• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.03.2022

17:25

NEBOJŠA BAKAREC: Srpski napredni Stari grad (i Dorćol)!

Informer

Politika

NEBOJŠA BAKAREC: Srpski napredni Stari grad (i Dorćol)!

Podeli vest

Veliki sam lokalpatriota. Volim Stari grad, volim Dorćol. Sebe smatram Dorćolcem. Živim tu već 52 godine, neprekidno. Stoga mogu da posvedočim da se Stari grad nikada nije ovako lepo razvijao i gradio, kao u poslednjih 10 godina, napisao je poslanik i član predsedništva SNS Nebojša Bakarec

Ovo svedočenje je utoliko kredibilnije, ukoliko vam kažem da sam bio opštinski odbornik na Starom gradu, od 1992. do 2008., punih 16 godina. Takođe, od 2000. do 2004. sam bio predsednik Izvršnog odbora opštine Stari grad, a od 2004. do 2008. zamenik predsednika opštine. Mi smo u tom periodu većinu sredstva ulagali u opremanje i rekonstrukcije škola, vrtića, Doma zdravlja i zdravstvenih stanica. U tom periodu grad Beograd, nije ulagao mnogo sredstava na teritoriji opštine Stari grad. Od 2013. ulaganja grada Beograda su značajno povećana. To se lepo vidi širom Starog grada. Sve pohvale Goranu Vesiću, koji iako Vračarac, nikada nije zapostavio bilo koji deo Beograda, pa ni Stari grad. Sve pohvale opštinskom odboru SNS Stari grad, predvođenim sjajnim g. Lukom Petrovićem. Opštinski odbor je vredno radio, iako nije bio na vlasti do sredine 2020. I sve pohvale sadašnjim vlastima opštine, predvođenim odličnim predsednikom opštine Stari grad, g. Radoslavom Marjanovićem. Podsetiću, Starim gradom su od 1992. pa do 2020. vladali SPO, DSS, DS, koalicija „Zajedno“(DS, SPO, GSS), DOS, pa opet DS, i na kraju bastaćevska banda, prvo kao deo DS, a na kraju kao deo SSP. U svakom slučaju Stari grad je od 2012., procvetao. Bastaćevci nisu uspeli da poremete napredak, iako su rušili, pretili, napadali građane, sprečavali radove, napadali građevinske radnike i protivili se svemu što je urađeno. Opštinske vlasti od 2012. do 2020. nisu uradile za Starograđane gotovo ništa.

Foto: printscreen

Evo šta su sve uradili Grad Beograd od 2013. do danas, i opština Stari grad od sredine 2020. do danas, predvođeni Srpskom naprednom strankom. Spisak je impresivan!

Rekonstruisan je Trg Republike. Rekonstruisan je Narodni muzej. Do 2020. je rekonstruisano 29 ulica. Pešačka zona je proširena za 20.000 kvm. Rekonstruisane su garaže Obilićev venac i Zeleni venac! Rekonstruisana je kulturno-istorijska celina Kosančićev venac. Rekonstruisan je ceo Topličin venac. Rekonstruisan je Obilićev venac. Rekonstruisan je Muzej Srpske pravoslavne crkve. Rekonstruisane su Karađorđeva ulica i Savski kej. Rekonstruisan je deo ulice Kralja Petra od Uzun Mirkove do Gračaničke i pretvoren u pešačku zonu. Rekonstruisana je ulica Vuka Karadžića. Rekonstruisana je Skadarska ulica. Izgrađena je pasarela na Kalemegdanu i tu je postavljen fantastični moderni spomenik Dikona i Bajića. Podignut je spomenik Caru Nikolaju, i rekonstruisan je okolni parkić. Rekonstruisan je Brankov most. Rekonstruisane su ulice Džordža Vašingtona i Cara Dušana. Rekonstruisan je park vojvode Vuka. Obnovljeno je preko dve stotine fasada. Rekonstruisana je vodovodna i kanalizaciona mreža u 23 ulice (do 2020.). Rekonstruisano je 11 parkova i dečijih igrališta (do 2020.). Na Kalemegdanu je restaurirano 9 kulturno-istorijskih spomenika. Rekonstruisan je Beogradski pobednik na Kalemegdanu. Izgrađen je Plato Milana Mladenovića i rekonstruisan taj deo Dečanske ulice. Rekonstruisan je urbani džep između ulica Milutina Bojića, Koste Stojanovića i Palmotićeve. Izgrađen je Skver u Bulevaru despota Stefana, a na platou skvera je postavljen spomenik despotu Stefanu Lazareviću. Rekonstruisan je parkić kod restorana „Stara Hercegovina“. Rekonstruisane su fiskulturna sale i prateće prostorije u OŠ „Vuk Karadžić“. Prvi put, posle 40 godina asfaltirana je Bajlonova pijaca. Rekonstruisan je deo ulice Strahinjića Bana, između Francuske i Skadarske, i pretvoren u pešačku zonu. Rekonstruisane su Gračanička ulica i ulica Cara Lazara. Izgrađena je pjaceta sa fontanom, na uglu Gračaničke i Cara Lazara. Izgrađena su nova naselja „K-Distrikt“ podno Kalemegdana, i „Novi Dorćol“. Izgrađene su stotine novih zgrada. Rekonstruisan je „Pionirski park“. Izgrađen je novi tržni centar „Rajićeva“ u Knez Mihailovoj. Izgrađen je hotel „Mona Plaza“ i otvoreni su mnogi drugi hoteli. Realizovano je još mnogo toga na Starom gradu.

Foto: printscreen

Opština Stari grad ulaže značajna sredstva u mnogobrojne inkluzivne projekte, koji pomažu različitim socijalnim grupama građana. Jedan og takvih je i projekat „Stari grad misli na zgrade“. Kroz projekat „Stari grad misli na zgrade“, tokom 2021., 324 stambene zajednice dobile su svaka, do 300.000 din za sređivanje ulaza, krovova. Projekat će biti nastavljen i u narednim godinama. U toku je izgradnja Linijskog parka, čija je prva faza realizacije trenutno u toku. Grad Beograd uklanja železničku prugu od Beton hale do Pančevačkog mosta, na čijem mestu će nići najlepša zelena oaza. Starogradski vrtić „Lipa“, predškolske ustanove „Dečji dani“, u Solunskoj 19, uz obnovljeno dvorište i nove sprave za bezbrižnu igru mališana, uskoro će krasiti i obnovljena fasada. Budući projekti će obuhvatiti: izgradnju gradske galerije i memorijala-biblioteke na Kosančićevom vencu, uređenje parkova, zelenih površina i dečijih igrališta, rekonstrukciju Trga Nikole Pašića, Bezistana i Studentskog trga, rekonstrukciju ulica Strahinjića Bana, Tadeuša Košćuška, Palmotićeve, Sremske i gornjeg dela Nušićeve, rekonstrukciju Bajllonove pijace i platoa ispred Bitef teatra, nove podzemne garaže sa 1500 novih parking mesta izgradnju tri parka na donjem Dorćolu, uređenje fasada i ulaza stambenih zgrada, uređenje dvorišta vrtića Lipa, postavka parking senzora itd. U vreme vlasti DS na Starom gradu i u Beogradu, Starograđani su mogli samo da sanjaju ovakav napredak i razvoj svoje opštine.

Foto: printscreen

Koliko volim Stari grad, pokazao sam i onda kada sam bio u vlasti opštine od 2000. do 2008. Niti tada, niti bilo kada, od politike i vlasti u opštini, nisam stekao ništa. U mojoj političkoj karijeri dugoj 32 godine, nikada me niko nije optužio da sam uradio bilo šta nezakonito, niti da sam bilo šta stekao, na zakonit ili nezakonit način. Da je to tako potvrđuje i činjenica da su na vlast u opštini Stari grad, 2008. došli DS i G17, moji politički protivnici. Ni oni me nikada nisu optužili za bilo šta, a bili smo u političkom ratu od 2008. Nisu me optužili, jer nisu imali za šta da me optuže. Za mnom se nikada nisu vukli bilo kakvi repovi. I ponosim se time!

Foto: printscreen

Koliko volim Stari grad (i Beograd i Srbiju) svedoče i događaji od 17. marta 2004. Tada je par hiljada pijanih i revoltiranih navijača, kao reakciju na pogrom Albanaca nad Srbima, odlučilo da je najbolje da ruše i pale svoj grad. Napali su jedinu beogradsku džamiju u Jevremovoj ulici. U to doba sam bio predsednik Izvršnog odbora opštine Stari grad, i stanovao sam u Jevremovoj. Moja dužnost je bila da odem na lice mesta i da se suprotstavim paljenju spomenika kulture i dela ulice u kojoj stanujem, u opštini čiji sam bio predsednik „vlade“. Prvo sam otišao do odreda policije, gde su mnogi bili povređeni (komandiru Miliću je napukla cevanica od udarca kamene kocke). Malobrojna i neadekvatno opremljena policija nije mogla da spreči divljanje navijača. Potom sam kroz masu izgrednika otišao do džamije. Srećom, ubrzo sam naišao na Mitropolita Amfilohija, koji je bio u pratnji dvadesatak ljudi. Svi zajedno smo očajnički pokušali da sprečimo uništavanje džamije. Vikali smo da ne pale, da ne uništavaju svoj grad, da budu ljudi, da ne dozvole da takve slike odu u svet. Okružilo nas je stotinak protestanata, koji su u svom slepilu i pijanstvu urlali – „ubij hodžu“,  misleći da je Mitropolit, koji je bio u monaškoj odeći sa kamilavkom, muslimanski hodža. Primirili su se tek kada je nas dvadeset povikalo da je u pitanju Mitropolit Amfilohije. Posle razgovora, ubeđivanja i ponovljenog apela da ne uništavaju džamiju, udaljili smo se zajedno sa Mitropolitom. Paljenjem medrese i džamije, poslata je pogrešena slika koja u svet. Strani medijI su pogrom na Kosovu i Metohiji izjednačili sa događajima u Beogradu i Nišu. U svakom slučaju Beogradska džamija je spašena. Sutradan sam sazvao Izvršni odbor opštine i odmah smo dodelili pomoć za obnovu medrese i džamije, ali i pomoć SPC-u za obnovu hramova na Kosovu i Metohiji.

Od 2020. opština Stari grad ima čestitu vlast, vlast koja radi transparentno i u interesu građana. Nema zloupotreba, kao do sredine 2020. I za to treba odati počast predsedniku opštine Radoslavu Marjanoviću, njegovom timu i opštinskom odboru SNS, predvođenom Lukom Petrovićem. Sve što se radi i gradi na Starom gradu je deo programa Beograd 2030. koji je predstavila Srpska napredna stranka. A taj program je deo programa SNS, za razvoj Srbije do 2030. godine. A da će sve programi biti realizovani, garantuje prethodna decenija. I za to je prvo zaslužan predsednik Aleksandar Vučić. Predsednik Vučić je bio političar. Danas je Državnik. Predsednik Vučić je otac jedne nove, bolje Srbije koju je izgradio za ovih 10 godina. Predsednik Vučić uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, vakciniše Srbiju, leči Srbiju. Leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti. Zajedno možemo sve!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Nebojša Bakarec: Bednici i beskičmenjaci!
Politika

Nebojša Bakarec: Bednici i beskičmenjaci!

U ovoj kampanji na videlo izlaze i neke generalno gledano, marginalne stvari, ali stvari koje su bitne meni kao autoru tekstova za cenjeni „Informer“ i koje mogu biti bitne samom sajtu „Informera“. I meni i „Informeru“ može biti drago da znamo da sajt „Informera“ itekako čitaju mnogi đilasovci, na primer, Vladeta Janković i Milan St. Protić.

28.02.2022

14:19

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija