• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.02.2022

08:12

SVI DETALJI RAZGOVORA VUČIĆA I SIJA! Nova kineska fabrika uskoro u Nišu, bilo je reči o Kosovu, ali i ugovoru o slobodnoj trgovini!

instagram/buducnostsrbijeav

Politika

SVI DETALJI RAZGOVORA VUČIĆA I SIJA! Nova kineska fabrika uskoro u Nišu, bilo je reči o Kosovu, ali i ugovoru o slobodnoj trgovini!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je rano jutros po našem vremenu sa predednikom Kine Si Đinpingom

Dvojica predsednika jutros su se sastala peti put, što je samo dokaz velikog prijateljstva između dve zemlje. 

- Iskreno prijateljstvo je osnova za jačanje ekonomske saradnje naše dve zemlje. Hvala na gostoprimstvu i srdačne čestitke na organizaciji veličanstvene ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara - napisao je Vučić na instagramu "Budućnostsrbije", uz video sa sastanka u Pekingu.

 

 

Predsednik Kine Si Đinping naložio je svom Ministarstvu za trgovinu da sa našom vladom nastavi i brzo okonča razgovore o ugovoru o slobodnoj trgovini, preneo je predsednik Srbije  nakon susreta sa kineskim predsednikom, ukazujući da je to velika stvar za Srbiju. 

Vučić je, nakon razgovora sa Sijem, novinarima kazao da je imao srdačan razgovor sa kineskim kolegom, koji je konstatovao da dve zemlje imaju zaista čelično, veliko, iskreno prijateljstvo.

- Kada napravite ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom onda zaista za strane investitore i zapad postaje najunosnije da investiraju u Srbiju, jer će imati najšire tržište na svetu. To je velika stvar za našu Srbiju - kazao je Vučić izrazivši uverenje da će ti pregovori moći da se završe još ove godine. 

Naglasio je da je taj sporazum ogromna nada i za naše prerađivače, poljoprivredne proizvođače.

- Takođe smo govorili o uspostavljanju aviolinije Beograd-Peking, Beograd-Šangaj, o čemu je veoma pozitivno govorio Si. Verujem da ćemo u toku ove godine i to uspostaviti. Time bi uzeli još jedan avion A330, koji bi saobraćao direktno između Kine i Beograda. Posle dve do tri godine uspostavili bi liniju koja bi donosila zaradu, ali i doprinosila razmeni poslovnih ljudi. To sve doprinosilo bi brzom razvoju Srbije - kazao je Vučić.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

"Si rekao da želi ubrzanje saradnje" 

Ukazao je da je predsednik Si insistirao na podršci teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Takođe su, kaže, govorili i o svim infrastrukturnim projektima na kojima zajednički radimo, a država Kina finansira, kao što je Fruškogorski koridor, u vezi kog je nedavno Eksim banka odobrila kredit.

- O svim našim međusobnim pitanjima smo razgovarali, a tako i o vojno-tehničkoj saradnji. Si je rekao da želi ubrzanje saradnje. Rekao je da zbog kovida 19 nije mogao da dođe u Srbiju, i da to jedini razlog, kao i da se raduje i nada skorijoj poseti Srbiji - preneo je Vučić.

Podsetio je da sa Kinom otvaramo uskoro fabriku vakcina u Beogradu. Vučić je istakao da rezultati i trend rasta trgovinske razmene pokazuju da su Si i on bili u pravu kada su govorili o jačanju odnosa dve zemlje.

 

 

- Srećan sam načinom i tonom komunikacije. Si je bio veoma opušten, što za kineskog predsednika nije čest slučaj - zaključio je Vučić.

Nova kineska fabrika uskoro u Nišu 

Srbija i Kina nemaju nijedno otvoreno pitanje, već sarađuju u brojnim oblastima, istakao je Vučić posle sastanka i najavio jednu kinesku investiciju koja će doći u Niš.

- Mi sa Kinom nemamo nijednu vrstu problema, nijedno nerešeno pitanje. Imamo veoma široko polje za nastavak izuzetne saradnje - rekao je Vučić novinarima u Kini.

Preneo je da je i novoj ambasadorki Srbije u toj zemlji rekao da njen zadatak mora da bude da se poveća trgovinska razmena sa Kinom, sa 5,3 na osam milijardi dolara, dodajući da ne bi isključio mogućnost da, ako se završi pandemija, a nastavi se rast razmene, ta cifra bude i do 10 milijardi, na nivou sa Nemačkom.

Vučić je rekao i da će uskoro jedna kineska fabrika biti otvorena u Nišu, uz jedno proširenje investicije u Kragujevcu.

Foto: printscreen

- Ali, oni će dolaziti sve više, Kina raste neverovatnom brzinom. Verujem da će u politici ‘Pojas i put‘ koju Kina zagovara biti još investicija, pogotovo tamo gde su dobrodošli i gde nema političkih prepreka - rekao je Vučić.

Na pitanje da li se zadovoljan vraća u Beograd, Vučić je odgovorio da je i po načinu na koji se obraćao kineski predsednik, uvideo da je "urađen dobar posao".

- Nadam se da će se pandemija okončati pobedom čovečanstva, da možemo da radimo dalje, što je važno za dalji napredak. Gledaćemo sebe, negovati odnose sa prijateljima, i gledati da ih popravljamo sa onima sa kojima nismo imali najbolje odnose - rekao je Vučić.

Foto: printscreen instagram/buducnostsrbijeav

Dodao je da je Srbija kandidat za međunarodnu izložbu Ekspo2027, te da je i to pomenuto na sastanku sa Sijem, kako bi nam Kina pružila podršku, navodeći da će Srbija ponuditi najbolje uslove, izgraditi nove sajamske prostorije i postarati se da to bude još jedan korak da dobijemo organizaciju te manifestacije.

To je sedmi susret Vučića i Sija, a predsednik Srbije je prvi zvaničnik koji se, posle Vladimira Putina, danas sastao sa kineskim predsednikom.

Sastanak je trebalo da traje 20 minuta, ali je produžen i trajao je pola sata.

Pogledajte galeriju "Predsednik Vučić u poseti Kini":




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sanja

pre 2 godine

Za Nišlije odlična vest. Kinezi nas nikada do sada nisu izneverili u ekonomskom a ni u prijateljskim odnosima.

Ana

pre 2 godine

Drago mi je što je saradnja izmedju Kine i Srbije na odličnom nivou! Najava za otvaranje nove fabrike u Nišu je odlična vest za naše gradjane. To je dobra prilika za novo zapošljavanje i poboljšavanje životnog strandarda gradjana Niša.

Milan

pre 2 godine

Idite u Železaru Smederevo plate im daju Kinezi od običnog radnika 35000 do 55000 dinara i to najškolovanijim inženjerima. Pre dolaska Kineza plate su bile mnogo veće.

Nena

pre 2 godine

NR Kina nam je stvarno veliki prijatelj i uvek možemo da se osloniti na njih. Ponosni smo na to prijateljstvo.Jos jedna fabrika u Nišu, bravo.Predsednik Vučić je dokazao da svim silama želi da doprinese razgvoju Srbije.

Nena

pre 2 godine

Srbija zahvaljujući predsedniku Vučiću ima mnogo jači odnos sa Kinom,a samim tim i veću razmenu robe sto je mnogo značajno za našu ekonomiju.Jos jedna fabrika u Nišu, odlična vest!

Mateja

pre 2 godine

Ovo ce veoma značiti za našu privredu! Hvala na ovako dobroj vesti za nas narod i našu zemlju!

Boja

pre 2 godine

Najava nove kineske investicije u Nišu biće od velikog značaja za građane juga centralne Srbije, smanjiće nezaposlenost i povećaće životni standard.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija