• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.01.2022

14:33

Vojska ostvarila značajan napredak u 2021. godine!

Tanjug/Zoran Žestić

Politika

Vojska ostvarila značajan napredak u 2021. godine!

Podeli vest

Prošla godina je prva godina posle dosta vremena u kojoj imamo veći priliv oficira, podoficira i profesionalnnih vojnika kao i vojnika na dobrovoljnom odsluženjeu vojnog roka od njihovog odlaska, a nabavili smo i veliku količinu oružja, opreme koji su nedostajali vojsci, izjavio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović


On je to izjavio nakon predstavljanja rezultata analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2021. godinu kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Stefanović je rekao da Vojska svakog dana dostiže nove sposobnosti i najavio da će ove godine biti značajne nabavke naoružanja i opreme, ali i novih stanova za pripadnike VS.

Ministar odbrane je podstio da će od ovog meseca svi zaposleni u VS i Ministarstvu odbrane dobiti povećanje plata od osam odsti i dodao kako će Ministarstvo iz sopsrtvenih sredstava obezbediti dodatno povećanje plata od 10 odsto priradnika Garde koji izvode veoma složene i obimne zadatke.


On je zahvalio na podršci predsedniku Srbije Vučiću bez čije pomoći ne bi bilo moguće opremanje VS značajnim nedostajućim sredstvima i opremom, ali i svima u Generalštabu i Ministarstvu koji su svojim angažmanom doprineli napretku sistema odbrane.

"Srbija nije nikome pretnja. Naoružava se u obimu koji je potreban jedinicama da odbrane Srbiju. Ne trkamo se ni sa kim, nego se naoružavamo samo onoliko koliko je potrebno da se odbrani zemlja. Da je ranije ulagano više, sada ne bismo morali toliko da ulažemo da bismo nadoknadili propušteno", istakao je Stefanović odgovaraajući na komentre o naoružavanju srpske vojske.

On je upitao zašto Hrvatske kao članica NATO daje milijardu evra za kupovinu savremenih lovačkih aviona rafal, i protiv koga namerava da ih upotrebi.

Vojni rok

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da na današnjem sastanku na kojem je analizirano stanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2021. godinu, a kojem je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić, nije bilo reči o mogućem ponovnom uvođenju redovnog vojnog roka.

"Nismo razgovarali o tome, jer smo rekli da želimo da se prvo završi javna rasprava, da se na najširim forumima u zemlji razgovara o tome", rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje da li je bilo reči o vraćanju služenja redovnog vojnog roka.

Prema rečima ministra, Generalštab Vojske Srbije ima svoj stav, Ministarstvo odbrane će imati svoj i struka će, takođe, imati priliku da se izjasni i iskaže svoj stav, nakon čega će se procenjivati svi efekti.

"Nakon toga ćemo to izneti kao stav Vlade Srbije pred Skupštinu ili ga nećemo iznostiti, ali na ovom sastanku nismo razgovarali o tome", rekao je Stefanović.


Sastanku, koji je održan u Domu Garde u Topčideru, prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predsednici skupštinskih odbora za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Marković i za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić, te direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija