• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

21.03.2022

14:48

Nebojša Bakarec: Ponošna NATO hulja!

Politika

Nebojša Bakarec: Ponošna NATO hulja!

Podeli vest

Zdravko Ponoš je kandidat NATO i Hrvatske za predsednika Srbije. Ponoš nije branio, ni Knin, ni RSK, dok drugi oficiri rodom odatle, jesu. Zdravko Ponoš je bio žuti načelnik Generalštaba, u doba Borisa Tadića. Smenjen je i oteran iz vojne službe, zbog toga što je, čak i za ukus Šutanovca i Tadića, isuviše otvoreno radio za interese SAD i NATO. Službe su zabeležile Ponoševo obećanje američkom senatoru (2006.) da će sastav vojske smanjiti sa 62.000 na 27.000 ljudi, da će zatvoriti brojne kasarne i da će se potruditi da promeni način razmišljanja u našim oružanim snagama, a posebno kod oficirskog kadra. Sukob sa Ponošem je otišao tako daleko da je godinu dana posle smenjivanja Ponoša, Tadić doneo ukaz o prestanku profesionalne vojne službe Zdravka Ponoša

 

Američke diplomate su u depešama, koje je objavio Vikiliks, obelodanile da u srcu reforme sistema odbrane u Srbiji imaju Ponoša, čoveka koji ima stav i orijentaciju koja je u skladu sa američkim interesima. Depeše Vikiliksa, tj. depeše iz ambasade SAD u Beogradu, su o Ponošu rekle: "26.5.2006. Broj depeše: 06BELGRADE842 -- U srcu reforme sistema odbrane u Srbiji imamo Zdravka Ponoša, čoveka ima stav i orijentaciju koja je u skladu sa američkim interesima"; i još: "2.6.2016. Broj depeše: 06BELGRADE880 - Američki senator Džim Inhof posle posete Srbiji konstatovao da je Ponoš nedvosmisleno opredeljen za ulazak srpskih oružanih snaga u NATO. Kao najvažnije, Ponoš je rekao da promena stanja svesti oružanih snaga, a naročito oficira, predstavlja najveći izazov".

Foto: Informer

Kada je Zdravko Ponoš bio u poseti SAD, u maju 2007. srpski BBC je izvestio: "Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Zdravko Ponoš tokom višednevne posete SAD koja se završava u četvrtak – prvi put se sasatao sa načelnikom generalštaba američkih oružanih snaga. General Ponoš će u sedištu američke vojske, Pentagonu, pored razgovora sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga SAD generalom Pejsom, imati sastanke i sa komandatom američke Nacionalne garde i predstavnicima američkog Ministarstva odbrane". BBC dalje citira Ponoša: "Razgovarali smo i o ostvarivanju visokih profesionalnih standarda Vojske Srbije – a to čine znanje, ineroperabilnost, štabne procedure. Na tom planu, imamo kompletno opredeljenje da preuzmemo standarde NATO, rekao je general Ponoš posle razgovora koje je u ponedeljak vodio u Pentagonu". O posvećenosti Ponoša NATO-u, pisao je i list "Vreme" od 19.07.2007. koji je Ponošu posvetio i naslovnu stranu sa naslovom : "General Zdravko Ponoš – VOJSKA SRBIJE PO NATO STANDARDIMA". U tom intervjuu Ponoš kaže: "A koji je to kvalitet i koji je to standard – pa to je NATO standard. I šta je najbolje u ovom momentu što svet ima, to su NATO standardi u oblasti vojske. Zato je naše opredeljenje: hajde da pravimo vojsku koja ima taj kvalitet". Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić potvrdio je pre mesec dana u "Utisku nedelje" da je Zdravko Ponoš "ekstremno pro-NATO kandidat". Konkretni podaci govore više od svake politike - tokom dve godine, koliko je Ponoš bio na čelu Vojske (od 2006. do 2008. godine), srpska armija je ostala bez 480 tenkova, 40 aviona, 50 helikoptera i više od 10.000 vojnika! Na sve to, Đilasova Demokratska stranka je 2008. godine Ponoša smenila i žestoko optuživala kao nesposobnog, a sada ga isti taj Đilas kandiduje za predsednika i vrhovnog komandanta!?! Kada znamo sve ovo, možemo sa razlogom da upitamo Zdravka Ponoša zbog čega se ne kandiduje za generalnog sekretara NATO?

Foto: Informer

Hrvatski mediji se od novembra 2021. utrkuju u podršci Ponošu. Nedeljni broj hrvatskog "Večernjeg lista" (20.03.2022.) izneo je hvalospeve u tekstu pod naslovom "General koji želi srušiti Vučića tulumario je u zagrebačkom Kulušiću". U ovoj pohvali koja je zauzela više od jedne strane velikog formata, Ponoš je predstavljen kao rođeni Kninjanin, koji je u Srbiji najveći protivnik Aleksandra Vučića, a ujedno i najveći, kako ističu, neprijatelj "režimskih medija", kome je najveći kvalitet to što je u mladosti partijao (tulumario) po zagrebačkim klubovima. Tako hrvatski portal "Dnevno", još ranije, objavljuje tekst pod naslovom -"Oženio je Hrvaticu, Srbija se konačno budi!", kao deo kampanje da dovedu svog Ponoša za predsednika Srbije. Tako i hrvatski "Jutarnji list" (ali i drugi hrvatski mediji) slavi Đilasovog Zdravka Ponoša. "Jutarnji list" je objavio tekst pod naslovom "Oporbeni adut protiv Vučića: General oženjen Hrvaticom". Tu kažu da je Ponoš zaljubljen u Zagreb i opisuju Ponoševu ljubav prema Zagrebu. Zdravko Ponoš je rođen u Hrvatskoj i poseduje urednu domovnicu. Ranije, pre devedesetih, Ponoš je voleo da kaže da ima dve domovine – Hrvatsku i SFRJ! Kada znamo sve ovo, možemo sa razlogom da upitamo Zdravka Ponoša zbog čega se ne kandiduje za predsednika Hrvatske, kada ima ovoliku podršku hrvatskih medija i same Hrvatske?

Kandidat NATO i Hrvatske za predsednika Srbije, Zdravko Sram ga bilo Ponoš, mora da objasni poreklo svoje imovine na vračarskim pašnjacima, dva stana i 4 garaže, u Metohijskoj ulici i u ulici Černiševskog, u vrednosti pola miliona evra. Odakle Ponošu pola miliona evra?

Evo 11 pitanja za Zdravka Ponoša:

  • Kako je tačno, gde i kada zaradio dva luks stana i četiri garaže na Vračaru?
  • Zašto je i kako od 1991. do 1995. izbegavao da se, kao ostali oficiri iz Krajine, pridruži Vojsci RSK?
  • Zašto je doneo odluku o ukidanju 63. padobranske i 72. specijalne brigade? Da li je to bio nalog NATO?
  • Koliko je tačno tenkova, aviona, helikoptera i ostale vojne tehnike rashodovano, uništeno i isečeno u staro gvožđe za vreme njegovog rukovođenja Vojskom?
  • Da li je krajem jula 1995. godine otišao u Knin i u Srbiju prebacio svoju familiju? Da li je tada znao da se sprema 'Oluja'?
  • Gde je bio i šta je tačno radio tokom NATO agresije 1999?
  • Da li je 2001. postao član Atlantskog NATO saveta iako je oficirima zakonom strogo zabranjeno takvo članstvo?
  • Da li je od 2001. do 2005. od hrvatske službe dobijao spiskove naših oficira protiv kojih se vodi istraga zbog 'ratnih zločina'? Da li je o tome obavestio pretpostavljene?
  • Kada je tačno, gde i kako podneo zahtev za hrvatski pasoš? Da li je o tome obavestio nadređene?
  • Koliko je novca prebačeno na njegove privatne račune sa računa CIRSD-a? I po kojim sve osnovama?
  • Gde je zaposlena i čime se bavi Zdenka Franje Ponoš? Odakle Zdravkovoj supruzi stotine hiljada evra da bude suinvestitor u izgradnji stambenih objekata u centru Beograda?
  • Foto: Informer

    Dok je bio Jeremićev Izvršni direktor NVO CIRSD, Zdravko Ponoš je 2017. uplatio Vuku Jeremiću čak 795.000 dinara. I tada je Ponoš bio vojni penzioner sa penzijom od oko 130.000 dinara. Odakle penzioneru Ponošu 795.000 za donaciju Jeremiću! Ponoš ne može da objasni odakle mu novac da donira Jeremićevu NVO. Ova donacija znači da je Ponoš donirao 6 svojih penzija Jeremiću. Od čega je živeo tih pola godine? Sve ovo potvrđuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije.

    Foto: Informer

    Ako neko ne veruje meni, evo šta o Ponošu kaže general-major i prof.dr Mitar Kovač, o Ponošu kaže da je samoljubiv, karijerista, diktator, nepouzdan i koristoljubiv. General Kovač kaže: "Razmišljajući o Zdravku Ponošu danas i sećajući se tog vremena, jasno se prepoznaju negativne osobine ličnosti:1. Bez razvijenog osećaja o potrebi odbrane zavičaja – sela Golubića, Knina, RS Krajine u ratu 1991.-1995.godine. Zašto nije tada komandovao bataljonom ili brigadom u Krajini ako je pravi oficir, patriota? Mogao se tada preporučiti kao patriota. Očigledno, bilo je lakše biti u Beogradu. 2. Karijerista – Postao je general bez ispunjavanja opštih kriterijuma za taj čin, uz svesrdnu podršku Velike Britanije i NATO pakta. 3. Vojnički skromno obrazovan u Srbiji – nakon VTA u Zagrebu nije završio ni jednu vojnu školu u sistemu vojnog školstva SFRJ, SRJ niti Srbije. Nije završio Komandno-štabnu školu niti Generalštabno usvršavanje. 4. Bez trupne komandne karijere – Postao je načelnik Generalštaba a da je komandovao samo vodom. 5.Saradnik i ljubitelj NATO pakta – Pokazao se kao promoter NATO pakta u Srbiji. Formirao je prvu kancelariju u Ministarstvu odbrane za saradnju sa NATO koja je prerasla u odeljenje za saradnju sa NATO paktom. 6.Vezanost za Zagreb i Hrvatsku državu i strane centre moći – Godine provedene u Hrvatskoj, dobri odnosi sa predstavnicima hrvatske države, koja mu je uništila zavičaj, prognala narod jeste nerazumno ponašanje". To o Ponošu kaže general-major i prof.dr Mitar Kovač. Pametnom dosta!

    Autor je poslanik i član predsedništva SNS


    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    komentari
    Edo Bakarec

    pre 2 godine

    Ujo, šta su tvoji branili? Lijepu vašu, a ???

    Izbori 2024

    TV

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Sport

    Planeta

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Magazin

    Džet set

    Srbija