• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: prva.rs

12.01.2022

08:53

INFEKTOLOG, DOKTORKA GVOZDENOVIĆ, UPOZORAVA: Evo posle kojih simtoma omikrona MORATE DA REAGUJETE, i šta NIKAKO NE SMETE DA URADITE!

Freepik.com

Politika

INFEKTOLOG, DOKTORKA GVOZDENOVIĆ, UPOZORAVA: Evo posle kojih simtoma omikrona MORATE DA REAGUJETE, i šta NIKAKO NE SMETE DA URADITE!

Podeli vest

Zakažete kod prijatelja ručak, zapuši vam se nos, naravno da ćete se javiti i reći - ne dolazim, kaže doktorka Eleonora Gvozdenović

Gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, infektolog dr Eleonora Gvozdenović pričala je o asimptomatskim prenosiocima korone, trenutnim simptomima omikron soja i preporukama koje možda mnoge zbunjuju

Doktorka je pomenula i slučaj Novaka Đokovića.

Doktorka Gvozdenović je kazala da većina novozaraženih - a imamo rekordan broj - trenutno oseća blage simptome, ali da nije svaki simptom razlog za odlazak na PCR. Pomenula je i slučaj Novaka Đokovića, koji se tokom noći oglasio i detaljno objasnio kada je saznao da ima koronu i šta je potom uradio.

- To je slično kao što je bilo i sa Novakom, on nije imao tegobe. Najveći broj trenutno zaraženih se ili malo osećaju loše, boli ih glava, imaju temperaturu koja nije preterano visoka... Boli ih guša i to sve liči na prehladu i grip, teško se razlikuje. Ako se u tom trenutku ode na PCR test, prilično je velika verovatnoća da se bude pozitivan, virus je lako prenosiv i pretpostavljam da je tačno da će tako i biti taj scenario, da će mnogo nas biti pozitivno - rekla je ona.

- Mi imamo iskustvo o kliničkoj slici ovog soja virusa, ali ipak ne smemo da kažemo da je blaga. Mora to neko ko je proučavao da kaže. On kruži izvesno vreme, moramo da kažemo da se ne mora ići istog momenta u ambulantu. Ne mora iste sekunde test. Ne moramo insistirati na tome, jedan moj rođak je kašljao, imao temperaturu, osećao se loše. Dobio je antigenski negativan, pa PCR do sutra čekao, pa je i on bio negativan. Sada kruže razni virusi u ovo doba godine, ovo su meseci poznati po respiratornim infekcijama. Boravimo u zatvorenom, lako se inficiramo - rekla je doktorka.

Ona je naglasila i da je korona, kao i ostale sezonske infekcije, zapravo kapljična infekcija a da takve infekcije zaustavljamo nošenjem maske.

- One se zaustavljaju nošenjem maski, i dalje ćemo pričati o izuzetno bitnim maskama. Ako vi i ja razgovaramo na pristojnoj udaljenosti, možemo da budemo bez maski. Ali ako se ja nakašljem, to više nije pristojna distanca. Zna se odavno da ko ima kijavicu, ne ide u goste. Zakažete kod prijatelja ručak, zapuši vam se nos, naravno da ćete se javiti i reći - ne dolazim - rekla je ona.

Simptomi omikrona su raznovrsni, pobrkaćemo ih sa kijavicom ili ćemo misliti da smo samo umorni, ali ne treba odmah ići na test, rekla je ona.

Može se ispostaviti da ipak jeste kijavica, a bespotrebno ste stajali satima u redu s ljudima koji možda jesu zaraženi.

- Ja savetujem, ako su to simptomi, da se ipak dva dana ostane kod kuće. Ako je blaga klinička slika, jer to može i da se smiri narednog dana. Da prvo budete malo loše, ali ako se narednog dana smiri, nema potrebe da idete. Mi imamo cifre zaraženosti od ljudi koji imaju minorne tegobe i stoje satima u redovima da bi bili testirani - rekla je ona.

- Moramo biti svesni toga da i oni koji nemaju nikakve tegobe, mogu biti inficirani, a ne samo oni koji imaju tegobe. A naravno da će neko ko već oseća tegobe biti pažljiviji u ponašanju - rekla je ona.

Period izolacije se smanjuje u nekim zemljama, ali doktorka navodi da bi trebalo SZO da standardizuje svoje preporuke.

- Da se jednostavno svi ponašamo na isti način, a ne svaka zemlja svoja pravila, onda nemamo šemu ponašanja, niti kretanja. SZO bi morala da iznese pravila, kako da se ponašamo i šta da radimo. Kada neko preboli ovu bolest, ima antitela koja štite izvesno vreme. Ovoga momenta ne znamo do kada, ali je očigledno da oni koji su imali ovu bolest, da su oni imali imunitet i da su izvesni od njih posle godinu dana ponovo imali bolest koja je bila blaga. Dakle, ako su oni jednom stekli imunitet, on je postajao slabiji ali je na kraju ipak bio dovoljan da ne dozvoli isti intenzitet bolesti kao prvi put. Poneko oboli drugi put, a najveći broj ne oboli drugi put, znači da se antitela negde održavaju - rekla je dr Gvozdenović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija