• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

08.02.2022

22:43

UCENA IZ PRIŠTINE U ČETIRI TAČKE, SRBIJA TO NEĆE PRIHAVTITI! Brisel i Ameri, naravno, ćute, kao ništa ne znaju! ALBANCI OVO NE BI SMELI BEZ...

Politika

UCENA IZ PRIŠTINE U ČETIRI TAČKE, SRBIJA TO NEĆE PRIHAVTITI! Brisel i Ameri, naravno, ćute, kao ništa ne znaju! ALBANCI OVO NE BI SMELI BEZ...

Podeli vest

Pred izbore u Srbiji kosovski premijer Aljbin Kurti je, tvrde prištinski mediji, rešio da uslovi održavanje glasanja Srba na KiM sa četiri tačke

Kurti je navodno u svom predlogu izneo da će Srbiji biti dozvoljeno da održi izbore na KiM ako u svim dokumentima i biračkim mestima koristi naziv „Kancelarija za vezu Srbije i Kosova". Sagovornici Sputnjika na ovo gledaju kao na pokušaj da se na mala vrata iznudi priznanje „države" Kosovo.

Ucena iz Prištine za glasanje Srba sa KiM

Kosovska vlada  saglasna je, navodi se u tom predlogu, da dodeli imunitet i diplomatske privilegije biračkim mestima i pojedincima, uključujući i organizaciju izbora. OEBS bi kao i prethodnih godina trebalo da organizuje održavanje tih izbora, kao i prikupljanje glasova na biračkim mestima, a srpskim političkim partijama i političarima ne bi bilo dozvoljeno da vode izbornu kampanju na teritoriji Kosova i Metohije.

SRBI SE ZA OVO NISU BORILI, CRNA GORA SE VRAĆA U "MRAČNO DOBA"! MILO JE POBEDIO, ZA SADA! Manjinska vlada već formirana - URA će se utopiti u DPS?!

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju, kaže za Sputnjik da se ne zna da li je ova vest tačna, jer nema potvrde iz Evropske unije da je Miroslav Lajčak dobio tako nešto iz Prištine.

- Moguće da je to neki probni balon i da zaista takvo pismo postoji, ali generalno, to je ona njihova priča da izbori mogu da se održe, ali pod uslovom da Kosovo tretiramo kao 'državu' - ističe Drecun.

Probni balon

On napominje da dokle god ne stigne potvrda ili demanti da takav predlog postoji, teško je komentarisati dalje postupke.

- Naravno da nećemo pristati ni na šta što ima veze sa Kosovom kao 'državom', što bi moglo da se protumači kao neka vrsta priznanja ili bilo šta. Mi hoćemo da se naši izbori održe kao i do sada uz asistenciju OEBS-a i ne zanimaju nas nikakvi diplomatski imuniteti, privilegije i ostalo o čemu su pričali. Biračka mesta nisu kancelarije Srbije na KiM. Ali ipak treba sačekati da vidimo da li je to zaista predlog Prištine, jer nema potvrde iz EU - objašnjava on.

MILO I URA I FAKTOR NATO, KAKO SRBI DA ODGOVORE?! Ako bi Njegoša pitali ima li nade rekao bi: NEMAMO JE NIĐE, IZGORJELA JE NA KOSOVU!

Doktor političkih nauka profesor Dejan Vuk Stanković nema mnogo dileme da li je Priština zaista zahtevala ovako nešto ili ne, jer smatra da je tako nešto moglo da se predvidi s obzirom da je, kako kaže, ponašanje Prištine u vezi sa održavanjem referenduma bila generalna proba za nastavak eliminacije Srbije sa prostora Kosova.

- Ovde se krše međunarodni sporazumi, odnosno, dogovori sa OEBS -om, koji je do sada dozvoljavao da se održavaju referendumi i izbori koje organizuje Beograd. Ovo je sada neka redefinicija tog aranžmana i nešto što ozbiljno zabrinjava - kaže Stanković.

Neko je dao zeleno svetlo Kurtiju

Ovo je u neku ruku i objašnjenje zašto se Kurti drži te tvrde linije, jer očigledno, smatra Stanković, da ima podršku za takav stav u nekim pritajenim međunarodnim krugovima.

- Ovo je sada zapravo sprovođenje toga, dakle, Kurti očito ima neko zeleno svetlo za ovakvu politiku. To naravno apsolutno otežava pregovarački proces za koji mislim da nikad nije bio u većoj krizi nego što je to sada slučaj - naglašava Stanković.

SRPSKA NA NOGAMA, BRITANSKI KONTINGENT, ŠESTA FLOTA U JADRANU! ŠTA SE TO SPREMA U BIH! Ovo nije nimalo naivno, pritisak pred izbore ili...

Mislim da je ovde na delu, dodaje on, testiranje politike jednostranosti koju Albanci sprovode, ali nisam baš siguran da su Brisel i Vašington spremni da to podrže do kraja.

- Prosto, njima je potrebno da Albanci pokažu određeni nivo koooperativnosti prema Srbima, da bi Amerikanci mogli da nastave započeti posao pritiska na Srbiju da se dođe do sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda - naglašava Stanković.

Foto: printscreen

KAO NEUPUĆENI Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar

I Brisel i Vašington znaju, zaključuje Stanković, da nema smisla da se Beograd pritiska kada Priština umanjuje politički subjektivitet Srba na KiM u odnosu na prethodni period. Ovde se ide u obrnutom smeru, jer umesto da se pravi kompromis od strane Prištine, ona sve dalje ide od toga.
 
Inače, Petar Stano, portparol EU, rekao je da za sada u Brisel nije stigao nikakav papir sa predlogom za održavanje srpskih izbora na KiM.

Podsećanja radi, tokom nedavne posete Prištini i Beogradu, Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar istakli su da Srbima na Kosovu treba omogućiti da glasaju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 2 godine

ajmo vise da im mater i da zavrsimo sa tom gamadi,ajde bre dokle vise,sa njima nema lepo nista njih samo treba u albaniju njihovu maticnu zemlju posto im se Srbija ne svidja

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija