• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.01.2022

15:30

Nastavićemo saradnju sa Republikom Srpskom! Mi ne svađamo narode BiH niti smo to ikad činili

Politika

Nastavićemo saradnju sa Republikom Srpskom! Mi ne svađamo narode BiH niti smo to ikad činili

Podeli vest

Povodom godišnjice mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema te, zajedničku sednicu održali su Srpsko narodno veće i Zajedničko veće opština Vukovar u Vukovaru

Nakon sednice, Milorad Pupovac odgovarao je na pitanja novinara o njegovoj prisutnosti na proslavi dana  Republike Srpske u Banjoj Luci.

- Ne žalim što sam išao na akademiju obeležavanja dana RS-a jer ništa u mojim namerama nije bilo da bih trebao žaliti. Moje prisustvo kao predsednika SNV-a je pre svega bilo povezano sa saradnjom s institucijama RS-a - kaže Pupovac.

- Ne vidim razlog za žaljenje zbog toga. Vidim razlog za žaljenje što neki ljudi vide problem u saradnji s jednim entitetom. Ova mirna reintegracija bi trebala biti dokaz našem doprinosu miru i našoj želji da mir ne vlada samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama koje tog mira u dovoljnoj meri nemaju - kaže Pupovac dodajući da je blizak poruci koju je na akademiji poslao patrijarh srpski.

Nastavak saradnje

Pupovac kaže da će se nastaviti suradnja s institucijama RS-a, te da nikada nije ulazio u unutrašnja pitanja BiH.

- U BiH se vode rasprave o tome šta je ustavno, a šta nije, mi se u te rasprave nismo uplitali. Tamo se vode ozbiljne rasprave o tome kakva je sudbina BiH. Mi smatramo da BiH treba biti zemlja mira - poručuje Pupovac i dodaje da sva tri naroda u toj zemlji trebaju doći do boljih odnosa međusobnim razumevanjem.

- Mi ne svađamo narode BiH niti smo to ikad činili. Ni prema jednom nemamo dvostruki aršin. Niti smo njihovi tutori - govori.

- Ja nisam u sporu, ako smatrate da sam u sporu, morali biste to dokazivati. Ako smatrate da sam ja čovek koji će dezintegrirati BiH više nego što je ona dezintegrirana, onda mi to morate dokazivati - kaže Pupovac.

- Ja nisam čovek ružnih rieči, pazim kako komuniciram. Nikad nisam imao problema s priznavanjem BiH, kao ni bilo koje druge zemlje, krenuvši od vas. Zašto baš u Hrvatskoj, i zašto baš od vas, toliki interes za moje pojavljivanje na toj svečanoj akademiji? Ja sam išao kao predstavnik srpske zajednice, ja nisam više državni predstavnik - kaže Pupovac. Dodaje da je došao zahvaliti onima koji su iz siromašne zemlje odvojili da bi pomogli još siromašnijima od sebe.

- Nisam nenavikao na to da mi se u ovih 30 godina pripisuju stvari koje mi se ne mogu pripisati - kaže Pupovac.

- Što se tiče teških i meni neprihvatljivih reči, više sam puta govorio protiv toga pa ću i danas reći da sam protiv toga. Ja tamo nisam imao priliku govoriti, samo slušati, iz drugog reda, kao što kažete. Čuo sam ženu koja me je pozvala i koja je imala vrlo uravnotežen govor, gospođu Cvijanović - govori Pupovac dodajući i da je patrijarh na akademiji govorio onako kako bi svi trebali govoriti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija