• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. G.

08.02.2022

18:50

PETKOVIĆ SA PIČOM O GLASANJU NA KiM, PRETNJAMA I NAPADIMA NA SRBE! (Foto)

Kancelarija za KiM

Politika

PETKOVIĆ SA PIČOM O GLASANJU NA KiM, PRETNJAMA I NAPADIMA NA SRBE! (Foto)

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom koga je upoznao sa stanjem u našoj južnoj pokrajini, kao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu

Petković je naglasio da Priština svojim potezima svakodnevno generiše tenzije na Kosovu i Metohiji i tom prilikom je ukazao na nedavno onemogućavanje glasanja u srpskim sredinama, na referendumu o promeni Ustava Republike Srbije, ali i na pretnje političkih zvaničnika iz Prištine da će Srbima u pokrajini biti i u budućnosti zabranjeno da glasaju na izborima Republike Srbije, što na najgrublji mogući način predstavlja ugrožavanje osnovnih ljudskih i građanskih prava srpskog naroda. 

- Ako se, pored toga, uzmu u obzir gotovo svakodnevni, etnički motivisani napadi na Srbe, kojih je od  početka prošle godine do danas bilo 142, ugrožavanje njihove imovine i egzistencije u celini, kao i  ugrožavanje imovine Srpske pravoslavne crkve, postoje opravdani razlozi za našu zabrinutost za bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - istakao je direktor Petković. 

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsetio je da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, dok sa druge strane, politička garnitura u Prištini više od 3.200 dana odbija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, kao što odbija i da implementira odredbe koje se odnose na pravosuđe, energetiku,  poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini, a onemogućava se i rad medijima na srpskom jeziku, što su sve dodatni pritisci, koji, po rečima Petkovića, prete da obesmisle do sada napravljene pomake u briselskim razgovorima. 

On je irazio očekivanja da će se predstavnici međunarodne zajednice angažovati u stvaranju uslova za izjašnjavanje srpskog naroda na predstojećim izborima na prostoru KiM i na taj način doprineti da se spreče posledice koje bi mogle da potkopaju same temelje dijaloga i opredeljenje za rešavanje nesuglasica mirnim i političkim sredstvima. 

- Iako Priština kontinuirano i otvoreno pokazuje da nije zainteresovana za suštinski napredak u dijalogu, Beograd ostaje dosledno opredeljen za rešavanja nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu, bezbednosnu stabilizaciju prilika u regionu - zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Foto: Kancelarija za KiM

Prihvatajući naše različite pozicije o nezavisnosti Kosova i Metohije, ser Stjuart Pič je svoju novu ulogu opisao kao ulogu britanskog izaslanika za Zapadni Balkan. Rekao je da će blisko sarađivati sa specijalnim predstavnikom EU na podršci dijalogu između Beograda i Prištine i održivom rešenju, na dobrobit svih ljudi u regionu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija