• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rts.rs

02.03.2022

10:14

DOSTA SMO MI GINULI ZA NEKE TREĆE - TREBA DA VODIMO RAČUNA O SVOJIM INTERESIMA! Dačić: Srbija nije pijun ni istoka, ni zapada! (VIDEO)

Tanjug

Politika

DOSTA SMO MI GINULI ZA NEKE TREĆE - TREBA DA VODIMO RAČUNA O SVOJIM INTERESIMA! Dačić: Srbija nije pijun ni istoka, ni zapada! (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić kaže da Srbija nema interesa da vodi politiku u skladu sa interesima zapada i istoka, nego u skladu sa sopstvenim interesima. Onaj ko traži da uvedemo sankcije Rusiji nije protiv Rusije, nego protiv Srbije, smatra Dačić

 

Ivica Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da događaji u i oko Ukrajine uslovljavaju izbornu kampanju manjeg intenziteta nego što bi to bilo normalno mesec dana uoči izbora.

"Mi smo sada u situaciji kada se od nas očekuje da se svrstamo na nečiju stranu. Svi polaze od svojih interesa. Logično je da i Srbija polazi od svojih interesa. Mi nemamo interesa da vodimo politiku u skaladu i sa očekivanjima istoka i zapada, nego sa našim interesima. Uvažavam šta govore iz Brisela, ali je naša obaveza da usklađujemo spoljnu politiku sa politikom EU postepeno do ulaska u EU", rekao je Dačić.

Dačić je upitao kada je to ulazak u EU, da li je to sutra.

"Da li će to oni nama da kažu da ćemo sutra da uđemo u EU da bismo danas mogli da uskladimo našu politiku. Ne, kažu to je za 10, 20 ili 30 godina. Pa dobro, mi ćemo našu spoljnu politiku da uskaldimo za pet, 10 ili 20 godina. S druge strane, hoće li da povuku priznanje Kosova i Metohije? Da li će da prestanu sa narušavanjem teritorijalnog integriteta Srbije, a ne da Srbiju tera da uvede sankcije protiv zemlje koja najviše štiti naše nacionalne i državne interese", upitao je Dačić.

"Srbija poštuje princip teritorijalnog integriteta" 

Dačić je rekao da Srbija poštuje princip teritorijalnog integriteta, ali da ga ona nije narušila.

"Poštujemo sve žrtve, Ukrajina je kolateralna šteta. Da li je ikome od tih koji tako licemerno traže od Srbije da se pridruže svemu tome što govore, da li je ikoga od njih pogodilo to kada su pogodili zgradu RTS-a isto kao što ih pogađa to što je pogođen televizijski toranj u Ukrajini. Da li ih pogađaju civilne žrtve dece u Srbiji, bolnice. Pa nije valjda da bolnica u Harkovu sada više boli američke građane nego naše žrtve u Srbiji", upitao je Dačić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dačić je naveo da je to "licemerje nedopustivo i neprihvatljivo za Srbiju"

Prema njegovim rečima, onaj koji traži da uvedemo sankcije Rusiji nije protiv Rusije, nego protiv Srbije.

"Oni će sutra da traže da se KOsovo primi u NATO, sutra će da traže da Kosovo uđe u UN. A kome ćemo da se obratimo, Rusiji. Ako im uvedemo sankcije nemamo kome da se obratimo. Vratite nam princip teritorijalnog integriteta, poništite priznanje Kosova, spremni smo da razgovaramo", naveo je Dačić.

Navodi da je Albanija 100 odsto usaglasila sa politikom EU, a nisu dobili ni početak pregovora.

"Aleksandar Vučić je pod velikim pritiscima, ali kao što je bilo na sednici Saveta za naconalnu bezbednost, na Vladi, i u našem obraćanju, mi se zalažemo za princip teritorijalnog integriteta, smatramo da nije dobro što je narušen teritorijalni integritet Ukrajine, ali smo i svedoci da isti ti koji sada napadaju Rusiju su narušili naš teritorijalni integritet i bombardovali ovu zemlju. Ne može se agresija protiv Srbije zvati 'Milosrdni anđeo', a ovo zvati brutalnom invazijom Rusije na Ukrajinu. Nešto tu nije u redu sa moralnim principima", smatra Dačić.

"Vodimo politiku u svom interesu" 

Dačić napominje da mi nismo "pijuni ni istoka, ni zapada".

"Dosta smo mi ginuli za neke treće. Mi treba da vodimo računa o svojim interesima", ističe Dačić. 

Ambasadori EU i Kvinte koji nose slogane o teritorijalnom integritetu, oni Srbiji kažu da ne mogu da utiču na Kurtija, dodaje Dačić.

"Kurti je velesila, kakav Putin. Kurti je taj koji može da zabrani Srbima da glasaju na KiM. A Kvinta, NATO i ostali ne mogu da utiču. Dokle ćete da lažete više? To je brutalno licemerje prema Srbiji i tako se ne može niko ponašati. Mi vodimo politiku u svom interesu. Ne možemo da sečemo granu na kojoj sedimo", kazao je Dačić. 

Dačić je rekao da mu je žao što se to dešava u Ukrajini, jer je reč o bratskom narodu.

"Od Srbije se traži da se ekspresno izjasni, da se uvedu sankcije Rusiji. Kada je Hitler ušao u Ukrajinu, SAD nisu objavile rat. Podsetiću, Hitler je u maju napao Sovjetski savez, a SAD su bile neutralne i objavile su rat Hitleru kada je Japan napao Perl Harbor", navodi Dačić.

Nijedna velika sila, ukazuje Dačić, neće dozvoliti da joj, na primer, do zidina Kremlja dođe NATO. 

"Mi saosećamo sa svim patnjama. Branimo princip teritorijalnog integriteta, ali moramo da brinemo za naše interese. Ako mislite sada da uvedemo sankcije Rusiji, to znači da će Kosovo biti primljeno u Ujedinjene nacije", kazao je Dačić.

U 12 sati raspisivanje predsedničkih izbora  

Ističe da danas u 12 sati raspisuje predsedničke izbore u skladu sa ovlašćenjima.

"Izbori će biti održani 3. aprila. Predaja lista se završava istog dana kada i za parlament. Danas počinju izborne radnje. Ko prikupi potpise RIK je zadužen za dalji tok tog izbornog procesa. U narednih desetak dana se predaju liste kandidata i za predsednika, ali i za parlamentarne i lokalne izbore. Predsednik Republike ima svoj mandat koji mu traje do kraja maja i on je u punom mandatu do izbora. Jedino je Vlada u tehničkom mandatu", zaključio je Dačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija