• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.01.2022

22:38

Ovo je prva vlast koja se odriče prava da bira sudije!

Tanjug/Sava Radovanović

Politika

Ovo je prva vlast koja se odriče prava da bira sudije!

Podeli vest

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić pozvao je građane da u nedelju izađu na referendum o promeni ustavnih amandmana, koji se tiču izbora sudija i tužilaca da bi pravosuđe bilo nezavisno i depolitizovano, što je u interesu svih

Ukoliko referendum uspe sudije i tužioci više neće biti birani u parlamentu.

Ukazao je da se ova predložena promena Ustava ne odnosi ni na jedno od aktuelnih pitanja kao što su status Kosova i Metohije ili Rio Tinto.

Predsednik parlamenta je u izjavi za Tanjug televiziju rekao da je "ovo prva vlsat u Srbiji koja se odriče prava da bira sudije".

- To što će sudstvo biti nezavisno, znači da neće više biti političkog uticaja na sudije - jasan je Dačić, uz napomenu da Evropski parlament takav sistem izbora sudija i tužioca zahteva od Srbije još od 2006.

Ukazao je da opozicija, međutim, koristi ovaj referendum kao borbu za, kako je naveo, "startne pozicije" i dodao da oni smatraju da, ukoliko manje ljudi izađe na referendum, veće su šanse da pobede na izborima.

- Stav opozicije je da, ako narod ne izađe na referendum, to znači da politički uticaj predsednika (Aleksandra) Vučića, premijerke (Ane) Brnabić ili njega kao predsednika skupštine, slabi - kaže Dačić.

Na pitanje da objasni od čega zavisi da li je referendum uspeo, Dačić je kazao da će rezultat zavisiti od većine glasova građana koji su izašli na referendum.

Naveo je da će, pored šest sudija i predsednika Vrhovnog kasacionog suda, članovi Visokog saveta sudstva biti i četvoro istaknutih pravnika - stručnjaka koji imaju više od deset godina iskustva u pravnim poslovima, a koje će birati Narodna skupština.

Prema njegovim rečima ta četiri člana kontrolisaće da li pravosudno sistem funkcioniše po zakonu.

Ocenio je da, ukoliko se dobije potvrdan odgovor građana na referendumu, počinje reforma vladavine prava.

Takođe, objasnio je da je to postupni proces i da će sve promene zakona i odluke biti usklađene sa Venecijanskom komisijom i nadležnim institucijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija