• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.03.2022

12:14

Najnovija istraživanja 7 dana pred izbore - NEMA TRIKA DA ĐILAS DOBIJE BEOGRAD!

Informer/Marko Đoković

Politika

Najnovija istraživanja 7 dana pred izbore - NEMA TRIKA DA ĐILAS DOBIJE BEOGRAD!

Podeli vest

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus Vladimir Pejić ocenio je da već duže vreme nema velikih promena na političkoj sceni Srbije

- Uz neka manja odstupanja, odnosi među političkim igračima su, manje-više, slični. Dominira lista oko SNS i Aleksandar Vučić. Za njima sledi koalicija "Ujedinjena Srbija", koja je savezništvom više opozicionih stranaka stekla određen procenat glasova. S druge strane, to još nije dovoljno snažna opcija koja bi mogla da ugrozi naprednjake. Socijalisti su imali oscilacije, ali mnogo godina uspevaju da zadrže stabilnu poziciju. Ovog puta su, čini se, malo aktivniji i mogu da očekuju bolji rezultat.

Svi ostali će, kako navodi, morati žestoko da se bore, čak i za cenzus od tri odsto, neophodan za ulazak u republički parlament.

- Tu mislim, pre svega, i na ove ekološke partije i koaliciju "Moramo", ali i na stranke nacionalne orijentacije pošto veći broj njih gravitira oko cenzusa. Mislim na SRS, koaliciju NADA, Dveri, Suvereniste... Ostali će ostati ispod tog izbornog praga.

Na šta ukazuju istraživanja što se tiče predsedničkih izbora?

- Oni su najmanje neizvesni. Očekujem pobedu Aleksandra Vučića u prvom krugu. Sve osim toga bilo bi veliko iznenađenje. Mimo toga biće interesantno videti koliko će glasova osvojiti ostali kandidati. Možda će Zdravku Ponošu, Milici Đorđević, Milošu Jovanoviću poslužiti kao mogućnost da u narednom periodu to politički materijalizuju - kaže Pejić za Srpski telegraf.

Kakve su prognoze vezane za beogradske izbore?

- Ako su predsednički izbori najmanje neizvesni, beogradski imaju dozu neizvesnosti. Tu opozicija ima najveće ambicije. Međutim, kako god okrenemo, matematički je vrlo teško da imaju većinu u Skupštini. Kampanja se tako i vodi. Nisam siguran da su personalna rešenja, s različitih strana, odgovarajuća, ali birači će da kažu svoje.

Kako odgovarate na napade dela opozicije i lidera SSP Dragana Đilasa i na istraživanja vaše agencije?

- To se ponavlja. Nije prijatno niti je pravedno. Ako oni misle da su njihovi birači, simpatizeri, članovi, pa i saradnici, pod većim uticajem nas istraživača nego što veruju svojim liderima, onda su oni u ozbiljnom problemu. Malo su se stvari izmešale i došli smo u situaciju da istraživači moraju da podnose račune političarima umesto da političari podnose račune građanima.

Niski udarci u kampanji

Uočavate li nešto upečatljivo drugačije u ovoj kampanji u odnosu na prethodne?

- Dve stvari, čini mi se, dominiraju. Kampanja je mnogo prljava, ali latentno. Nije otvoreno, prostački prljava, već s mnogo niskih udaraca. Drugo moje zapažanje jeste da je sama kampanja u senci događaja u Ukrajini, pa donekle čak i virusa korona. Za šta niko nije kriv ni zaslužan, nego su jednostavno okolnosti takve.

Koliko te okolnosti mogu uticati na rezultate? Mogu li se očekivati neka iznenađenja i koja?

- Iznenađenja očekujem gotovo na svim izborima, tako da sam siguran da će ih i biti i sada. Očekujem ih najviše u donjem delu tabele. Ne bih nagađao ko će ostati ispod cenzusa ili ko će odskočiti više nego što istraživači daju.

Vukadinović: Lider SSP se ljuti na ogledalo

Đorđe Vukadinović, urednik Nove političke misli, kaže da ga zbog rezultata istraživanja napada lider SSP Dragan Đilas.

- Da moja istraživanja nisu dobra, godinama govore oni koji, na kraju, dobiju manje od onog što im ja dam. Problem jeste to što je sada glavni opozicionar počeo da iznosi takve optužbe preko svojih medijskih i tviterskih telala. I onda je to postalo tema. Nema čarobnog štapića, nema kristalne kugle. Svako može da se ljuti, mogu i ja sad da se ljutim na ogledalo što nisam vitak, plav, kovrdžav - kazao je Vukadinović uz poruku da možda nije tako u kafićima po Vračaru, ali, prema analizama, jeste u biračkom telu.

Vukadinović je ocenio i da se Đilas ponaša kao razmaženo derište koje razbije ogledalo jer mu se ne sviđa ono što vidi.

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 2 godine

Djilas koji preti, da će neko da ostane bez posla, i koji je promenio linoleum u liftu! Kaže da je to veliki napredak za Srbiju?! Nema šanse da vodi državu!

Sini

pre 2 godine

Eto srece da dobije Beograd. Ovi su teski krimosi na vlasti sad.

Mare

pre 2 godine

Faktor plus je odavno SNS desna ruka, plasi birace, da je uzaludno da izlaze. Tako ste i referendum izgubili u BG a govorili ste da nema sanse da glasa BG za "ne". Smesni ste.

Hrvatski list HVALI, VELIČA I PROMOVIŠE Zdravka Ponoša, generala sa dugačkim stažom uništavanja Vojske Srbije!
Politika

Hrvatski list HVALI, VELIČA I PROMOVIŠE Zdravka Ponoša, generala sa dugačkim stažom uništavanja Vojske Srbije!

Najnoviji broj hrvatskog "Večernjeg lista" ispromovisao je predsedničkog kandidata Dragana Đilasa na predstojećim izborima 3. aprila Zdravka Ponoša. U tekstu pod naslovom "General koji želi srušiti Vučića tulumario je u zagrebačkom Kulušiću" Đilasov kandidat za predsednika Srbije predstavljen je kao rođeni Kninjanin, koji je "najveći protivnik Aleksandra Vučića"

20.03.2022

13:35

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija