• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.01.2022

07:35

PRVI NA BIRAČKOM MESTU! Dačić glasao na referendumu o promeni Ustava!

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

PRVI NA BIRAČKOM MESTU! Dačić glasao na referendumu o promeni Ustava!

Podeli vest

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, glasao je jutros na republičkom referendumu o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe


Dačić je glasao u 7.00 časova na biračkom mestu 35 u Mesnoj zajednici "Dedinje" i kao prvi glasač otvorio glasanje na tom biračkom mestu.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ustavne promene za pravosuđe bez političkog uticaja!

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić pozvao je danas građane Srbije da izađu na referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa i da glasaju za sudstvo koje će, kako je rekao, suditi isključivo po zakonima i bez bilo kakvog političkog uticaja.

"Ovo je prva vlast koja se odriče svog prava da bira sudije i tužioce, to se nikad nije desilo i to puno znači", rekao je Dačić novinarima posle glasanja u Mesnoj zajednici "Dedinje".

Naglasio je da je promena Ustava i nužan preduslov za dalji proces evropskih integracija.

"Bez ovoga nema daljeg napredovanja u evropskim integracijama. To je intencija koja postoji u Evropi, da se način izbora sudske grane vlasti izmešta iz sfere u politike u sferi koja bi označavala jednu vrstu autonomije pravosudnog sistema od političkog uticaja", rekao je Dačić.

Naglasio je da je važno da građani iskoriste svoje ustavno i demokratsko pravo i da glasaju isključivo u svom interesu, odnosno u interesu toga da, kako kaže, sistem na koji su se žalili prethodnih decenija bude bolji i na koji su prethodnih godina i decenija imali određene primedbe.

"Te primedbe su se uglavnom svodile na to da treba izvršiti depolitizaciju pravosuđa, smanjiti uticaj politike. Smatralo se da je to jedna od negativnih strana pravosudnog sistema", rekao je Dačić.

Naveo je da, ukoliko građani na referendumu potvrde odluku parlamenta, ustavne promene stupaju na snagu dan posle objavljivanja zvaničnih rezultata referenduma i da nakon toga zakonodavna i izvršna vlast nemaju ništa sa izborom sudske vlasti.

"Potpunu odgovornost preuzimaju nezavisna tela i to je garancija da smo počeli i da idemo dalje u procesu reforme sistema vladavine prava", naveo je predsednik parlamenta.

Građani Srbije odlučuju o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, koju je predložila Vlada Srbije u cilju obezbeđivanja veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolju zaštitu prava građana i jačanje vladavine prava.

Šta građani dobijaju glasanjem "da" na referendumu?

Amandmani predviđeni Aktom o promeni Ustava odnose se samo na pravosuđe i njima se ne menjaju drugi delovi Ustava.

Građani se izjašnjavaju o referendumskom pitanju - "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?" zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne".

VODIČ KROZ REFERENDUM! Šta je predlog da se promeni u Ustavu Srbije i ZAŠTO?

Svoje pravo građani mogu da ostvare na nešto više od 8.000 biračkih mesta, koja se zatvaraju u 20.00 časova.

Republička izborna komisija utvrdila je da pravo glasa ima 6.510.233 birača.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija