• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ekipa Informera

17.02.2022

07:00

ISTRAŽUJEMO KO, KAKO I ZAŠTO PLAĆA SAVA MANOJLOVIĆA! Od Rokfelera, Soroša i drugih NVO dobio čak 225.000 evra!

Beta

Politika

ISTRAŽUJEMO KO, KAKO I ZAŠTO PLAĆA SAVA MANOJLOVIĆA! Od Rokfelera, Soroša i drugih NVO dobio čak 225.000 evra!

Podeli vest

Pokret 'Kreni-promeni' osnovan 2020, a počeo da radi 1. marta prošle godine, da bi do danas dobio 225.000 evra donacija. Poslednju uplatu od skoro milion dinara dobio pre sedam dana od nemačke NVO, povezane sa Sorošem

Za samo godinu dana rada pokreta 'Kreni-promeni' Savo Manojlović je od Rokfelera, Soroša i drugih nevladinih organizacija dobio čak 225.000 evra!

Nakon što je otkriveno da je antisrpska Fondacija "Rokfeler" Savu Manojloviću u maju 2021. uplatila 25.000 dolara, klupko je počelo da se odmotava. Do dana današnjeg Manojloviću su na račun organizacije stigle mnogobrojne uplate, a poslednja je bila prošlog četvrtka, 10. februara. Tada mu je nemačka nevladina organizacija 'Kompakt', koju finansira firma povezana sa zloglasnim američkim milijarderima Džordža Soroša 'Move on' ('Muv on'), uplatila nešto manje od milion dinara!

Pranje novca?!

Ovde ima elemenata za istragu, jer je očigledno da se ruši ustavni poredak
Mario Spasić

Tuđi interesi

Pokret 'Kreni-promeni' osnovan je 1. marta 2020. godine, a statut je donet godinu dana kasnije, kada su počeli i zvanično da rade. Međutim, pokret Sava Manojlovića novac je dobijao i pre donošenja statuta, što je nezakonito.

- Posle tri meseca od osnivanja, pokretu 'Kreni-promeni' uplaćeno je iz inostranstva ukupno 48.000 evra. Zapitajte se samo ko novoosnovanoj NVO posle samo tri meseca dodeli toliko novca, bez iskustva, projekata i bez istorijata?! - kaže naš dobroobavešteni izvor, koji dodaje da je Manojlovićev pokret za nepune dve godine od osnivanja od raznih finansijera, a najviše stranih i povezanih sa Rokfelerom i Sorošem, dobio 225.000 evra.

Moj ugao

MILENKO JOVANOV, POSLANIK SNS

Stranci traže nadničare po Srbiji koji bi za njihov račun radili ovakve stvari. Ne odgovara im Vučićeva politika slobodne i samostalne Srbije i traže nekoga ko bi za šaku dolara to da zaustavi. 

Iz inostranstva je Savu Manojloviću uplaćeno 146.550 evra, a ostatak iz Srbije - 78.450 evra. Poslednja uplata od 7.000 evra legla mu je 10. februara.

- Savo se pre dve nedelje požalio svojim finansijerima da nema novca da napravi protest na Sretenje, 15. februara, ispred Palate Srbija dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodeljuje ordene. Ubrzo, pet dana pred taj protest, nemačka soroševska NVO uplatila mu je 7.000 evra ili 826.000 dinara - objašnjava naš dobroobavešteni izvor.

Komentarišući naša saznanja, Mario Spasić iz Saveta za monitoring naglašava da u ovim transakcijama ima elemenata i za istragu oko pranja novca.

- Manojlović je običan trgovac koji debelo naplaćuje svoju dernjavu i napade na policiju. Sada je potpuno jasno da se on ekološkim pitanjima zapravo ne bavi, nego huška narod kako bi zgrnuo nove milione. Ovde ima elemenata i za istragu oko pranja novca, jer je očigledno da se ruši ustavni poredak samo da bi neko klepio još koje milionče. Savo jeste smešan, ali nije nimalo naivan - podvlači Spasić.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije Aleksandra Tomić ističe da je sada definitivno da Manojlović radi protiv Srbije za tuđe, strane i tajkunske interese.

- Savo se pokazao kao izvođač radova tuđih vladinih organizacija u destabilizaciji Srbije. Novac je glavni instrument te destabilizacije. Pokušaj da se tema zaštite životne sredine zloupotrebi u političke svrhe u funkciji je političkih pritisaka na Srbiju i rušenja Aleksandra Vučića, kao i skupljanja političkih poena i dolaženja na vlast 'kvaziekoloških snaga' - kaze Tomićeva.

Destabilizacija

Marko Matić, direktor Centra za odgovorne medije, ocenjuje da je cilj svega čime se bave Manojlović i njegov pokret - slabljenje srpskih institucija.

- Iako se strane fondacije redovno ograđuju od aktivnosti svojih štićenika i organizacija koje finansiraju, simptomatično je to što u slučaju tzv. ekoustanika direktno finansiraju politički pokret. To je jasna poruka da su te fondacije počele otvoreno da daju novac onima koji pokušavaju da oslabe vlast u Srbiji, i to ne da bi ponudili bolju alternativu, već isključivo sa ciljem da oslabe naše institucije zarad ostvarivanja tuđih interesa. Upravo zbog toga Manojlović i njegovi finansijeri moraju da se izjasne da li su politički pokret ili nevladina organizacija kako bi građani Srbije imali jasnu predstavu s kim zapravo imaju posla na terenu - zaključuje Matić.

Vulin: Savo nas za dan koštao 330.000 evra!

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da je protest Sava Manojlovića na Dan državnosti ispred Palate Srbija državu koštao oko 330.000 evra građana.

Foto: MUP Srbije

- Kada se Srbija zahvaljuje najboljima i najčestitijima, organizovan je protest kako bi se opravdao novac dobijen od stranih organizacija. Ministarstvo unutrašnjih poslova je zbog ove njihove ekskurzije slabije u budžetu za oko 330.000 evra, narodnih para, toliko nas je i koštao performans Soroševog čoveka Sava Manojlovića. Pre nekoliko dana on je dobio milion od Soroša, neka me demantuje ako nije tačno. On mora da opravda novac koji je primio i zato je radio ovo na praznik - podvlači Vulin.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djurdja

pre 2 godine

Djilas ce prvi da zavrne siju ovom petlicu. Taj ne trpi konkurenciju u svom dvoristu. Mora da se zna ko je stariji.

Bora

pre 2 godine

Sve ovo placaju stranci koji ne zele napredak Srbije!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija