• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: J. Marković

09.03.2022

17:33

DA LI ĆEMO MORATI DA SE ODREKNEMO KOSOVA I METOHIJE ZBOG EU?! Kakav je stav Srbije?

printscreen/ilustracija

Politika

DA LI ĆEMO MORATI DA SE ODREKNEMO KOSOVA I METOHIJE ZBOG EU?! Kakav je stav Srbije?

Podeli vest

Srbija, kao i ostatak Zapadnog Balkana mogli bi, po hitnom postupku, biti primljeni u Evropsku Uniju. Međutim, pred Srbijom bi se mogla naći teška odluka, budući da neke od zemalja članica EU eksplicitno zahtevaju da se Srbija odrekne Kosova i Metohije, kako bi bila primljena u EU

Više država Evrope, među kojima su i Ukrajina i BiH, zatražile su hitan prijem u EU, nakon početka rusko-ukrajinskih sukoba.

Lideri zemalja članica EU ocenili su da je Srbija među prvima koje će pristupiti Uniji. Problem je što lideri zapadnih zemalja smatraju da je takozvano Kosovo nezavisna država i da Srbija može pristupiti Uniji bez svoje autonomne pokrajine. 

Pozicija Srbije jasna i nedvosmislena

Da je tako nešto nemoguće ocanjuje ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, koja vodi pregovarački tim Srbije od samog početka.

Foto: Tanjug

 

- Zbog ozbiljnosti i težine situacije na evropskom tlu, sada je mnogo preuranjenih, ishitrenih izjava i zamagljenih naočara. Moje mišljenje, kao nekog ko od početka vodi pregovore Srbije, i ko je i po staroj i po novoj metodologiji, uložio ogroman napor da pristupni proces naše zemlje bude stabilan čak i onda kada su okolnosti bile potpuno nenaklonjene ideji proširenju: Uspeli smo da pokrenemo proces, otvarajući klastere i unapređujući vladavinu prava i zelenu agendu. EU sada mora da pojača delovanje u pravcu demokratije i mira time što će dati novu dinamiku proširenju na Zapadnom Balkanu i tako preduprediti postojeće i buduće opasnosti - kaže ministarka Joksimović, koja naglašava da se stav Srbije po pitanju KiM zna, da se temelji na poštovanju međunarodnog prava, te da se neće menjati.

- Naš stav oko Kosova i Metohije je jasan i principijelan, utemeljen na međunarodnim principima evropskog poretka mira, i upravo smo se zato i pridružili Rezoluciji u Generalnoj Skupštini UN. Time smo podvukli i legitimnost naše čvrste pozicije u pogledu Kosova i Metohije - naglašava Joksimovićeva.

Poštovanje međunarodnih rezolucija

Da je potpuno besmisleno razmišljati o ulasku Srbije u EU bez Kosova i Metohije smatra i diplomata Zoran Milivojević. 

Foto: Printscreen TV Pink

 

Srbija je suverena država, koja je u Ujedinjenim nacijama zvanično priznata sa Kosovom i Metohijom. Ako Evrospka unija prima neku državu, mora je priznati onako kako zvanično postoji, ne može je menjati. Kome to može pasti na pamet? Samo u kompletnim svojim granicama, sa Kosovom i Metohijom, Srbija može biti primljena u EU, jer je tako i priznata na međunarodnom nivou, u Ujedinjenim nacijama - podvlači Milivojević.

Put Srbije ka EU 

Srbija je zvanično podnela zahtev za članstvo u Evropskoj uniji 22. decembra 2009. godine. Uprkos preprekama u oblasti politike, 7. decembra 2009. godine Evropska unija je deblokirala trgovinske sporazume sa Srbijom, a 19. decembra iste godine šengenske zemlje odobrile su viznu liberalizaciju za građane Srbije.

U 2021. godini Srbija je počela da primenjuje novu metodologiju u procesu pristupanja EU i na kraju godine otvorila četiri nova pregovaračka poglavlja, EU je pozdravila ukupni napredak Srbije i ukazala na važnost daljih reformskih napora, ali je ocenila da nije došlo do napretka u dijalogu Beograda i Prištine ni do približavanja stavova.

Srbija je novu tzv "revidiranu metodologiju" pristupanja u procesu proširenja EU prihvatila početkom 2021. godine, u trenutku kada je već imala otvorenih 18 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja.

Revidirana metodologija pristupnja fokusirana je na većoj kredibilnosti i predviljvosti procesa, jačem političkom upravljanju i povećanom dinamizmu otvaranja poglavlja koji su tematski podeljeni u šest klastera - vladavine prava, tržišta, ekonomije, zelene agedne i povezivanja, poljoprivrede i resursa i spoljnih odnosa.

Prva Međuvladina konfrencija EU Srbija, po novoj metodologiji, održana je 22. juna u Luksemburgu kada je konstatovano da Srbija ima otvoren tzv. "fundamentalni klaster" 1 koji objedinjuje poglavlja iz oblasti vladvine prava, sloboda i pravde.

Poglavlja koja otvorena u decembru 2021. godine na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Srbije Evropsjoj uniji su: 

  • poglavlje 14 (transportna politika)
  • poglavlje 15 (energetika)
  • poglavlje 21 (transevropske mreže) i
  • poglavlje 27 (životna sredina).

Poglavlja koja su otvorena obuhvaćena su Klasterom 4.

Broj do sada otvorenih poglavlja je 22. U okviru pristupnih pregovora sa EU Srbija ima 33 poglavlja podeljenih u šest klastera.

Delegaciju Srbije u Briselu predvodile su premijerka Ana Brnabić i ministar evropskih integracija, Jadranka Joksimović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rade R

pre 2 godine

E pa gospoda iz fašisti EU su se prilično preračunali, "matematika" im izgleda nije jača strana! Ili se, što je najpre istina, prave ludi ili misle da smo mi ludi! KOSOVO I METOHIJA JE SRBIJA!!!

milankukic

pre 2 godine

ma kakva evropska unija prvo U.N.premestiti u Evropu jer Ameri koriste teritoriju i ucenjuju narod da glasa kako oni hoce raspustiti NATO jer to je varvarska i pljckaska organiyacija

Penzionerj

pre 2 godine

Kosovo i Metohija je Srbija!!! Ameri zločinci mogu samo da sanjaju i da šiptare lažu. To su najveći krvoločni psi od samog naseljenja te kriminalne zemlje koji su Indijance maskarom uništili kao i mnogo Država u svetu. Taj film nećete gledati.

Doca

pre 2 godine

Za one koji su nas ubijali i ubijaju osiromašenim uranijumom, oteli deo države....NIKADA.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija