• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.01.2022

23:17

MINISTAR FINANSIJA ISTAKAO: Platni razredi su samo deo ŠIRE REFORME javne uprave!

Tanjug

Politika

MINISTAR FINANSIJA ISTAKAO: Platni razredi su samo deo ŠIRE REFORME javne uprave!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali istakao je danas da je uvođenje platnih razreda samo deo šire reforme, a da je za jaku i efikasnu javnu upravu potrebno imati i zadovoljne zaposlene

"Svaki građanin može da vidi rezultate reforme javne uprave. Trenutno se svi mladi preko E-uprave prijavljuju za 100 evra pomoći, a tako se podnose i poreske prijave", kazao je Mali tokom gostovanja u debati "Reč na reč" na RTS-u.

Prema njegovim rečima, uloženo je mnogo u digitalizaciju i modernizaciju javne uprave, a platni razredi samo su deo toga.

“Modernizovali smo našu javnu upravu, mnogo uložili u digitalizaciju, u unapređenje njegovog rada, i ti rezultati se danas vide. Ne može se uporediti ovo danas sa onim što je bilo pre par godina, a platni razredi su samo deo te uspešno sprovedene reforme”, naglasio je Mali.

On je rekao da je za jaku i efikasnu javnu upravu potrebno imati i zadovoljne zaposlene i kao primer naveo da su plate danas u Srbiji, u odnosu na pre 10 godina značajno porasle.

"Trenutno se sprovodi veliki projekat po imenu Iskra. Pravimo bazu sa tačnim brojem ljudi i njihovim primanjima, onda je mnogo lakše da se sprovede reforma", dodao je Mali.

Ministar je govorio i o subevncijama za domaća i strana preduzeća, a naglasio je da je Srbija uspela u teškim okolnostima da održi finansijsku stabilnost I da je lider u ovom delu Evrope.

"Subvencije su iste i za domaća i za strana pravna lica, za mene su to sve domaća pravna lica", rekao je Mali govoreći o subvencijama za zapošljavanje koje daje država.

On je naglasio da je zemlja održala finansijsku stabilnost,I da je javni dug 51,4 odsto BDP-a i to nakon 8,7 milijardi evra pomoći koje je vlada dala da bi se umanjile posledice kovida.

“U ovom trenutku smo lider u ovom delu Evrope", istakao je ministar.

On se zahvalio zaposlenima u javnoj upravi i podsetio na povećanja plata od 10 odsto najavivši dalja povećanja primanja.

“Sa tom politikom ćemo nastaviti i dalje. U srcu te reforme nam je i reforma javne uprave. Ne bismo mogli sve to da sprovedemo da javni sektor to nije podržavao”, kazao je ministar.

Mali je govorio i o javnim preduzećima I rekao da je njihova reforma pokrenuta 2014. i da trenutno ne postoji nijedno koje predstavlja bilo kakav fiskalni rizik po budžet Republike Srbije što je, kako je naglasio, potvrdio i MMF.

“Godine 2015. je 25 javnih preduzeća poslovalo pozitivno, a prošle ih je 84 svoju dobit uplatilo u budžet, dakle 3 puta više, a ukupno smo 16,8 milijardi dinara dobili od javnih preduzeća. Ne kažem da je sve sjajno, ali brojke dovoljno govore da nam je i taj deo privrede stabilan”naveo je Mali.

Kako je rekao ministar, javna preduzeća sigurno mogu bolje, ali njihov doprinos u prevazilaženju pandemijske krize se ne sme zanemariti.

On je naglasio i da očekuje da u narednom periodu javna preduzeća postanu motori daljeg napretka i razvoja zemlje.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija