• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs

09.01.2022

22:16

Rio Tinto je korak u borbi protiv Vučića! Litijum mora da se eksploatiše, ali...

printscreen

Politika

Rio Tinto je korak u borbi protiv Vučića! Litijum mora da se eksploatiše, ali...

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u emisiji Hit tvit da je cilj blokada saobraćajnica u Srbiji rušenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da je kompanija Rio tinto "korak u borbi protiv Vučića"

Brnabić je za televiziju Pink kazala da blokade nisu zbog zelene agende, navodeći da je to legitimno, ali da organizatori treba da priznaju da su ti protesti politički.

Ona je rekla da je na protestima Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) rečeno da su ti protesti protiv predsednika države.

Prema njenim rečima, aktivista Savo Manojlović je, nakon ispunjenja povlačenja Zakona o eksproprijaciji i izmena Zakona o referendumu, kazao da su zahtevi protesta ispunjeni, ali da su aktivisti okupljeni oko Aleksandra Jovanovića Ćute nastavili proteste a da svoje zahteve nikada nisu izneli.

Upitana šta će preduzeti država ukoliko aktivisti blokiraju granične prelaze, što su ranije najavili, Brnabić je kazala da ona "ne može da uzima za ozbiljno tu vrstu bahatosti".

"I neke druge stvari su mi bile protivne zdravom razumu, ali ja u ovo zaista ne mogu da verujem", navela je premijerka.

Ona je ponovila da je Vlada Srbije jako blizu odluke da poništi sve dozvole date Rio tintu, naglašavajući da aktuelna vlast "nije ni dovela Rio tinto".

Brnabić je dodala da poništavanje dozvola ne bi zaustavilo proteste, jer učesnici protesta "menjaju svoje zahteve", a ponovila je i da se protesti održavaju u cilju smene vlasti.

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj kazao je da je SRS spremna da učestvuje u poništavanju tih dozvola - ukoliko to ne bi bilo na veliku štetu Srbije.

Šešelj je rekao da litijum mora da se ekploatiše i da ne dolazi u obzir da se to zabrani.

"Ako SRS dodje na vlast, mi ćemo litijum eksploatisati i niko nas u tome neće sprečiti. Ali da eksploatišemo po najvišim standardima zaštite životne sredine", kazao je on.

Dodao je da je Srbija uvek bila rudarska zemlja.

- Kristalno je jasno da to više nisu ekološki protesti, oni imaju jasnu političku agendu - rekla je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sava

pre 2 godine

Opozicija je dno dna,njima nista nije sveto,ojadili su nas pa bi sad Jos da pune račune širom sveta e neće moći neka budu sigurni.

Jela

pre 2 godine

Dobro nam je poznat cilj ovih protesta nemaju ni e od ekologije vec isključivo da se Djilasovci domognu vlasti,ali gadno se se zeznuli.

doživotna robija za Rošavog i

pre 2 godine

И Кранг из димензије Икс је против председника Вучића ???

Ana

pre 2 godine

Sasvim je jasno da protesti imaju politicku konotaciju i ciljeve i da nikakav izlazak vlasti u susret zahtevima ne bi mnogo toga promenio.

Pera

pre 2 godine

Ti debeli ustaso .. mozes da pokupis porodicu i da se vratis kod tudjmana na konaciste ...

Cvetanka

pre 2 godine

Potpuno je jasno da to više nisu ekološki protesti, oni imaju jasnu političku agendu. Koju lažni ekolozi zloupotrebljavaju, ali su na vreme pročitani.

Nešo N

pre 2 godine

Naravno da litijum treba eksploatisati, ali je potrebno da se obezbedi potpuna zaštita žigvotne sredine.

Glasinac

pre 2 godine

Sve radnje Rio tinta su obustavljene dok se ne dobije studija kojom će se garantovati zaštita životne sredine.

Drina

pre 2 godine

Greška bi bila da se Rio Tinto protera iz Srbije. Oni treba da dostave studiju kojom će garantovati zaštitu životne sredine i tada im treba dozvoliti da eksploatišu litijum.

Sara

pre 2 godine

Rio tinto je tek u procesu istraživanja tržišta i njegove ekološke bezbednosti, niko nije rekao da se sa eksploatacijom mora odmah poći...

Veselin

pre 2 godine

Ne znaju ekolozi ni žašto protestuju a protestuju svake nedelje u sve manjem broju.

Žika

pre 2 godine

I vrabcima na grani je danas jasno da je Rio Tinto poslužio samo kao paravan za pokušaj svrgavanja sadašnjeg režima. Ogroman novac je dat domaćim izdajnicima da isceniraju sve ovo.

Dejana

pre 2 godine

Ovim blokadama samo zele da sklone Vučica, ali nece im to uspeti jer gradjani ne zele da učestvuju u protestima!

Marko

pre 2 godine

Od prvog dana je jasno da je Rio Tinto samo paravan opozicionim liderima u nasilnom rušenju vlasti.

Milena

pre 2 godine

Ma čim su krenuli ti protesti to je bilo jasno da se ne radi o ekologiji, već isključivo o ljubomori prema Vučići.

Klara

pre 2 godine

Ti lažni ekolozi su jedva čekali da se za nešto uhvate kako bi propagirali nasilje i na neki njim svojstven način iskalili nezadovoljstvo prema Vučićevom radu i zalaganju .

Milena

pre 2 godine

Protestima treba stati na put, jer je nedopustivo da se neko tako ponaša u 21.veku.

Njanja

pre 2 godine

Predsednika Vučića ne može da sruši mali broj plaćenih protestanata lažnog ekološkog protesta kada on ima podršku većine građana svi mi dobro vidimo gde smo uz takvog predsednika koliko je Srbija napredovala na svim poljima .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija