• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.03.2022

12:30

NARODE, ČESTITAM VAM OVU BRZU PRUGU! Vučić i Orban postigli važan dogovor: Šta god bude potrebno Srbiji ili Mađarskoj... (Video)

Informer

Politika

NARODE, ČESTITAM VAM OVU BRZU PRUGU! Vučić i Orban postigli važan dogovor: Šta god bude potrebno Srbiji ili Mađarskoj... (Video)

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom prisustvovao je svečanom puštanju u saobraćaj deonice pruge Beograd - Novi Sad u okviru međunarodne pruge Beograd - Budimpešta. Voz je krenuo iz Beograda sa stanice Prokop, a u Novom Sadu ga je dočekalo više od deset hiljada ljudi

- Nema sumnje da je ovo još jedan znak dobrih odnosa Srbije i Mađarske. Samo sam čekao ovaj trenutak, za ovo živite. Viktor mi je rekao jutros, ovo je nova era. Prosto ne možete da verujete da će ovaj voz, koji je sporo krenuo, za 33 minuta biti u Novom Sadu. Presrećan sam, ovo je za nas istorija. Lagao bih kad bih rekao da sam ja toliko zaslužan za dobre odnose, Viktor je to inicirao više. Obratite pažnju na trgovinske odnose Srbije i Mađarske. Bili su 12. trgovinski partner, danas su peti. Naša razmena raste i raste iz godine u godinu - rekao je Vučić.

I mađarski premijer potvrdio je odličnu saradnju dve zemlje.

- Mnogi samo pričaju, a predsednik Vučić i radi. Ovo je zaista nova era. Odnosi Srbije i Mađarske su odlični i ovo će mnogo značiti za dalje produbljivanje odnosa - rekao je Orban.

Položaj Mađara u Srbiji

- Mađarska nacija je izgrađena na jeziku, ne toliko na poreklu i krvi, već na jeziku. Ako ne govorite naš jezik, mi se osećamo kao vanzemaljci. A Srbi su to razumeli. To je bila osnova na kojoj smo mi izgradili našu saradnju. Srbija je najbolji evropski primer kako treba da se odnosi neka zemlja prema jednoj manjinskoj zajednici - naglasio je mađarski premijer.

"Soko" je za 33 minuta stigao na odredište.

- Evo, ja nisam stigao ni ovu čašu vina da popijem, a mi smo već u Novom Sadu - začuđeno je rekao Vučić.

Nakon veličanstvenog dočeka, Orban i Vučić su se obratili okupljenim građanima.

- Odnosi Srbije i Mađarske nikada nisu bili ovako dobri. Ova brza pruga još će nas više približiti. Istina je da ste vi malo bolje napredovali od nas, ali trudićemo se da vas stignemo. Sada je teška situacija, svi pričaju o ratu. Najbolji rat je onaj koji može da se izbegne, to nas stavlja pred ogroman izazov jer smo se tako lepo razvili i krenuli uzlaznom putanjom, a sada kada je svet postao nesiguran, mnoge stvari moramo ponovo da razmislimo. Moram da kažem da ćemo predsednik Vučić i ja imati mnogo planova u narednim godinama. Sa kakvim god situacijama da se suočimo, sačuvaćemo mađarsko-srpsko prijateljstvo, sačuvaćemo mir. Bog poživeo Srbiju, mađarsko-srpsko prijateljstvo i želim vam veliku pobedu - rekao je Orban.

Predsednik Vučić je oduševljeno stao pred više od deset hiljada ljudi.

- Srbija danas pušta najmoderniju evropsku deonicu. Ovo su gradili naši kineski i ruski prijatelji. Nadzirali Nemci, vozove dali Švajcarci. Zahvalan sam svima koji su radili na ovome, i Zorani Mihajlović, Miroviću, Vučeviću, Vesiću, Radojičiću, Momiroviću, Vujović i Ani Brnabić. Više puta je Viktor govorio džentlmenski da sam ja doprineo stvaranju prijateljstva između Srba i Mađara. Najviše je tome doprineo Viktor Orban. Njegova želja da istraje u tome je bila ogromna i hvala Ištvanu Pastoru na stvaranju prijateljskih odnosa između nas i Mađara. Mi smo danas doneli odluku. Bilo šta da nedostaje Mađarskoj, Srbija će biti prva da joj to ponudi. Bilo šta da nedostaje Srbiji, Mađarska će to da joj ponudi. Tako se grade dobri odnosi. Srbija je trajno posvećena međunarodnoj saradnji i miru. Hvala svima, čestitam vam, narode - rekao je Vučić.

 

 

Soko spreman za "let"

Brzi voz "Soko" krenuo je iz železničke stanice Beograd centar u Prokopu na svoju prvu vožnju sa putnicima na liniji Beograd - Novi Sad.

Dabldeker kompozicija sa četiri vagona krenula je u 11 časova i u promotivnoj vožnji brzom prugom od Beograda do Novog Sada prevezla ukupno 270 putnika, među kojima će biti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban, kao i predstavnici Vlade Srbije.

Među prvim putnicima u vozu koji će po prvi put u putničkom saobraćaju dostići brzinu od 200 km na sat je i oko 80 akreditovanih predstavnika medija.

Čast da upravlja vozom "Soko", koji je u bojama zastave Srbije, na prvoj vožnji brzom prugom pripala je mašinovođi Zoranu Ðurđeviću.

Atmesfera pred polazak voza na stanici Prokop bila je svečana, a voz bi po planu na železničku stanicu u Novom Sadu trebalo da stigne u 11 časova i 40 minuta.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Boris

pre 2 godine

Kada se setim onih klackanja između Stare i Nove Pazove i mora laganih vožnji...

Ema

pre 2 godine

Bravo. Jos jedna lepa vest. Brzi voz super izgleda.

Nataša

pre 2 godine

NOVA ERA i NOVA SRBIJA! Ono o čemu se dugo sanjalo postalo je realnost!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija