• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.01.2022

15:00

Petković poručio Devenportu: Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje Srba na KiM!

Tanjug

Politika

Petković poručio Devenportu: Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje Srba na KiM!

Podeli vest

Svakodnevne izjave prištinskih političara da će Srbima na KiM i u budućnosti biti zabranjeno da glasaju na izborima koje raspisuje Srbija, posebno na izborima 3. aprila, unose dodatnu zabrinutost i prete da dovedu do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ocenio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković


On je na današnjem sastanku sa šefom Misije OEBS na KiM Majklom Davenportom istakao da je odgovornost te međunarodne organizacije da organizuje glasanje na prostoru KiM 3. aprila i Srbima omogući da iskoriste svoje građansko i demokratsko pravo.


U saopštenju Kancelarije za KiM navodi se da su Petković i Davenport razgovarali o sveukupnoj situaciji u srpskoj južnoj pokrajini, sa posebnim osvrtom na nedavnu zabranu Prištine da se na prostoru KiM organizuje referendum.

Petković je sagovornika informisao o, kako je navedeno, kontinuiranom nastojanju Prištine da se potpuno ponište i ukinu sva politička i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji što se, kako se dodaje, videlo i 16. januara kada su privremene institucije samouprave u Prištini donele odluku da u srpskim sredinama na KiM bude onemogućeno održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije.

Petković je istakao da je već mesecima na sceni kampanja ogoljenog nasilja i represije nad Srbima u našoj južnoj pokrajini, te ukazao na činjenicu da su napadi na srpski narod, imovinu i našu kulturnu i versku baštinu, gotovo svakodnevni i da su poslednji događaji još jedan u nizu pritisaka, koji bi trebalo da obeshrabre srpski narod u borbi za opstanak i ostvarenje njegovih prava.

Podsetio da je srpski narod na KiM do sada, uz podršku OEBS-a, imao pravo glasa na izborima koje raspisuje Srbija i istakao da je odgovornost Misije OEBS da organizuje glasanje na prostoru KiM 3. aprila i Srbima omogući da iskoriste svoje građansko i demokratsko pravo.

Petković je ocenio da OEBS na KiM ima značajnu ulogu u uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane i izrazio očekivanje da će ova Misija nastaviti da deluje u skladu sa svojim mandatom.

Naveo je da u suprotnom poslednji događaji prete da ostvarene pomake u dijalogu Beograda i Prištine potpuno ponište, ali i da dovedu do ozbiljnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona što, kako je istakao, Beograd nipošto ne želi.

Na kraju razgovora Petković je pozdravio početak rada Specijalnog savetnika za nealbanske zajednice u okviru Misije OEBS i izrazio očekivanje da će i u budućnosti aktivnosti te međunarodne organizacije biti usmerene na zaštiti i garantovanju ljudskih i građanskih prava Srba i drugih nealbanaca, dodaje se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija