• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.-K.M.

05.05.2022

08:27

SRBIJA NEĆE KLEKNUTI, BIĆE TEŠKA ZIMA, ALI SE NEĆEMO SMRZAVATI! Brisel uvodi drakonske sankcije Rusiji, Beograd ima plan za svaki scenario!

AP PHOTO

Politika

SRBIJA NEĆE KLEKNUTI, BIĆE TEŠKA ZIMA, ALI SE NEĆEMO SMRZAVATI! Brisel uvodi drakonske sankcije Rusiji, Beograd ima plan za svaki scenario!

Podeli vest

Država je spremna za svaki scenario, a realno je očekivati da će nam EU dozvoliti da kao zemlja kandidat i dalje imamo protok nafte, kažu stručnjaci

 

Srbiju čeka veoma teška zima, ali nema bojazni da će se građani Srbije smrzavati zbog nedostatka energenata, tvrde domaći eksperti. Pred Srbijom se nesumnjivo nalaze veliki izazovi nakon što je Evropska unija najavila da će za šest meseci uvesti totalni embargo na rusku naftu, a sva je prilika da bi Rusija zbog toga mogla da joj uvede kontramere zavrtanjem dotoka prirodnog gasa.

Domaći stručnjaci upozoravaju da je ovo sada već pravo ratno stanje, čije će posledice trpeti ne samo Srbija nego i cela Evropa.

Dovoljno energenata

- Evropljani ne mogu bez ruske nafte, a kamoli bez gasa, i to je činjenica! Bez ruskih energenata njihova industrija bi skoro potpuno stala! Lično, ja ne brinem previše jer mislim da je nemoguće da se zaista desi taj totalni embargo o kome sada govori Brisel. Mislim da će Srbija imati dovoljno energenata i da naredne zime neće biti smrzavanja - kaže za Informer Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas.

Ako oduzmemo domaću proizvodnju od 25 odsto, Srbija iz Rusije nabavlja oko 15 odsto nafte. Od ukupne količine nafte koju Srbija uvozi godišnje, najviše, oko 45 odsto, stiže iz Iraka, deset iz Kazahstana i oko pet odsto iz Norveške, sve to preko 'Jadranskog naftovoda'.

Ne treba da brinemo

Srbija za sada može biti mirna. Sve ovo je i dalje na nivou predloga Evropske komisije

Jelica Putniković

- Srbija za sada može da bude mirna. Sve ovo oko potpune zabrane uvoza jeste i dalje na nivou predloga Evropske komisije - kaže i Jelica Putniković, urednica portala Energija Balkana i dodaje:

- Ako šesti paket sankcija bude usvojen u obliku u kome je predložen, videćemo kako će se embargo definisati i šta će u njemu pisati za Srbiju. Ovde se konkretno radi o nafti, a ne o pojedinačnim naftnim kompanijama... Već su se, kako vidimo, protiv embarga pobunili i Slovaci i Mađari jer se oni isključivo snabdevaju ruskom naftom, te je sada pitanje šta će i da li će evropske vlasti to uopšte usvojiti - zaključuje Putnikovićeva.

Kako za Informer kaže ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, pred nama su nikad veći izazovi.

Dovoljno mazuta

Imamo velike rezerve mazuta, nabavljamo ga već više od šest meseci

Zorana Mihajlović

- Zima neće biti laka. Neće biti jednostavno pripremiti se za zimu, posebno što će biti potrebno vreme da EPS potpuno stane na noge posle kolapsa koji se desio decembra prošle godine. Srbija će morati da donosi određene odluke i moraćemo svi da učestvujemo u procesu racionalizacije. Država je spremna za svaki scenario, ali drugo je pitanje koliko će to koštati jer nema više nigde u svetu jeftine energije i cela Evropa se sada bori sa tim da uopšte obezbedi dovoljne količine energije - kaže Mihajlovićeva.

Ministarka se nada da će Srbija biti izuzeta iz šestog paketa sankcija prema Rusiji. Prema njenim rečima, mi naftu dobijamo preko naftovoda 'Janaf', koji ide od Hrvatske.

- Hrvatska je članica EU i mora da poštuje odluke koje EU donosi. Jedini izlaz, kao i kad je donet peti paket sankcija, jeste da EU dozvoli da mi kao kandidat i dalje imamo protok nafte, što je dosta realno - objašnjava ona.

Pune se skladišta

BROJKA

15 odsto nafte uvozimo iz Rusije

Kada je gas u pitanju, prema njenim rečima, sada gledamo da maksimalno moguće popunimo skladišta za narednu zimu, kao i da zakupimo skladišne kapacitete u drugim zemljama, poput Mađarske.

- Grejanje za predstojeću zimu ne dovodi se u pitanje, nećemo se smrzavati, pitanje je samo koliko će nas koštati. Imamo velike rezerve mazuta, nabavljamo ga već više od šest meseci. Najvažnije je da nabavimo dovoljne količine, a cene su na drugom mestu - kaže Mihajlovićeva.

Kako stiže nafta do rafinerije u Pančevu?

Gotovo sva sirova nafta koju uvozimo u Srbiju dolazi tankerima do Omišlja na ostrvu Krku u Hrvatskoj i otuda se preko 'Jadranskog naftovoda' transportuje za Srbiju do Novog Sada. Odatle se nafta transportuje do rafinerije u Pančevu, gde se dalje prerađuje.

 

Bez gasa ne može da radi 17 toplana u Srbiji

Od ukupno 60 toplana u Srbiji samo 17 neće moći da radi naredne zime ukoliko bude prekida u isporuci ruskog gasa. Među njima su postrojenja u Novom Sadu, Senti, Jagodini, Zrenjaninu i Pančevu, koja nemaju mogućnost da rade na bilo koji drugi energent osim gasa.

Ovo je u izjavi za Informer rekao Dejan Stojadinović, direktor Poslovnog udruženja "Toplane Srbije". On je dodao da ćemo svi morati mnogo racionalnije da koristimo energente i da štedimo.

Štednja

Svi ćemo morati mnogo racionalnije da koristimo energente i da štedimo

- Ova sezona je završena, a za sledeću će mnogo toga zavisiti od potpisivanja novog desetogodišnjeg ugovora o nabavci ruskog gasa krajem maja, kada će biti nešto jasnija situacija, bar kad je reč o cenama. Drugi problem je da li ćemo, ukoliko zastane dopremanje gasa, moći da uvedemo zamenu. Od ukupno 60 naših toplana koje koriste prirodni gas, 17 nema mogućnost supstitucije, ne može da koristi alternativno gorivo - naveo je Stojanović.

Neke toplane već su, prema njegovim rečima, prešle na biomasu, poput Majdanpeka, Malog Zvornika ili Priboja, pa nisu u problemu, ali je reč o malim potrošačima, dok za veće sisteme nema dovoljno otpadnog drveta.

On je podsetio da postoji nekoliko toplana koje mogu da koriste samo mazut, ali većina može da pravi kombinacije mazut, lož-ulje ili gas. Problem je i što se ta zamena zasniva na preradi sirove nafte, čije dopremanje do rafinerije u Srbiji takođe može biti problematično.

BROJKA

60
toplana ima u Srbiji

- Postavlja se pitanje količina, jer jedna je situacija kada je redovno snabdevanje gasom, pa treba da se premosti neki kratkotrajni zastoj uvođenjem alternativnog goriva, a drugo je ako se planira veće oslanjanje na zamenu. Uz to, mazut je dramatično poskupeo, dostigao je skoro 120 dinara po litru, a samo Beograd bi dnevno trošio od 2.000 do 2.500 tona - rekao je Stojanović.

Dodao je da tih količina nema, a da je sličan problem i sa ugljem, koga nema dovoljno, ali da su ga ove zime koristile toplana u Boru i Kruševcu, dok je u Kragujevcu prošla sezona bila na uglju, a sledeće sezone toplana prelazi na gas.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija