• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.02.2022

15:39

OPASNO! U vreme rata u Ukrajini Nemac vršlja po severu Kosova i preti Srbima

Politika

OPASNO! U vreme rata u Ukrajini Nemac vršlja po severu Kosova i preti Srbima

Podeli vest

U trenutku dok traje rat u Ukrajini, na severu KiM dešavaju se strašne stvari. Srbi su ponovo izloženi pretnjama

U severni deo Kosovske Mitrovice došao je vicepredsednik Evropskog parlamenta Rajner Viland i zatražio sastanak sa relevantnim predstavnicima civilnog sektora ispred srpske zajednice sa severa KiM.

Sastanku su pored njega prisustvovali Miodrag Milićević i Dušan Repajić iz nevladinog sektora.

Viland je istakao da je razlog njegovog dolaska na KiM da se što bolje upozna sa aktuelnim stanjem na tom području, pravdajući to i time da u okviru Evropskog parlamenta postoji i Odbor za "Kosovo", koji se aktivno bavi svim značajnim pitanjima u vezi sa KiM. 

Ono na čemu je posebno insistirao je da je neophodno da se nađe način "uspostavljanja političkog pluralizma među srpskom političkom scenom na KiM", odnosno da u Skupštini tzv. Republike Kosovo ne bi bilo predstavnika samo Srpske liste, već i drugih političkih opcija. Istakao je da u toj Skupštiini moraju da se nađu i srpski politički predstavnici koji podržavaju Vladu tzv. Republike Kosovo, pa bi to navodno bilo dobro za srpsku zajednicu na KiM.

Foto: Informer

Rajner Viland

Viland je potencirao i da Srba ima veoma malo na KiM i da s obzirom na to koliko ih ima mnogo ustupaka traze. Takođe, istakao je i da Srpska lista mora da podrzi Vladu Kosova ako hoće da ih  Kurti podrži.

U tom smislu izneo je da mora da postoji i još jedna srpska politička opcija na KiM, te da političkog jednoumlja među srpskom zajednicom, oličeno u Srpskoj listi ne sme vieš da postoji. 

Osim toga, izneo je mišljenje da je "Ahtisarijev plan" koji je ranije ponuđen Srbima kao rešenje pitanja KiM predstavljao više nego odličnu ponudu Srbiji, ali da je to vreme prošlo, te da se više takvi ustupci Srbiji po pitanju KiM neće nuditi.

Na konkretnom sastanku pomenuti predstavnik EU komentarisao je i ubistvo Olivera Ivanovića, ističući da je javna tajna ko ga je ubio.

Viland se nakon ovog sastanka sreo odvojeno i sa gradonačelnikom Severne Mitrovice Milanom Radojevićem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Djordje

pre 2 godine

I sta sad mi imamo od toga sto ste napisali da je trazio ovo ili ono?! Nas interesuje kakve je odgovore dobio i od koga ?! Nerazumem danasnji zurnalizam?! Da li je samo opis dogadjaja i nista vise zurnalizam?! Neverovatno je da ste sve ovo do detalja saznali,a da ni jedan jesini odgovor srpske stranw il nekog srbina?! Mislim da ako ste objektivni i vi mozete da se samo nasmejeye ovom clanku ako ga u opste mozemo nazvati clanak?

Laki

pre 2 godine

Nacisti jednom, uvek nacisti. Novi Vilijam Vorker na Kosovu. Belosvetske protuve vrsljaju po Kosovu, Boreli i Lajcak naivni ko madjarske sobarice nista ne vide.

Dejan

pre 2 godine

Hahahhah, sprovedi rezoluciju 1244 koju ste potpisali

Perica

pre 2 godine

Ovde je trebala odmah motka da radi pa da se više ne seti da nudi ovakve bljuvotine!

Mapko

pre 2 godine

Trebali su Srbi da ga prekinu gostovanjem ovog nacista koji bez stida vrdja i soli pamet. Bez milosti takve naciste treba oterati gde im je mesto. Nije mi jasno zasto su Srbi pristali na susret.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija