• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MARKOVIĆ

25.03.2022

19:08

KVINTA DA REAGUJE, A NE DA PIŠE SAOPŠTENJA! Kurti i Priština zavode teror - TO IM JE, ILI DOZVOLJENO, ILI NEKO LAŽE SRBIJU...  Ovo neće proći!

Politika

KVINTA DA REAGUJE, A NE DA PIŠE SAOPŠTENJA! Kurti i Priština zavode teror - TO IM JE, ILI DOZVOLJENO, ILI NEKO LAŽE SRBIJU... Ovo neće proći!

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji o brojnim pitanjima, a posebno o teškom položaju Srba na KiM pod privremenim institucijama, koje vodi Aljbin Kurti

Reakcija zemalja Kvinte na ispade Aljbina Kurtija, koji ne dozvoljava otvaranje biračkih mesta za izbore 3. aprila, usledila je za manje od 24 sata nakon sastanka sa predsednikom Vučićem.  

Kako su saopštili, Kvinta prihvata pravo prištinske vlade da "odluči da li će ili ne omogućiti glasanje na izborima druge države" i ceni "dostupnost Srbije u traženju rešenja", ali "s velikim razočaranjem dočekuje odluku vlade" u Prištini da odbaci "konstruktivan predlog koji je prezentovala Kvinta". Takav stav prištinske vlade nije na liniji sa "našim vrednostima i principima i podriće njihove evropske težnje", navela je Kvinta.

Foto: AP PHOTO/Tanjug/Fotoilustracija

 

Da li Kvinta sankcionisati Prištinu i šta ovo znači za Srbiju pitali smo srpskog diplomatu, koji nam je objasno na koji način shvata potez Kvinte.

Kurti radi šta hoće

Diplomata Zoran Milivojević smatra da je reakcija Kvinte, ako je bila dobronamerna, morala biti mnogo oštrija. 

- Priština se već dugo oglušuje o sve preporuke i savete, suština je u tome što se ponavlja ono što se desilo i za vreme referenduma, ali se ponavlja i progon i etnički motivisani napadi na Srbe. Ovakvom reakcijom, na nekinačin toleriše se ponašanje privremenih prištinskih instutucija na čelu sa Aljbinom Kurtijem, jer reakcija nije suviše oštra - kaže Milivojević.

On tvrdi da se ovim prećutno podržava strategija Prištine, ali da, u svetudešavanja u Ukrajini, međunarodfna zajednica može na primeru KiM dokazati da poštuje međunarodno pravo, teritorijalni integritet i celovitost suverenih država.

- Kurtijeva "vlada" stvorena je na pokušajima da se stav Srbije promeni i da se dođe do tog, takozvanog "međusobnog priznanja". Čim nema reakcije na ovo i čim se to toleriše, to je prećutna podrška da Aljbin Kurti nastavi sa onim što je započeo. Kvinta je svesna da je Kosovo i Metohija u sastavu Srbije u Ujedinjenim nacijama pod protektoratom UN. Sada se, zbog Ukrajine, sve više spominje međunarodno pravo, pa, evo svima prilike da dokažu koliko ga poštuju. Dakle, to znači i da omoguće izlazak na birališta po modelu koji je funkcionisao sve do dolaska Kurtijeve "vlade", koji su funkcionisali po Briselskom sporazumu, preko OEBS-a - objašnjava naš sagovornik.

Milivojević dodaje da Srbija neće pristati na ucenu i da se na silu, pritiscima, ne može "isposlovati priznanje".

- Pokušaj je da se silom nametne rešenje na koje Srbija niti može, niti hoće da pristane, a to je da se natera da prizna tzv. Kosovo. Za to nema šanse - podvlači Milivojević. 

Prešao sa pretnji na dela

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti nakon pretnji o zabrani održavanja izbora na KiM smenio je predsednicu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović samo zato što je prisustvovala sastanku predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zbog Kurtijevih pretnji i najnovijih odluka, Srbi sa KiM organizovali su najveći protest ikada i poručili da se neće predati.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Baki

pre 2 godine

Dokle će mo samo razgovarati sa lažovčinama i ljubiteljima šiptara ??? Kada će mo nešto konkretno da uradimo sa Srpskim Kosovom ???

Rade R

pre 2 godine

Foliranti! Koja bre kvinta, EU, sve govna i foliranti! Samo nas zamajavaju! Hitno proglasiti okupirana teritorija!

Ema

pre 2 godine

Srbiji je cilj da se sačuva mir i stabilnost. Pokušavaju da izvuku naše priznanje Kosova, ali im to neće proći.

Vejo

pre 2 godine

Pa vidi Kurti da se samo povlačimo,čak ne smemo ni institucije da napustimo.Koristi i treba.

sandokan

pre 2 godine

picousni ,gde si video tako nesto , gde moze tako izbori u drugu zemlju, da li vi dozvoljavate madjarima da glasaju ili bugarima kad su izbori u njihvim maticnim zemljama, zasto ste vi posebni,nema vise,ne idu vam vise lazi, svwt je video ko ste, vi ste trojanski konj za ruse svet vam ne veruje, genocidni narod.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija