• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija Danas

31.03.2022

23:10

SNAJPERSKA PUŠKA OGROMNE RAZORNE MOĆI! M-99 "Šarac" tuče kao top!

YouTube/Printscreen/SrbijaDanas/Shutterstock

Politika

SNAJPERSKA PUŠKA OGROMNE RAZORNE MOĆI! M-99 "Šarac" tuče kao top!

Podeli vest

Antimaterijalne puške velikog kalibra su ušle u upotrebu tokom Drugog svetskog rata, a njihova prvobitna uloga je bila da budu anti-tenkovske puške, da bi posle Drugog svetskog rata bile korišćene sa posebnom vrstom municije za onesposobljavanje oklopne vojne tehnike na daljinama većim od 1000 metara, posebno u diverzantskim jedinicama

Na prostoru Balkana prva zemlja koja je proizvela tešku snajpersku pušku bila je Hrvatska i to se dogodilo 1990. godine. U pitanju je bio takozvani "Ručni Top" kalibra 20 mm ili RT-20. Ova puška je bila namenjena za uništavanje neprijateljskih položaja najšireg opsega poput oklopljenih, neoklopljenih ili lakše oklopljenih ciljeva. U mete su ubrojani zakloni, centri veze, komandne pozicije, itd. Takođe je korišćena u dejstvima protiv žive sile na daljinama do 2000 metara.

Ovu vrstu puške uglavnom koriste posebne specijalne jedinice vojske i policije poput raznih diverzantskih, anti-terorističkih i izviđačkih jedinica. Srpska kompanija "Jugoimport" počela sa reklamiranjem prve srpske domaće snajperske puške u tom kalibru. Puška koju je razvio "Jugoimport" predstavlja ponos srpske odbrambene industrije, a testiranja su obavili najbolji snajperisti, pripadnici Žandarmerije i SAJ-a.

Puška je predstavljena na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner" prošle godine, a događaj je otvorio i njemu prisutvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je pohvalio razvoj srpske namenske industrije i stalno uvođenje inovacija u razvoju srpskog naoružanja. Jedna od izuzetno važnih novina na sajmu bila je i ova snajperska puška dugog dometa i velike razorne moći.

Reč je o ogromnoj pušci, koja se oslanja na dve noge poput "šarca" puškomitraljeza, dok se na vrhu cevi nalazi proširenje koje neodoljivo podseća na  džinovski prigušivač iako to zapravo nije. Veličina ove snajperske puške ukazuje nam da se radi o razornom i ubojitom oružju, koje nosi oznaku M-99 "šarac" i dejstvuje na velikim daljinama - dalekometna je.

Mnogi je dovode u vezu sa "šarcem" - puškomitraljezom koji je korišćen u sukobima tokom Drugog svetskog rata, međutim, puška nosi ime svog konstruktora Ljubomira Šarca iz Bratunca. Iza njegovog projekta stala je kompanija "Jugoimport SDPR". Zanimljivo je reći da je puška topovskog kalibra od 20 milimetara, što znači da pre koristi granate nego metke.

Rađena je na osnovi protivavionskog domaćeg topa u varijanti "trocevca", ali postoji i u jednocevnoj i četvorocevnoj varijanti. Ovi mehanizmi su upotrebljeni kao polazna tačka za rad na snajperskoj pušci M-99. Kod snajperske puške postoji jedan problem, a to je kako ublažiti trzaj koji inače amortizuje masivni top?

Problem je rešen tako što je skraćena cev topa i na njen vrh montiran protivtrzajni uređaj poznatiji kao "džinovski prigušivač". Mehanizam za zapinjanje na pušci M-99 se obavlja jednom rukom. Okvir sa municijom se nalazi na vrhu puške, kao kod starijih puškomitraljeza i u njega staje sedam metaka.

Sa leve strane oružja nalazi se optički nišan. Puška se, kao što je navedeno oslanja na nožice. Oružje dejstvuje poluatomatskom paljbom, što je za sada jedinstven slučaj u svetu, jer su ostale malobrojne puške te klase repetirke, što znači da snajperista svaki metak "repetiranjem" ubacuje u cev. Domet ovog moćnog oružja iznosi 1.600 metara, ali može da dejstvuje i na većim daljinama. Oružje je teško 50 kilograma.

Pušku nose dva vojnika. Druge, slabije, antimaterijalne puške su nešto lakše, ali im je i manja vatrena moć.  "Ancio" i NTW-20 (američka i južnoafrička puška) su najpoznatiji slični primeri našem M-99 istog kalibra od 20 milimetara.

Za razliku od ove dve puške, M-99 ima daleko veću snagu zbog brzine paljbe i većeg broja metaka u okviru. Vrlo je verovatno da će se ova puška u bliskoj budućnosti naći u sastavu snaga Vojske Srbije. Naše snage su ranije koristile snajpersku pušku "crna strela" kalibra 12,7 milimetara koja se koristila isto za razbijanje neprijateljske žive sile, lakših i težih oklopnih transportera i utvrda.

Ova vrsta puške je izuzetno korisna tokom izvođenja napada iz zaseda na kolone neprijatelja na putu. Gađanjem prvog vozila u koloni čitav niz drugih vozila biva onesposobljen da nastavi kretanje i samim tim snagama koje prave zasedu omogućuje napad na ostatak kolone i ponovno dejstvovanje iste snajperske puške po drugim vozilima iz kolone. Srbija nastavlja da razvija svoje vojne odbrambene kapacitete na svim poljima. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nesa151

pre 1 godinu

SRBI ! Procitali ste sta rece ona FON UPISULJA?Da ni DA UVEDEMO SANKCIJE NECEMO MOCI U EVROPU.SRBI NIKAD NE ZABORAVITE PRAVOSLAVLJE!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija