• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.03.2022

20:56

Nemačka je ključni partner Srbije!

Tanjug

Politika

Nemačka je ključni partner Srbije!

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je u razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok naglasila značaj podrške te zemlje na našem evropskom putu, s obzirom da je to glavni spoljnopolitički cilj Srbije

Na sastanku, kome je pristusvovala i ministar za evropske integracija u Vladi Srbije Jadranka Joksimović apostrofirano je da je Nemačka izuzetno važan partner Srbije u pitanju evrointegracija i ekonomske saradnje, kao i jedan od ključnih spoljnopolitičkih partnera, saopšteno je iz Vlade.

Nemačke kompanije zapošljavaju više od 75.000 ljudi u Republici Srbiji, i ujedno najveći srpski spoljnotrgovinski partner sa robnom razmenom većom od 6,5 milijardi evra iz 2021. godine.

Ono što je posebno naglašeno na sastanku jeste da je uočen porast od 22% u osnosu na 2020. godinu, što je jasan pokazatelj da već dobra trgovinska saradnja ide uzlaznom putanjom.

Jedna od tema sastanka bilo je i stanje u regionu Zapadnog Balkana i obe strane su se saglasile da su očuvanje mira i stabilnosti od ključnog značaja za svaki dalji napredak regiona, saopšteno je iz Vlade.

Foto: Tanjug

Analena Berbok i Ana Brnabić



Berbok je naglasila da je u nemačkoj Vladi po prvi put imenovan izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, koji je takođe prisustvovao današnjem sastanku.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je podvukla da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu i ispunjavanju svih potpisanih obaveza, kao i da na najbolji mogući način doprinosi njegovom napretku.

Berbok je naglasila značaj nastavka reformi u oblasti vladavine prava i stim u vezi, ustavne promene koje su usvojene početkom godine su ocenjene kao veoma konstruktivne i korak u pravom smeru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija