• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

13.04.2022

08:43

Srbija pregovara o kupovini "tajfuna" - NAŠE RATNO VAZDUHOPLOVSTVO BIĆE NAJJAČE U REGIONU!

Informer DN

Politika

Srbija pregovara o kupovini "tajfuna" - NAŠE RATNO VAZDUHOPLOVSTVO BIĆE NAJJAČE U REGIONU!

Podeli vest

Naši stručnjaci sa Britancima uveliko ugovaraju nabavku 12 novih lovaca koji spadaju u sam svetski vrh borbene avijacije


Vojska Srbije imaće uskoro još jaču avijaciju! Država, kako nam je juče potvrđeno, uveliko pregovara sa Velikom Britanijom o nabavci 12 novih lovaca "tajfun", koji spadaju u sam svetski vrh borbene avijacije!

Pregovori predsednika države Aleksandra Vučića i Vlade Srbije sa Britancima, tvrde naši odlično obavešteni izvori, traju već neko vreme i postoje "ozbiljni pomaci". Borbeni lovac "tajfun" spada u najnaprednije višenamenske avione nove generacije i sa njim bi srpsko nebo, uz postojeću eskadrilu "migova 29", bilo u potpunosti bezbedno.

Jačamo odbranu

Prema rečima naših izvora, pregovori sa Britancima idu planiranom dinamikom, ali je još rano reći kada bi nabavka mogla biti realizovana.

- Naš plan je da nabavimo 12 novih "tajfuna". Trenutno na svetskom tržištu nema bolje borbene letelice od njega. Razgovori sa Londonom traju i u ovom trenutku zaista je još rano reći kada će nabavka biti realizovana. Država se trudi da nijednog trenutka ne ugrozi stabilne finansije i

Foto: Informer DN

Tajfuni

zato se sada traži najbolji način za finansiranje ove kupovine... - prenosi naš sagovornik.

Uporedo sa ovim pregovorima, inače, traju i razgovori naših i francuskih eksperata o nabavci lovaca 'rafal', a minulog vikenda Srbiji je isporučen kineski PVO sistem FK-3, koji je u rangu ruskog S-300.
Komentarišući sve ove navode, general Milorad Stupar kaže da je Srbija vojno neutralna država i da može da nabavlja oružje odakle god poželi.

Čuvamo vojnu neutralnost

Država svoju vojnu neutralnost može sačuvati samo ako ima snažnu vojsku

Milorad Stupar, general

- Naša država svoju vojnu neutralnost može da sačuva samo ako ima snažnu vojsku. Srbija ima dobru i snažnu armiju, a to je dokazala i poslednjom vežbom na Pasuljanskim livadama, u najsloženijim noćnim uslovima u brdsko-planinskoj oblasti. Vojska Srbije više nije slepa noću i može da uništava sve ciljeve i po mrklom mraku - naglašava Stupar.

Igor Bečić, šef Odbora za kontrolu službi bezbednosti, ističe da Srbija svakoga dana snaži svoje odbrambene kapacitete.

- Mi nikome ne pretimo, ništa tuđe ne želimo, mi hoćemo samo da budemo svoji na svome. To je moguće samo ukoliko imate snažnu vojsku koja odvraća sve eventualne agresore. Država i predsednik Vučić vode računa o svakom segmentu vojske, pa se zato nabavljaju i avioni, i PVO sistemi, i dron-bombarderi, a uporedo sa tim radi se i na osavremenjivanju oružja... - objašnjava Bečić.

Karakteristike aviona 'tajfun'

  • Dužina 15,96 m
  • Razmah krila 10,95 m
  • Maksimalna brzina 2,35 maha (2.800 km/h)
  • Maksimalna visina leta 19.812 m
  • Borbeni radijus 1.389 km

Foto: Informer DN

Tajfun

Šiptari "na iglama"

Sve srpske vojne nabavke, posebno kineskog raketnog sistema, nalaze se pod budnim okom Zapada. To dokazuje i reakcija iz američkog Stejt departmenta.

Poslovanje sa kompanijama čije je sedište u Kini predstavlja suverenu odluku Srbije, ali je potrebno da vlada bude svesna kratkoročnih i dugoročnih rizika i cena, saopštili su iz Stejt departmenta, a prenosi Glas Amerike, dok su sličnu reakciju imali i zvaničnici u nemačkoj vladi.

- Nemačka je primila k znaju izveštaje i očekuje da se Srbija usaglasi sa spoljnom politikom EU ako želi da postane članica - rečeno je agenciji Rojters u Berlinu.

Foto: Informer DN

Tajfun

Aljbin Kurti, takozvani premijer lažne države Kosovo, posebno se "zabrinuo" i ustvrdio da to što se Srbija naoružava "nije bezbedno po region"!?! Na to mu je odgovorio Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

- Beograd nikome ne preti, već unapređuje svoje odbrambene vojne kapacitete kao garant mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Kurti lažnim optužbama nastoji da destabilizuje prilike na terenu, pripisujući Beogradu svoje militantne snove i ideje - zaključuje Petković.

Na Batajnici 30. aprila građani će videti FK-3

Veliki prikaz moći Vojske Srbije biće organizovan na aerodromu u Batajnici u subotu 30. aprila u 11 časova, objavljeno je juče.

Predsednik Aleksandar Vučić naredio je da tom prilikom javnosti budu predstavljeni najnoviji raketni PVO sistemi, uključujući i tek pristigli kineski sistem FK-3.

Osim toga, biće prikazani i helikopteri Mi-35, 'erbas H-145', kao i sistem "pasars", rakete 'mistral' i mnogo toga što je do sada uvedeno u upotrebu jedinica Vojske Srbije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 2 godine

ЧУЛИ СМО ,ДО САДА,МИШЉЕЊЕ МНОГИХ ''ИСТАКНУТИХ''БЕЗБЕДЊАКА И НАДРИ ГЕНЕРАЛА,АЛИ БИ БИЛО ЛЕПО ДА ЧУЈЕМО И МИШЉЕЊЕ СВИХ НАШИХ ПИЛОТА (НЕМА ИХ БАШ ПУНО) КОЈИ ЋЕ И ЛЕТИТИ НА ТИМ ВАШИМ МОДЕРНИМ КОРИТИМА.КОЈИ СЕ НИСУ ДОКААЛИ НИГДЕ У БОРБИ !!!ЧУЈ НАЈ БОЉИ И НАЈМОДЕРНИЈИ,МОШ МИСЛИТИ!!!НАЈСКУПЉИ ЈЕСУ СИГУРНО,А МИ СЕ ПОЧЕЛИ ПОНАШАТИ КАО ''ПИЈАНИ БОГАТАШИ''.ГДЕ ЋЕ ТЕ КУПОВАТИ ДЕЛОВЕ ЗА ТЕ ''ШКЛОПОЦИЈЕ'' АКО ЗАРАТИМО ???

ratko

pre 1 godinu

SAMO IDIOT KUPUJE NATO AVIONE ,DOKLE CE DILETANTI VODITI RATNO VAZDUHOPLOVSTVO I SVE OSTALO U VOJSCI,U PRAVU JE CITALAC KAD KAZE KO PITA PILOTE ,TOLIKE PARE BACATI NA TAJFUN A IMAMO KINESKE ODLICNE AVIONE J10C I DRUGE AKO VEC NE MOZEMO OD RUSA DA NABAVIMO . DAJTE DOZOVITE SE PAMETI KOLIKO ZA 12 TAJFUNA DOBIJAMO J10C KOJI JE 4 ++ GENERACIJA AVIONA

sledeća vest

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija