• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

11.02.2022

09:05

ZA KOGA ZAPRAVO RADI OVAJ ČOVEK?! Ponoš: Srbija mora u NATO!

printscreen

Politika

ZA KOGA ZAPRAVO RADI OVAJ ČOVEK?! Ponoš: Srbija mora u NATO!

Podeli vest

Đilasov kandidat za predsednika Zdravko Ponoš za NATO bilten tvrdio kako je za Srbiju opasno da bude vojno neutralna i priznao da je kao načelnik Generalštaba uništavao vojsku po direktnom diktatu NATO pakta

 

Zdravko Ponoš, bivši načelnik Generalštaba VS i kandidat za predsednika lidera SSP Dragana Đilasa, još 2008. godine otvoreno se zalagao da Srbija uđe u NATO pakt!

Ponoš je tvrdio kako je za Srbiju opasno (!?) da bude vojno neutralna država i priznao da je kao načelnik Generalštaba VS uništavao vojsku po direktnom diktatu NATO pakta. On je ovo rekao u biltenu NATO lobista koji je u okviru nedeljnika 'Vreme' objavljen 2008. godine pod naslovom 'Neutralna Srbija u NATO okruženju'.

Nije tajna

Nije nikakva tajna da su strani ambasadori i NATO otvoreno posle 2000. godine tražili od države dramatičnu devastaciju naše vojske
Vladimir Lazarević, general

'Nemamo saveznike'

Ponoš je ustvrdio da naša zemlja baš zbog odluke da bude vojno neutralna nema saveznike u svetu!?!

- Nije moje da se izjašnjavam u vezi sa tim da li je vojna neutralnost dobra za Srbiju. Skupština se opredelila. Kada ste vojno neutralni, kao što je Srbija sada, nemate saveznika. Vojno savezništvo i neutralnost isključuju jedno drugo - rekao je Ponoš, da bi odmah potom priznao da je uništavao vojsku po direktnom diktatu NATO pakta:

- Nacrtom strategijskog pregleda odbrane, koji je sačinjen u vreme političkog opredeljenja za evroatlantske integracije, bilo je planirano dalje smanjenje vojske do 2010. godine i tada se govorilo o broju od 21.000 ljudi.

I dok se Ponoš nije oglašavao, general Božidar Delić, komentarišući ove navode, kaže da je Ponoš bio i ostao NATO general.

Moj ugao

NEBOJŠA STEFANOVIĆ, MINISTAR ODBRANE

Nemam dokaz, ali očigledno je da Ponoš mnoge stvari koje je radio nije radio sam. Sasvim sam siguran da je NATO imao ogromnu naklonost prema njemu.

- Nije imao nijednu predispoziciju da bude načelnik Generalštaba. To što ga je postavio Tadić bio je presedan u istoriji srpske vojske. Obojica su radili na njenom uništavanju kroz 'reforme' koje su sprovodili po nalogu NATO. Vojsku su uništavali kadrovski, organizaciono i materijalno. Hvala Bogu da se to danas polako ispravlja - naglašava Delić.

I general Vladimir Lazarević ističe da je upravo NATO želeo dramatičnu promenu strukture naše vojske.

- Nije nikakva tajna da su strani ambasadori i NATO otvoreno posle 2000. godine tražili od Srbije dramatičnu devastaciju vojske. Brojčano smanjenje za više od 60 odsto, smenu celokupnog višeg komandnog sastava koji je učestvovao u odbrani zemlje od njihove agresije, dramatičnu promenu organizacijske strukture, ukidanje armija, korpusa... Cilj je bio da poverenje naroda u vojsku padne na 30 odsto. Na sreću, danas je drugačije vreme. Vojska se vraća tamo gde joj je mesto i oslonac je naše zemlje - objašnjava Lazarević.

Dirigovali mu

Pukovnik Veselin Šljivančanin ocenjuje da je sve što je Ponoš radio kao načelnik Generalštaba bilo najgore za Vojsku Srbije.

- To je dokaz da o vojsci ništa nije znao, nego je samo slušao šta mu diriguju oni koji su mrzeli Srbiju i njenu vojsku. Doveden je za načelnika Generalštaba bez ikakvog kredibiliteta i sa malo znanja kako bi radio za interese onih koji su ga postavili na tu dužnost, a ne za interese Srbije i njenih građana - zaključuje Šljivančanin.

11 pitanja na koja Ponoš ne sme da odgovori!

1. Kako je tačno, gde i kada zaradio dva luks stana i četiri garaže na Vračaru?
2. Zašto je i kako od 1991. do 1995. izbegavao da se, kao ostali oficiri iz Krajine, pridruži Vojsci RSK?
3. Zašto je doneo odluku o ukidanju 63. padobranske i 72. specijalne brigade? Da li je to bio nalog NATO?
4. Koliko je tačno tenkova, aviona, helikoptera i ostale vojne tehnike rashodovano, uništeno i isečeno u staro gvožđe za vreme njegovog rukovođenja Vojskom?
5. Da li je krajem jula 1995. godine otišao u Knin i u Srbiju prebacio svoju familiju? Da li je tada znao da se sprema 'Oluja'?
6. Gde je bio i šta je tačno radio tokom NATO agresije 1999?
7. Da li je 2001. postao član Atlantskog NATO saveta iako je oficirima zakonom strogo zabranjeno takvo članstvo?
8. Da li je od 2001. do 2005. od hrvatske službe dobijao spiskove naših oficira protiv kojih se vodi istraga zbog 'ratnih zločina'? Da li je o tome obavestio pretpostavljene?
9. Kada je tačno, gde i kako podneo zahtev za hrvatski pasoš? Da li je o tome obavestio nadređene?
10. Koliko je novca prebačeno na njegove privatne račune sa računa CIRSD-a? I po kojim sve osnovama?
11. Gde je zaposlena i čime se bavi Zdenka Franje Ponoš? Odakle Zdravkovoj supruzi stotine hiljada evra da bude suinvestitor u izgradnji stambenih objekata u centru Beograda?




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 2 godine

Ovog izdajnika treba proterati iz Srbije.... Ima ustaški pasoš pa neka ide tamo, sigurno će ga primiti raširenih ruku.... Ološ jedan....

mare

pre 2 godine

PITAM PO HILJADITI PUT ZASTO OVAJ COVEK NIJE UHAPSEN?

Marcco

pre 2 godine

Špijunčina, od prvog dana kada je iz Zagreba došao u Beograd... ne preživljava se katarza preko noći, 6. oktobra...

MrKamenjarac

pre 2 godine

....a radi za Stoltenberga;njegov licni dupelizac.....

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija