• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.04.2022

10:59

Georgiev pokrenuo hajku na RIK, đilasovski mediji se brže-bolje priključili! POKUŠAVAJU DA ZAMAŽU OČI GRAĐANIMA, ali su ih stručnjaci DEMANTOVALI!

printscreen

Politika

Georgiev pokrenuo hajku na RIK, đilasovski mediji se brže-bolje priključili! POKUŠAVAJU DA ZAMAŽU OČI GRAĐANIMA, ali su ih stručnjaci DEMANTOVALI!

Podeli vest

U izbornoj noći velika prašina se podigla kada je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao da će se na veb prezentaciji RIK biti objavljivati rezultati glasanja kako budu prebrojavani, da se oni više neće oglašavati i da će sledeća konferencija za novinare biti održana sutrdan posle 20 časova, a ludilo je prvi pokrenuo direktor Newsmax Adria Slobodan Georgiev koji je rekao da je odluka Republičke izborne komisije da tek u ponedeljak saopšti rezultate izbora - događaj bez presedana

 

Da je ono što je Georiev izneo totalna glupost dokazali su sutručnjaci. 

Izvršni direktor CeSID Bojan Klačar rekao je novi izborni zakon usvojen u januaru na osnovu kojeg su bitno promenjena pravila kada je reč o objavljivanju rezulatata. Kako je istakao, više ne postoji pravilo do 72 sata za objavljivanje rezultata, već da se odmah po završetku biračkih mesta radi uživo statistička obrada, te naveo da će juče, 4. aprila u 20 sati biti objavljeni preliminarni rezultati.

- Na konačne rezultate ćemo čekati jako dugo, rokovi su zbog prigovora 96 sati od biračkih mesta ka lokalnim izbornim komisijama i još 96 sati od lokalnih komisija ka RIK - rekao je Klačar i ocenio da je povod za proteste ispred RIK vrlo upitan jer RIK nije uradio ništa nelegalno i neuobičajeno u odnosu na ranije cikluse.

Podsetimo, Skupština slobodne Srbije i Ekološki ustanak pozvali su građane Srbije na okupljanje ispred RIK sinoć od 19.30h zahtevajući od predsednika Republičke izborne komisije Vladimira Dimitrijevića odgovor ko je i na osnovu čega doneo odluku da RIK prestane da radi tokom izborne noći.

Takođe, Vujo Ilić iz Crte i pokreta "Ne davimo Beograd" je objasnio ponašanje Republičke izborne komisije u izbornoj noći.

- Nema ništa protivpravno u ponašanju RIK-a, u skladu je sa novim Zakonom o izboru narodnih poslanika i statističkoj obradi podataka! RIK se ponašao u skladu sa svojim ovlašćenjima!

 

Đilasovski mediji su brže-bolje poveli kampanju protiv RIK. Bez obzira na sve što su sutručnjaci iz CeSID i CRTA objasnili dan posle izbora, đilasovski tabloid Danas nastavio je prljavu i konstruisanu priču oko nekakve "krađe izbora" i nelegalnosti RIK.

Tako ovaj đilasovski tabloid na naslovnoj strani današnjeg štampanog izdanja piše: RIK kao filijala SNS prenoseći reči Dragane Rakić, potpredsednice Demokratske stranke.

Foto: printscreen

Đilasovski tabloid tek na 6. strani se prave ludi i sami pišu da je uveden prikaz u realnom vremenu, samo prećutkuju da je tako po zakonu

Foto: printscreen

Ekspolatisanju konstruisane teme u vezi sa RIK doprinela je i voditeljka Jelena Obućina. 

Foto: printscreen

Takođe, tu se našao i kolumnista Danasa Božidar Andrejić koji je izneo laž da je je Aleksandar Vučić prvi objavio rezultate što je apsolutna nestina jer su rezultate na RTS objavili Ipsos/CeSID  i to značajno pre Vučića. 

Foto: printscreen

Finale ludila đilasovskih novina nalazi se tek na 13. strani u malom komentaru gde njihov novinar sam priznaje da su primedbe deplasirane i da se promenio zakon!

Drugim rečima, postupanje RIK je apsolutno legalno, ako ne i legitimno. O tome što zakon na simboličkoj ravni degradira ulogu RIK i dodatno podriva poverenje javnosti u izborni proces, trebalo je razmišljati kada se pisao zakon. Ponašanje RIK u tom smislu može da posluži kao upozorenje - politika se ne završava zatvaranjem biračkih mesta. Nije sve u mitinzima, protestima, snimanju i rukovanju - ima nešto i u pažljivom čitanju zakona, pravilnika i uredbi koji uređuju odnose u državi i društvu. 

Foto: printscreen

Koalicija Moramo 

U izbornoj noći su na izjavu RIK da se neće oglašavati do sutradan u 20 časova i da se rezultati mogu pratiti uživo na veb prezentaciji kako budu prebrojavani, reagovali članovi koalicije Moramo koji su istakli da je Republička izborna komisija prekršila zakon, da se radi o zloupotrebi prava, da su odbili da rade svoj posao, dok je Aleksandar Jovanović Ćuta pozivao građane na ulice. 

Profesorka Pravnog fakulteta u penziji Vesna Rakić Vodinelić rekla je u izbornoj noći da je to što je RIK uradio "jasna zloupotreba prava".

- To što je Vučić večeras uradio, kao i RIK, je jasna zlouptreba prava. Ja se nadam i očekujem da će građani Srbije kada dobiju prave rezulate izbora naći razloga da ovu zloupotrebu prava sankcionišu - poručila je Rakić Vodinelić, na šta se nadovezala Biljana Stojković, koja je bila kandidat ove koalicije za predsednicu Srbije, i rekla:

- Imamo zatvaranje RIK i odbijanje da rade svoj posao i moramo širom da otvorimo oči - rekla je Stojković.

Za kraj obraćanja u izbornoj noći, Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da RIK "nije kafana da možeš da je zatvaraš".

- Moramo je ušao u Skupštinu Srbije. RIK je državna institucija koja je dužna da saopšti sve rezultate onako kako stoje u zakonu. Aleksandre Vučiću, ne verujemo ti ništa i čekamo RIK da saopšti rezultate... Nije isključeno ni da se borimo i na ulici. Naše glasove ćemo braniti, do tada smo strpljivi - rekao je Ćuta.

Foto: Tanjug

 

 

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan63

pre 1 godinu

Ne ide im u glavu da su izbore izgubili. Pa, hajde malo da pravino frku. A ne vide da ih većinska Srbija neće. Srbija hoće mir, stabilnost i ekonomski prosperitet, a ne NATO vodonoše.

Laki

pre 1 godinu

Djabalebarosima uvek nešto smeta.Ima ona narodna "rdjavom i dlake smetaju.

Zoran

pre 1 godinu

Lepo je rekla voditeljka na N1! Ujedinjeni protiv Srbije! Ha ha haaa!

cica Mrsoje

pre 1 godinu

Trebalo bi da se ponasa u skladu sa nadimkom. Toliko .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija