• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

27.02.2022

16:53

Nebojša Bakarec: Klinički centar Srbije - Jedino Vučić!

nebojša bakarec

Politika

Nebojša Bakarec: Klinički centar Srbije - Jedino Vučić!

Podeli vest

Klinički centar Srbije nisu uspeli da završe ni Josip Broz Tito, ni komunisti, ni Ante Marković, ni Slobodan Milošević, ni Zoran Đinđić, ni Vojislav Koštunica, ni Boris Tadić zajedno sa Đilasom

To je uspeo jedino Aleksandar Vučić! Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju Kliničkog centra Srbije nakon završene prve faze radova. Novi i rekonstruisani Klinički centar Srbije je završen posle gotovo 50 godina. Najveća i najsavremenije opremljena zdravstvena ustanova u Srbiji, prostire se na 87.000 kvm, ima 12 spratova, 23 lifta, 30 operacionih sala, 432 bolničke sobe sa 825 kreveta. KCS je opremljen najsavremenijom opremom. U gradnju i opremanje je investirano oko 260 miliona evra.

Tužni istorijat gradnje KCS do 2012.

Kompleks Kliničkog centra Srbije smešten je na površini od 36 hektara u centru Beograda, na teritoriji opštine Savski venac. U njegovom sastavu je 56 odvojenih zgrada, površine oko 280.000 kvm, od kojih su četiri objekta (plastična hirurgija, urologija, ortopedska hirurgija i psihijatrijska bolnica) izvan centra bolničkog kompleksa.

Izgradnja centralnog objekta KCS počela je u doba Josipa Broza Tita, 1973. godine. Za arhitektonsko-građevinske radove i projekat bio je zaduženo preuzeće „Trudbenik“, tada velika i ugledna firma. Prva faza gradnje je trajala do 1980. Problemi koje je izazvala komunistička birokratija su počeli već 1981. a ticali su se promene zakonske regulative o projektovanju objekata, konkretno o seizmici objakata. Već 1981. se ispostavilo da KCS ne ispunjava nove seizmičke propise!?! Od 1981. godine, komunističke vlasti, vlasti Ante Markovića i Slobodana Miloševića su pustile da nedovršeni objekat propada. Tačno 20 godina od početka gradnje, sredinom 90-ih u doba Slobodana Miloševića, radovi na centralnoj zgradi su opet zaustavljeni u trenutku kada je okončano 70 odsto svih radova. Razlog zbog koga veći deo zdanja nikada nije useljen je nedostatak novca za opremanje. U međuvremenu je objekat opet propadao, pa su opet bili neophodni veliki radovi i ulaganja kako bi prostor dostigao potrebne standarde.

Foto: Nebojša Bakarec

Resorni ministri iz vlada DS, DSS i G17, su posle 2000. godine, vodili jalove rasprave i svađe o seizmičkim slabostima KCS. Tako su se 2011. godine, svađali pređašnji i tadašnji ministar Tomica Milosavljević i Zoran Stanković (obojica kadrovi G17). Vlade DS, DSS i G17, nisu imale rešenje za KCS. Objekat je postao ruglo Beograda. Inače, Evropska investiciona banka je 2006. za četiri klinička centra u Srbiji odobrila 200 miliona evra, ali taj novac, prema grubim procenama, ne bi pokrio ni troškove rekonstrukcije i opremanja centra u Beogradu. Novac je ispario u trulom žutom sistemu. Borisa Tadića, Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Mariniku Tepić, Borka Stefanovića i druge funkcionere režima od 2008. do 2012., nije bilo briga što se KCS nalazi u 56 objekata smeštenih na 36 hektara površine, što je izrazito teško za funkcionisanje 8.000 zaposlenih. Ništa jednostavnije nije ni za 3.500 ležećih pacijenata i više od 10.000 onih koji su se svakodnevno lečili ili dolazili u posete. Nisu marili ni za to da bi objedinjavanje klinika znatno pojeftinilo ukupno održavanje. Poseban idiotizam u tom periodu vlasti Đilasa, Tadića i Jeremića je predstavljala činjenica da je „proces revitalizacije KCS“ vodila „Jedinica za implementaciju projekta“, koju je činilo oko 20 ljudi, a jedinicu je vodilo i organizovalo Ministarstvo zdravlja (koje su vodili, prvo Tomica Milosavljević, a potom i Zoran Stanković) !?! Dakle, o građevinskim radovima su se starali zdravstveni radnici!?! Paradoks je, npr. i to, što je izgradnju toplane za KCS svojevremeno (od 2008. do 2012.) vodilo Ministarstvo zdravlja!?! Jednostavno rečeno, za vlasti od 2000. do 2012. godine, rekonstrukcija i završetak gradnje i opremanja KCS su bili nedostižan cilj. Oni naprosto nisu bili sposobni i dorasli zadatku.

Foto: Nebojša Bakarec

U doba vlasti Đilasa, Tadića, Jeremića, Marinike i Borka Stefanovića, svi klinički centri širom Srbije bili su nedovršeni zahvaljujući korumpiranosti tog režima. Ovi žuti vlastodršci jesu razgovarali i planirali rekonstrukcije kliničkih centara, ali ništa konkretno nisu uradili. Ni dan danas ne zna se šta je urađeno sa novem koji je bio planiran za obnovu Kliničkih centara. Predsednik Srbije Boris Tadić je 2009. godine, ocenio je da je vrlo značajno da Srbija i njeno zdravstvo investiraju u nove dijagnostičke centre, jer je to suštinski važno za podizanje nivoa zdravstvenih usluga i obezbeđenje najboljih mogućnosti za očuvanje zdravlja građana. On je izrazio uverenje da će na kraju mandata ova Vlada(vlada Mirka Cvetkovića prim.aut.) moći da kaže da je iza sebe ostavila veliko delo - supermoderan KCS, u koji neće biti uloženo samo za modernizaciju, nego i u obrazovanje lekara. Ali, ni od toga nije bilo ništa. Tadić je slagao. Tadašnji ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević je podsetio da se, pored KCS, modernizuju i ostali klinički centri, tako da će 2012. ili 2013. godine biti otvoreni potpuno novi centri i u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Ništa se nije ostvarilo.I on je slagao. Rekonstrukcija četiri Klinička centra u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, koja je 2012. godine trebala da se završi, u to vreme nije ni počela. Nakon obećanja tadašnjeg gradonačelnika Beograda, Dragana Đilasa da će se KCS srediti, nekoliko puta su pomerani rokovi, a od planova nije ostalo ništa osim propalih projekata. Đilas je svojevremeno najavio da se početak kompletne rekonstrukcije KCS u Beogradu očekuje tokom 2012. godine, ali je slagao. Vrhuška na čelu sa Tadićem i Đilasom je za potrebe izbora 2012. prisustvovala prezentaciji projekta „Rekonstrukcija četiri Klinička centra u Srbiji“, kao i početku tenderskog postupka za izvođače radova. Od obećanja nije realizovano ništa. Dragan Đilas, i tadašnji režim su besramno obmanjivali narod. Onda ih je narod na izborima 2012. oduvao sa vlasti, i nastupila su bolja vremena.

Foto: Nebojša Bakarec

Vučićevo doba - zlatno doba

I konačno, kada je predsednik Vučić, podigao na noge Srbiju, 17.10.2018. počela je izgradnja i rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije, otvaranjem pripremnih radova. Projekat je podeljen u dve faze. Tokom prve faze radila se rekonstrukcija i dogradnja nezavršenog dela, da bi se time stvorili uslovi za preseljenje i rekonstrukciju prostora koji je u upotrebi.

Novi i rekonstruisani Klinički centar Srbije danas je nakon 40 godina zvanično završen, u prvoj fazi, i to sve zahvaljujući trudu i naporu koje su uložili Vlada Srbije, i predsednik Aleksandar Vučić. Ova zgrada, površine 87.000 kvadrata, sa 23 lifta i 12 spratova, ima više od 825 kreveta u 432 bolničke sobe, i 30 operacionih sala sa najsavremenijom opremom. Više od 260 miliona evra, investirano je u građevinske radove i u opremu. U zgradi se nalazi novi Urgentni centar, laboratorije, angiosale, nuklearni centar i odeljenja za plastičnu hirurgiju, neurologiju, hematologiju, gastroenterologiju, ortopediju, kardiohirurgiju, kao i robotska sala. Novi KCS ima i 7 skenera, tri magnetne rezonance i brojne ordinacije. A tu su i veliki restoran za osoblje, prostor za odlaganje dečjih kolica, biblioteka, banka itd.

Foto: Nebojša Bakarec

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je prilikom otvaranja KCS rekao: „Novi Klinički centar Srbije u Beogradu je bolji od svih u regionu, na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire na istoku, veći i moderniji i sa najboljom mogućom opremom. Klinika za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2“ će biti otvorena za petnaestak dana“. Da podsetim, fantastični Klinički centar u Nišu je završen i otvoren 2017. godine.

Foto: Nebojša Bakarec

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je otvaranje Kliničkog centra Srbije praznik ne samo za zdravstvo i za sve građane, već da je to praznik novoj Srbiji. Ona je istakla da otvaranje KCS znači jačanje zdravstvenog sistema Srbije, koje kod nas nikada nije viđeno, kao i da su u zdravstvu napravljeni istorijski pomaci.

Foto: Nebojša Bakarec

Dok je otvaran KCS, danas je praktično u potaji, održana konvencija Đilasove i Marinikine liste u ruševnom i malom „Dorćol placu“ pred par stotina ljudi. Đilasovci se nisu usudili da zakupe ni „Dom Omladine“,  ni „Kombank dvoranu“, a kamoli „Arenu“, jer nisu bili sigurni da mogu da okupe više od nekoliko stotina ljudi. I u izveštaju TV N1, tako i stoji „Pred nekoliko stotina ljudi u Dorćol placu…“. Ovaj skup je imao i jednu dobru stranu – ni Marinika, ni Đilas, ni Vladeta nisu najavili da će rušiti novi Klinički centar Srbije. Odlično! Da haos bude veći pobrinuo se gospodar te koalicije. Dragan Đilas je danas, žureći na ovaj skup, po ko zna koji put divljao svojim basnoslovno skupim džipom BMW X5, na autoputu na relaciji iz pravca Sremske Mitrovice ka Beogradu, kada je radar konstatovao da je vozio 164 kmh, na saobraćajnici gde je dozvoljena brzina 130 kmh.

Predsednik Vučić je bio političar. Danas je Državnik. Predsednik Vučić je otac jedne nove, bolje Srbije koju je izgradio za ovih 10 godina. Predsednik Vučić uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, vakciniše Srbiju, leči Srbiju. Leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti. Zajedno možemo sve!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nena

pre 2 godine

Vredelo je svakog uloženog dinara, možemo da se ponosimo time što je urađeno. Zbog svega toga podrška ide 3.aprila Vučiću, jača nego ikada!

Mina

pre 2 godine

Od smrti Tita pa do danas niko se nije zalagao da se u Srbiji nesto ulaze, ni pored toga sto je izmedju tih godina i rat pregazio Srbiju, najbitnije je da su pokrali sto se krasti moze.

NEBOJŠA BAKAREC: Kandidati za gradonačelnika Beograda
Politika

NEBOJŠA BAKAREC: Kandidati za gradonačelnika Beograda

SNS je u poslednjih 9 godina pokazala kakav je gradonačelnik potreban Beogradu. Siniša Mali (49) i Zoran Radojičić (58) su živi dokazi toga - iskusni, sposobni, ugledni, u najboljim godinama. Njihov uspeh je postignut i zbog toga što su bili u sinergijskom tandemu sa izvanrednim Goranom Vesićem (53)-(menadžer, zamenik, bio u Đinđićevom BG timu 1996.), napisao je narodni poslanik i član predsedništva SNS Nebojša Bakarec

26.02.2022

15:48

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija