• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

28.02.2022

18:34

GUŽVA NA NEBU SRBIJE ZBOG UKRAJINE! Od četvrtka čak 5.170 preleta aviona!

Printscreen

Politika

GUŽVA NA NEBU SRBIJE ZBOG UKRAJINE! Od četvrtka čak 5.170 preleta aviona!

Podeli vest

Kontrola leta Srbije i Crne Gore SMATSA imala je od prošlog četvrtka, od početka ruske operacije u Ukrajini, ukupno 5.170 preleta aviona preko naše teritorije

S obzirom na to da je došlo do zatvaranja ukrajinskog vazdušnog prostora i preusmeravanja aviona i preko naše teritorije, obim saobraćaja je povećan za oko deset odsto, kažu za Informer u Kontroli leta.

Podsetimo, odmah po izbijanju sukoba Ukrajina je zatvorila vazdušni prostor za civilne letove zbog visokog rizika po bezbednost, pošto je prethodno agencija Evropske unije za bezbednost u vazduhoplovstvu (EASA) upozorila avio-kompanije da izbegavaju letove iznad Ukrajine.

Komercijalni letovi se tako usmeravaju preko drugih ruta, a veliki broj ovih preleta ide i preko Srbije.

Foto: Printscreen

- U prostoru nadležnosti Oblasne kontrole letenja Beograd, od početka krize u Ukrajini zabeležen je porast saobraćaja od 10 odsto, što je otprilike dodatnih 100 operacija dnevno - naveli su u SMATSA.
Kako dodaju, od prošlog četvrtka je vazdušni prostor nadležnosti Oblasne kontrole letenja Beograd preletelo čak 5.170 vazduhoplova.

- Trenutno je na snazi zimski red letenja, koji podrazumeva manji broj operacija, pa nije bilo neophodno primenjivati bilo kakve neuobičajene ili krizne mere. Situacija se konstantno prati, i u slučaju nekih većih promena u obimu saobraćaja biće angažovani dodatni ljudski resursi - ističu u Kontroli leta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pilot

pre 2 godine

Tek će da bude gužva sada kad je Rusija odgovorila kontra blokadom preleta preko Ruske teritorije pošto je kompletan EU saobraćaj prema dalekom istoku išao baš tom rutom. Sada će svi morati da lete na ovu stranu, preko nas i Rumunije a Turska i UAE trljaju ruke jer će sve ići preko njih pa dalje preko Indije ... To im je 30% pa i više duža ruta, to znači i toliko više goriva ali i nekoliko sati duži letovi. Ma divota, da čovek ne poveruje da su spremni na MILIJARDE štete zbog podrške Americi u pokušajima da zauzda Rusiju. Ludilo mozga ...

Bongo

pre 2 godine

Sve je poskupilo, zakon ponude potražnje, trebalo bi prelet preko Srbije da drastično poskupi, Ajde ekolozi ujedite ruku koja vas hrani pa protest zbog povećanog preleta preko srbije

Duda

pre 2 godine

O kakvoj vi okupaciji pisete, jel ste to promenili stranu. Vi vobro znate sta Rusija radi, zasto ovako pisanje. Rusiji je dosta napada od stranev zapada i amerike, jos joj i vi trebate. Nadjite adekvatnu rec a ne okupacija, ne valja vam to.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija