• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: J. Marković

26.02.2022

20:12

KAKVI SU TO SRPSKI "PIŠTOLJI NA VODU"?! Ovo je moć srpske vojske! "Lazar", "Miloš", ruski "Patriot", lanser rakete "Oganj"... BRUTALAN NIZ!

beta/danijel kasap/tanjug

Politika

KAKVI SU TO SRPSKI "PIŠTOLJI NA VODU"?! Ovo je moć srpske vojske! "Lazar", "Miloš", ruski "Patriot", lanser rakete "Oganj"... BRUTALAN NIZ!

Podeli vest

Hrvatski predsednik Zoran Milanović ponižavajućim tonom pričao je o srpskoj vojsci, za koju kaže da je slaba i da ima samo "vodene pištolje". Ono što Milanović očito ne želi da shvati je to da Srbija nije vojno slaba, već neutralna i pored očite snage i opremljenosti VS, te da ne mora da se hvali agresijom na druge, kao što je to Hrvatska činila više puta u svojoj istoriji

Predsednika Srbije Aleksnadra Vučića ova Milanovićeva opaska nasmejala je. On kaže da je njegov sin Vukan "apsolutni šampion vodenih pištolja", a da Hrvate "ne brinu vodeni pištolji, već svetske analize koje pokazuju da Srbija jača".

Aleksandar Vučić je na jučerašnjoj konferenciji za medije izjavio je da, za razliku od Milanovića, on poštuje hrvatsku državu i vojsku.

- Reč je o vrlo snažnoj i respektabilnoj vojsci, koja i dalje jača, a i ulažu mnogo novca. Ja im na tome čestitam - kaže predsednik Srbije, koji se komično osvrnuo i na komantar o "vodenim pištoljima".

Foto: Tanjug

 

Ja ne mislim da njih brinu pištolji na vodu, njih brine što po svim svetskim analizama Srbija nije tri puta slabija nego jača. Mi nemamo nikakve ozbiljne probleme sa njima, osim njihove sujete i neslaganja po istorijskim pitanjima. Imamo tu granicu na Dunavu na koju gledamo drugačije, ali to nisu pitanja zbog kojih bi neko ulazio u sukob. Ne znam čemu onda hiljade tekstova koje su objavili zašto se Vučić ili kako kažu 'mali Putin' naoružava kao što ste videli, ako su u pitanju samo pištolji na vodu - naglašava Vučić, aludirajući na tekstove u hrvatskim medijima o srpskom naoružavanju.

Rezultati mudre saradnje i sa istokom i sa zapadom evidentni su. Srbija, kao vojno neutralna država, može da sarađuje sa svima koji su voljni da nam opremu prodaju. Danas, Srbija ne mora da se odlučuje ili bira stranu, mi sada možemo da radimo na svom napretku, bez straha da će se iko našim postupcima, našim nabavkama opreme i obukama, osetiti uvređen.

Reč stručnjaka: Vojska Srbija je sve jača

Vlade Radulović, vojni analitičar i predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam, ocenjuje da se Vojska Srbije godinama unazad unapređuje, te da je na sve višem nivou.

 

Foto: Privatna arhiva

Vlade Radulović

- U segmentu Kopnene vojske u proteklom periodu u naše oružane snage uvedena je samohodna top-haubica domaće proizvodnje NORA B52 kalibra 155 mm, borbeno oklopno vozilo transporter "Lazar III", borbeno oklopno vozilo "Miloš" M-16, zemaljska besposadna borbena stanica "Miloš-N", odnosno "mali Miloš", zatim domaće terensko vozilo Zastava NTV u različitim verzijama, i rusko terensko vozilo "Patriot" kompanije UAZ. Srpskoj vojsci iz Rusije je donirano 30 oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2MS, isto toliko tenkova T-72B1MS, SAD su donirale između ostalog i dodatnh 19 vozila Hamer (Hamvi), dok je Kina donirala 40 inžinjerijskih mašina i vozila. Donacije su stizale i u vidu informatičke, komunikacione i intendantske opreme, neborbenih čamaca, cisterni, vanbrodskih motora, dvogleda, opreme za poljsku blnicu nivoa dva i tome slično. Kupljeno je i 26 grupa naoružanja za potrebe okončanja projekta "1500 - Srpski vojnik 21. veka", te ronilačka, penjačka i padobranska oprema. U segmentu protivoklopne borbe veliko pojačanje predstavlja kupovina ruskih protivoklopnih raketnih sistema "Kornet", koji su u Srbiju stigli krajem prošle godine - objašnjava Radulović.

Ono što posebno raduje je najavljen početak modernizacije glavnog borbenog tenka M-84 na standard M-84AS2 i borbenog vozila pešadije BVP-M80 na standard BVP M-80AB1, smatra Radulović.

- Ova dva projekta najavljena su kao prioritet. Uspešno je modernizovan i jedan broj samohodnih haubica 2S1 "Gvozdika" kalibra 122 mm, a u Vojsku Srbije uvedeno je, odnosno nalazi se u završnoj fazi i modernizovani samohodni višecevni lanser raketa Oganj digitalni i Oganj modularni za koji se razvija raketa sa korekcijom putanje. Takođe, u budućim planovima je i modernizacija vozila BOV 3 i više drugih tipova iz porodice BOV kao oklopnno-izviđačkih i komandnih vozila, poput vozila BOV KIV koja su već našla svoje mesto u Vojsci Srbije. Takođe, očekuje se uvođenje u naoružanje i borbenog oklopnog vozila BOV-OT, ali i nabavka većeg broja MRAP 6x6 M-20 vozila domaće proizvodnje - podvlači Radulović.

Foto: www.mod.gov.rs

Modularni oganj

- Sve ovo samo je deo onoga što je urađeno za jedinice Kopnene vojske, dok su u Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani napravljeni još veći pomaci - zaključuje ovaj vojni stručnjak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ratko

pre 2 godine

majmun Milanovic evo ima brata djilasa i sestru mariniiku i ostale zute kengure

Mića

pre 2 godine

Budale niču i tamo gde ih ne seješ. A Hrvatska je, po svemu sudeći, izuzetno plodno tlo za nicanje takvog voća.

Pera

pre 2 godine

Čestitam hrvatima na izboru svog predsednika. Teško je naći nekoga ko je toliko glup, ali hrvati uvek nadju najbolje rešenje i uvek su na pravom putu. Treba imati maštu i izmisliti vodene pištolje.

Cvilidreta

pre 2 godine

jel vas to milanovic angazovao pa pisete OCITO umesto OCIGLEDNO ?!?!?!?

Lazni Bot

pre 2 godine

Jedan lud drugu blesav,a i tamo i ovde narod propada a oni zidaju vile i vinarije.

dera

pre 2 godine

Dobro de , nemojte se smejati , vidite da je bolestan (prolupao), a šta ćeš , tako je to kad si fašistički sluga-kučka , moraš da laješ na koga ti god pokažu prstom , ovom ni to nije potrebno kevće na nervnoj bazi.

Ronin

pre 2 godine

Ali ja razumem frustacije bivsih Srba, tkzv. Hrvata. Znaju da su u bliskoj buducnosti sledeci na redu. Samo polako ujkoti vidimo se u Kninu sa vodenim topovima.

Dragi

pre 2 godine

Vlade Radulović...stručnjak? Za šta? Za mržnju prema Srbiji. Jebo vas on. Njega treba u zatvor zbog govora mržnje prema Srbiji i prema Rusiji.

Normalac

pre 2 godine

Udbaške udvorice, nas - pristojnu Srbiju ne zanima ta vaša podmetačina srbi-hrvati..

Nesto ste zaboravili

pre 2 godine

Dodajete tom nizu i Drugove dezertera Vulina i Slinu, Drugaricu Anu i "komadanta", Druga Vucica, koji dobija stan za vreme bombardovanja i ostavlja i rodjenu mamu u RTS iako zna (ili on, ili njegovi) da ce biti bombardovan RTS). Zatim... stotine hiljada udbaskih drukara, trecepozivaca koji su "vojnici", kojima komanduju jagnjece brigade, i eto "mocne srbske vojske", ciji helihopteri padaju, a vojska umire u transporterima da ne bi pokvarili utisak, dok mladi i sposobni beze glavom bez obzira u drzave koje su nas bombardovale - hahahahahaha!!!! (smejem se od muke)

Solo

pre 2 godine

Ustase se uvek hvale kako su jaki i super borci a plakali su za pomoc 90-tih kad su um dosli Americki generali sa njihovom avijacijom da proteraju Srbe sa to dela teritorije..Sve je to katolicka inkvizicija organizovala kao sto i dan danas rade u Ukrajini i po drugim delovima sveta izmisljajuci sve i svasta samo da dobiju Medije a onda udri bombama po njima,,,Srbija..Irak...Libija...Sirija...Avganistan...Ukrajina itd itd..Mozda smo mi sledeci kako kaze Milanovic likujuci sto ima NATO iza sebe inace nebi smeo da se drzne sam da nas napadne jer bi dosli do Zagreba za dva dana..

Dara iz Karlobaga

pre 2 godine

Ali šta vam to srpsko naoružanje vredi pored pesme Čavoglave, pored pokliča za dom spremni, pored naroda koji ne misli na svoj život nego se povampiruje da brani zemlju svoju, pored morskih luka gde naoružanje može da dođe iz celog sveta....alo? U ko Ukrajina! Samo da se desi na kraju Ukrajinska Oluja! Tako da i Rusi, dokle god postoje kukaju zbog slova U, baš ko i Srbi. Putin je novi Hitler i Rusija je fašistički agresor, a ostaje još da vidimo da li će biti i genocidna...a jednom kad dobiješ te etikete, imaš ih dokle god postojiš. Ruska vojska je ušla u Ukrajinu, a da vidimo hoće li izaći tenkovima preko kolona svojih civila? Kreće li to pravoslavna Ukrajinska Oluja ili će im biti samo spuvanac - vetrić iz gu**ce, a ne Oluja?

kinez

pre 2 godine

MOZETE SE POSRAT NA LAZARA I NA SVE VELIKE??? VASE GVOZDJURIJE! ! PA JEL VI ZNATE DA STE OPKOLJENI NATO SAVEZOM ZATO VAM JE MILOVANOVIC REKAO DA PRIJETITE??? VODENIM PISTOLJIMA. KOLIKO STE GLUPI? A VI KO ZAVRSILI NOVINARSKI FAKULTET?? MOZDA STE TO VI VELIKA SILA????? EVROPE.NE ZNATE GDJE STE SUPLJI.RUSI CE IZGUBITI RAT KAO STO STE VI IZGUBILI SVE RATOVE PA I OVAJ ZADNJI.

Milan

pre 2 godine

Iza Hrvatske stoji NATO a iza Srbije NIKO. Ne ložište narod. Use u svoje kljuse.

Spasko

pre 2 godine

verovatno se Milanovic unervozio jer je Rusija krenula u rat protiv nacizma a pored zapadno stvorenih islamskih teroristickih drzava i hrvatska je kriminalno stvorena nacisticka tvorevina a na celu nacizma je veliki vatikanski satana mafijas rimski cezar monarh Don Papa Cardinale koji gradi svoju globalnu vatikansku mafijasku rimskosolomonsku oligarhijsku nacisticku imperiju pljackajuci radnicku klasu .

Jelena

pre 2 godine

Silne provokacije koje dobijamo od Milanovića nam stavljaju do znanja da su Hrvati ljubomorni na našu državu i uspeh koji imamo od kada je Vučić na vlasti.

Nina

pre 2 godine

Hrvati nam ne mogu oprostiti što smo bolji od njih u svakom smislu

Lena

pre 2 godine

Milanoviću bi bilo bolje da gleda svoju državu a ne da se bavi našom zemljom. Hvala Bogu uspešniji smo nego ikada pre, i to sujetne ljude poput Milanovića boli

Nemanja

pre 2 godine

Sve ok, ali Hrvati imaju NATO. Jači su od nas.

Nešo N

pre 2 godine

Bolje bi bilo da Milanović ne proverava kakvi su naši "vodeni pištolji".

Drina

pre 2 godine

Ovo je još jedna u nizu glupih izjava predsednika Hrvatske.

Romanija

pre 2 godine

Gospodine Milanoviću, Srbija nikoga ne napada, ona se samo brani i bilo bi dobro da ne proveravaš kako bi se branila "vodenim pištoljima".

NEBOJŠA

pre 2 godine

Jelena nina i lena ,držite se šporeta,ako znadete kuvati,a ne lupetajte o onome o čemu nemate pojma !!!ovaj tekst daje za pravo milanoviću,nađalost.nabrojaste silne kamione i običnu gvožđuriju.što to sve vredi kad nemamo VOJSKU!!!srbija ,prema svom brojnom stawu,ima oko 5-6000 vojnika pod oružijem.ostalo su kafekuvarice,sekretarice,ministarstvo obrane,intendanti ,bsanitet....ALI HNE I VOJNIK POD ORUŽJEM,KOJI RATUJE.dakle brojno stanje MALO VEĆE NOVOBEOGRADSKE KRIM.BANDE!!!.šta nam vredi su-57 i f-35 ako ih imamo po 1.tačno ,jači smo od kosova,crne gore,makedonije,BiH,pa i hrvata,al nismo od mađara,rumuna ,bugara.otpudtili smo kompletan oficirski kadar iz ratova.za 12 godina ''žutih mrava'' u vojsci ostali samo NESPOSOBNI POLTRONI !!!pa vidi ko nam je našelnik generalštaba ,POZADINAC.gde je bio za vreme rata= kjom je jedinicom komandovao?PONOŠ BROJ DVA!!!ZNA MILANOVIĆ ŠTA GOVORI.a naše ''ku.čenje'' tu ništa ne pomaže !!!

sledeća vest

TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"! (VIDEO)
Live TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"! (VIDEO)

Izmenom zakona o udžbenicima uvedena je "Nacionalna čitanka" za osnovno i srednje obrazovanje. Inicijativa je potekla od predsednika Aleksandra Vučića, a učenici će je dobiti besplatno. Šta je to što će nacionalna čitanka doneti nastavnicima, a šta učenicima? Na ovu temu u "Info jutro" govorili su direktor OŠ "Kneginja Milica" Darko Eger i učiteljica Anita Gvero.

27.09.2024

09:27

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija