• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.01.2022

13:41

MINISTAR POPOVIĆ U DUBAIJU: Srbiji je potrebna nuklearna elektrana!

mbpi.gov.rs

Politika

MINISTAR POPOVIĆ U DUBAIJU: Srbiji je potrebna nuklearna elektrana!

Podeli vest

Nuklearna energija je najpouzdaniji, najjeftiniji i najčistiji izvor energije. Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom u budućnosti, poručio je ministar Nenad Popović

 

U obraćanju na Međunarodnom samitu o nuklearnim tehnologijama u Dubaiju, Popović je naveo da će potrebe za strujom u sledećih 15 godina porasti za 50 odsto.

- Stabilno snabdevanje električnom energijom je uslov za svaku državu da se ekonomski razvija, da bude nezavisna i slobodna. Najefikasniji način da obezbedimo stabilno i održivo snabdevanje je izgradnja nuklearne elektrane - rekao je Popović.

On je istakao da vetar i sunce ne mogu da zamene nuklearnu energiju, jer nuklearne elektrane rade 365 dana u godini obezbeđujući stabilno i jeftino snabdevanje strujom za privredu i građane. 

Popović je naveo da bi izgradnja nuklearne elektrane značajno doprinela i povećanju zapošljavanja, jer, prema njegovim rečima, na jedno radno mesto u nuklearnoj elektrani dolazi 10 do 15 radnih mesta u povezanim industrijama.

- To su natprosečno plaćena radna mesta i prilika da naše mlade inženjere zadržimo u Srbiji - naveo je Popović. 

On je izrazio očekivanje da će Srbija u narednom periodu razgovarati sa potencijalnim partnerima u ovom projektu kako bi se postigla najbolja cena i u Srbiju privukle najbolje tehnologije. 

Ranije danas Popović je održao bilateralni sastanak sa rukovodstvom ruske državne korporacije Rosatom na kojem se razgovaralo o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije u Srbiji. Ministar je naveo da se početak izgradnje ovog centra očekuje do kraja 2022. godine.

Popović je istakao da će ovaj centar značajno doprineti podizanju kapaciteta Srbije u oblasti medicine, a posebno je značajan za onkološke pacijente koji će kada centar bude izgrađen sve potrebne terapije, koje su se do sada uvozile u Srbiju, moći da imaju u našoj zemlji. 

- Centar je značajan i za razvoj srpskih kadrova u oblasti nuklearnih tehnologija u čemu je Srbija nekada prednjačila u Evropi - rekao je Popović. 

Na Svetskoj izložbi EKSPO2020 u Dubaiju od 17. do 24. januara održava se Međunarodni samit o nuklearnim tehnologijama ”Rosatom nedelja” na kojem učestvuju brojni državni zvaničnici, rukovodioci kompanija i vodeći svetski stručnjaci i naučnici iz oblasti nuklearnih tehnologija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 2 godine

U slučaju rata nuklearke su glavna meta, a onda zbogom narode. ?‍☠️

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija