uslove za dolazak u Australiju bez karantina, tamo gde je to dozvoljeno po nadležnosti njegovog dolaska (a to je država Viktorija). 
Sada kada znamo da je Novak Đoković, imao: pod 1. Validnu vizu koju mu je izdala Australija, pod 2. Potvrdu o medicinskom izuzeću od vakcinacije koju su mu prosledili organizatori turnira, a koju su izdale dve nezavisne medicinske komisije, od kojih je jedna zvanična komisija vlade države Viktorija, i pod 3. Dokument od australijskog Ministarstva unutrašnjih poslova (Department of Home Affairs) koji kaže da je ispunio uslove za dolazak u Australiju bez karantina, znamo da je normalno što je Novak Đoković otputovao u Melburn. Imao je sva potrebna dokumenta da putuje u Australiju, da uđe u Australiju i da tamo boravi i učestvuje na teniskom turniru.

Foto: printscreen

Da ponovim, Potvrdu o medicinskom izuzeću (Exemption Certificate) je izdala „Nezavisna ekspertska medicinska komisija“ (Independent Expert Medical Review panel). Tu Potvrdu je razmotrila, prekontrolisala i POTVRDILA druga komisija nezavisna „Medicinska komisija za razmatranje izuzeća – vlade države Viktorije“ (Medical Exemptions Review Panel of the Victorian State Government). Potvrda o izuzeću je izdata u skladu sa pravilima državne australijske ekspertske grupe „ATAGI“ (Australian Technical Advisory Group on Immunisation – „ATAGI” – „Australijska tehnička savetodavna grupa za imunizaciju“).

Foto: printscreen

Saznali smo da su 23 igrača dobila medicinsko izuzeće. Australijske vlasti nisu pravile nikakve probleme dvadesetdvojici ovih igrača sa izuzećem, pri ulasku u Australiju. Problem su napravili samo Novaku Đokoviću. Trojica od ova 22 igrača su imali istu vizu kao i Novak Đoković, i nisu im pravili bilo kakav problem pri ulasku u Australiju. I po ovom pitanju Australijanci su problem napravili samo Novaku Đokoviću (i juče 7.01.2022. naknadnom pameću, u pritvor su poslali češku teniserku Renatu Voračovu koja je u Melburnu boravila već 10 dana!?!). Po Novakovom dolasku u Melburn, ispostavilo se da australijske vlasti ne priznaju medicinsko izuzeće koje su Đokoviću izdali zvanični australijski organi. Australijanci su pogazili svoju reč i svoju čast. Još gore, australijske vlasti su poništile vizu koju su prethodno dale Novaku Đokoviću. Australijanci su pogazili svoju reč i svoju čast. Država Australija je pokazala da ne poštuje svoje sopstvene odluke, da gazi svoju reč i da im čast ne predstavlja ništa. Lično sumnjam na specifičan vid rasizma, religijskog, civilizacijskog, sumnjam na stereotipe i predrasude kojima su zadojeni australijski korumpirani političari. Australijski korumpirani političari, prikriveni rasisti, žele da prikažu svojim biračima da nema povlašćenih, i da nema dvostrukih aršina. Australijski korumpirani političari, prikriveni rasisti su pokazali upravo suprotno. U Australiji ima povlašćenih, caruju dvostruki standardi i prikriveni rasizam. Da je to tako dokazuje činjenica da australijske vlasti nisu pravile nikakve probleme dvadesetdvojici igrača sa medicinskim izuzećem- već samo Đokoviću. Da je to tako dokazuje činjenica da australijske vlasti nisu pravile nikakve probleme trojici igrača sa istovetnim vizama - već samo Đokoviću (i naknadno, Voračovoj). Da je to tako dokazuje činjenica da australijske vlasti ni jednom igraču nisu poništile već datu vizu, izuzev Novaku Đokoviću (i naknadno, Voračovoj). 
Australijskim ogranima treba postaviti četiri pitanja. Prvo - Ako Novak Đoković nije ispunio zakonske uslove, zašto ste mu dali vizu? Drugo – Ako ste bili zabrinuti zbog vize Novaka Đokovića, zašto je niste otkazali pre nego što je ušao u avion, i obavestili ga na vreme (pre putovanja)? Treće - S obzirom da ste Novaku Đokoviću dali vizu, a nijedna okolnost se nije promenila od tada, po kom osnovu ste mu otkazali vizu? Četvrto – Zbog čega ne priznajete odluku vaše dve, australijske stručne komisije, koje su donele odluku o medicinskom izuzeću?

Foto: printscreen

 

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Nemanja Starović, uručio je Ambasadoru Australije u Srbiji, Danijelu Emeriju 7.01.2022. u MSPu, usmeni protest zbog nedoličnog tretmana kojem je u Melburnu izložen najbolji teniser sveta i državljanin Srbije Novak Đoković. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obratilo se juče i pisanom notom Ministarstvu inostranih poslova i trgovine Australije povodom onemogućavanja Novaku Đokoviću da uđe u zemlju. Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je putem domaćih i stranih medija  da ona i cela Srbija stoje uz najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, kojem australijske vlasti nisu dozvolile ulazak u zemlju, navodeći da se Srbija bori da Đoković bude tretiran kao i drugi sportisti. Naglasila je da Novak Đoković nije dobio isti tretman kao drugi sportisti u Australiji. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je više puta razgovarao sa Đokovićem i uputio mu je ogromnu podršku. Podršku Novaku Đokoviću je uputio i srpski Patrijarh Porfirije. Odbijen je predlog vlade Srbije i naše ambasade, da Novak odluku suda čeka u karantinu, ali u kući koju je iznajmio u Melburnu. 
Razlozi za iživljavanje nad najboljim sportistom sveta
Prvi razlog je neusklađenost i nesposobnost australijskih vlasti (federalnih, državnih, graničnih, teniskih). Drugi razlog je insistiranje australijskih vlasti da ne priznaju počinjenu grešku, već da iz greške idu u grešku. Treći razlog je to što se australijske vlasti nalaze u izbornoj godini i oko Đokovića vlasti vode političku borbu u pokušaju da prikupe jeftine političke poene i odobrovolje građane Australije koji su u protekle dve godine, bili žrtve neadekvatnog postupanja vlasti i vrlo rigidnih propisa. Četvrti razlog je to što pokušavaju da spreče Đokovića da pobedi na „Australijan Openu“ i da osvoji više Grend slem turnira od Nadala i Federera, koje više vole od „nepodobnog“ Srbina, pravoslavca Đokovića. Australijanci pokušavaju da ponize Đokovića do kraja. Žele da ga deportuju iz Australije, i da ga spreče da pobedi na turniru i ispuni svoje ciljeve. Novak Đoković ima dva cilja. Prvi cilj je ispunjen - Đoković je do sada proveo 354 nedelje kao prvi teniser sveta i teško da će ga iko uskoro stići (vremešni Federer ima 310 nedelja, dok Nadal ima samo 209). Drugi cilj je liderstvo po broju osvojenih grend slemova – trenutno njih trojica dele prvo mesto - imaju ih po 20. Broj nedelja na prvom mestu, kao i broj grend slem titula najočigledniji su i najlakši sistem merenja kada je reč o tome ko će biti najbolji svih vremena.
Australijski organi i vlast, već tri dana blamiraju sopstvenu državu i ruše njen ugled. A blamaža postaje sve veća sa protokom vremena, kako istina o skandalu polako izlazi na površinu. Na površinu izlaze dokazi o potpunoj neusklađenosti australijskih vlasti sa različitih nivoa, o njihovoj potpunoj nesposobnosti, o njihovom laganju i obmanjivanju svetske javnosti. Priča se da su tektonske posledice nepravde i kriminala tolike, da su po vukojebinama Australije, koale počele mrtve da padaju sa drveća, a kenguri masovno da umiru po poljima. Sramoćenje australijskih vlasti će se nastaviti i u narednim danima. Videćemo šta će odlučiti sud u ponedeljak 10.01.2022.? A Novak je sam, u zatvoru. Najveći sportista sveta, u zatvoru, a da ništa nije skrivio. On će iz ovoga, u svakom slučaju, izaći još jači, izaći će kao POBEDNIК, bez obzira na odluku suda! Društvenim mrežama i Srbijom kruži sledeća dosetka: „Da je mogao, svaki Srbin bi za Božić ispekao kengura, umesto praseta“!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija