• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTS

08.05.2022

10:21

Svako ko misli da će Srbija na brutalno kršenje i Vašingtonskog i Briselskog sporazuma sedeti skrštenih ruku - VARA SE! Borićemo se na svaki mogući način!

printscreen RTS

Politika

Svako ko misli da će Srbija na brutalno kršenje i Vašingtonskog i Briselskog sporazuma sedeti skrštenih ruku - VARA SE! Borićemo se na svaki mogući način!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, globalna kriza i novi svetski poredak nameću i nova prestrojavanja, pozicioniranja i pravila u diplomatskoj aktivnosti država. Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da se Srbija trudi da potpuno samostalno donosi odluke koje se tiču njene sudbine

 

"U našim rukama je postupanje naše države kada su u pitanju određeni zahtevi u procesu evropskih integracija. Ne uvodimo sankcije Ruskoj Federeciji, ali ono što je naš prioritetan cilj jeste brži evropski put", napomenuo je Selaković i istakao da je srpska diplomatija u službi države Srbije.

"Srbija je jedna od retkih suverenih država u Evropi i svetu, sa ponosom mogu da kažem, koja se trudi da poptuno samostalno i suvereno donosi odluke koje se tiču njene sudbine", rekao je Selaković.

Govoreći o obraćanju predsednika Vučića naciji pre dva dana, Selaković kaže da se pokazalo ono po čemu se on razlikuje od mnogih drugih lidera, izašao pred narod sa pričom koja nije laka i lepa za slušanje, ali koja je vrlo racionalna, istinita, da svima pokaže koliko je težak i kompleksan ovaj momenat kroz koji svet prolazi - i Srbija kao deo Evrope i sveta svakakao.

"Skrenuo je pažnju na ponašanje onih država koje su poznate po ozbiljnom pristupu problemima, stvarima, ovoga puta je to i država Srbija", kaže Selaković za RTS.

Prema njegovim rečima, svet se nalazi u trenutku promene političke arhitekture.

"Kaže se samo se magarac i budala ne menjaju. Moramo da se prilagođavamo određenim okolnostima, evropskim, globalnim. Predsednik Vučić izašao je sa planom od deset tačaka pokazujući koliko je ozbiljan naš pristup nadolazećoj krizi", ističe ministar Selaković. 

O evropskim integracijama

"U našim rukama je postupanje naše države kada su u pitanju određeni zahtevi u procesu evropskih integracija. Mi u evrospke integracije ulazimo iz nekoliko razloga. Jedan od razloga je činjenica da gotovo 65 odsto trgovinske razmene se obavlja sa državama članicama EU, najveći investitori i najveći pojedinačni donatori su iz EU, da smo sa stotinama hiljada radnih msesta u Srbiji vezani za kompanije koje su u vlasništvu kompanija iz dražva članica EU, četiri od naših osam suseda su već u EU", napominje Selaković.

Navodi da cena koju treba da platimo je ona koju su plaćale i druge države koje su ulazile u EU.

"Moramo da se trudimo da bude za nas što manja, da za što manje dobijemo što više, to je pravilo racionalnog poslovanja, pravilo dobre uprave", kaže Selaković.

Foto: printscreen RTS

Nikola Selaković

Prema njegovim rečima, to je pravilo dobre diplomatije, a pristup problemu koji je predsednik predstavio je najracionalniji moguć.

"Ne uvodimo sankcije Ruskoj Federeciji, ali ono što je naš prioritetan cilj je brži evropski put da bismo promenili društvo, ojačali vladavinu prava, da bismo privlačili što više investicija, da bismo bili neko ko ozbiljno drži finansijsku disciplinu u javnim finansijama u trenutku kada to ne možete da nađete gotovo ni u jednoj državi u Evropi", rekao je Selaković i dodao da Srbija uspeva jer se njom ozbiljno rukovodi.

"Činjenica da je kod naših građana opala zainteresovanost za podršku evropskom putu. Vučić je jasno rekao - dajte mi alternativu tom putu, kako ćemo graditi više brzih pruga, novih auto-puteva, kliničkih centara bolnica, To nije lepa priča koju građani vole da čuju, to je suštinski onako kako stvari jesu", ističe ministar. 

Kada građanima predstavite kako jeste, poslali ste signal da ćete se boriti i očekujete podršku, razumevanja. Moramo da se borimo zajedno da kroz nezgodna vremena Srbija prođe što manje oštećena, kaže on.

Borićemo se svim diplomatskim i političkim sredstvima

Na konstataciju da će Zapad tražiti da priznamo tzv. Kosovo, da bi mogli da kažu Putinu da nema pravnog presedana. 

"Zapad na određeni način vodi politiku koja ide ka tome. Borićemo se da ona ne ide u tom smeru, borićemo se svim diplomatskim i političkim sredstvima, borićemo se još jače", navodi Selaković.

"Mi smo ti koji tvrdimo da je napravljen presedan koji će biti korišćen. Govorim o ovome na osnovu razgovara koje sam imao sa mnogim ministrima diplomatije iz Latinske Amerike, Afrike, Azije koji su svesni toga", kaže Selaković.

Ističe da je svet pun problema kao što je problem KiM, ne postoji identičan problem, ali problem secesija određenih delova teritorine država postoji u čitavom svetu, stotione su takvih primera.

Pravljanje jednog presedana može da izrodi jednu vrstu devijantnog pravila koje će se primnjivati u drugim slučajevima, naveo je Selaković.

"Putin je pomenuo slučaj KiM, pomenuo je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde. Predstavnici Prištine pominju to mišljenje u SB UN, to je mišljenje kome je tada srprka vrhuška doprinela postavljajući pogrešno pitanje Međunarodnom sudu pravde", kaže Selaković.

"Mormao da se borimo za naše interese na KiM, interese države Srbije za interese srpskog naroda. Ne znam da li je u ovom periodu od 23 godine ikada država u dužem vremenskom periodu borila uspešpnije nego u ovih deset godina, a da nam je manevarski prostor neuporedivo gori", napominje Selaković. 

Foto: printscreen RTS

Nikola Selaković

Šta se dešava ovih dana, šta Srbija može da uradi

Selaković kaže da nećemo sediti vezanih ruku i nogu. Nećemo ćutati, nećemo biti ni nezainterersovani, borićemo se na svaki mogući način, dodao je Selaković.

Postoji zainteresovanost Prištine da uđe u Savet Evrope, to im fino zvuči da prodaju priču svojim biračima, to je nešto kao EU. Rusija nije više u Savetu Evrope, tu se odlučuje prostom većinom, podseća Selaković.

"Nije tajna, Priština ima većinu država članica Saveta Evrope na svojoj strani, ali nema principe na svojoj strani, šta neko mora da bude da bi mogao da uđe", napominje Selaković.

Svako onaj ko misli da ćemo na brutalno kršenje i Vašingtonskog i Briselskog sporazuma sedeti skrštenih ruku vara se, nećemo, kaže on i dodaje da će se akritivrati svaka moguća politika odbrane interesa države Srbije i srpskog naroda na KiM. 

Selaković je na kraju rekao da bi trebalo da 16. maja bude na radnom ručku u Briselu povodom održavanja Saveta za spoljne poslove EU, na kome će Zapadni Balkan biti glavna tema.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zemlja prokletih

pre 1 godinu

Vi iz SNS mafije ste toliko nesposobni, da bi i ćuskiju pokvarili! Znate samo da trošite narodne pare i držite hvalospeve velikom vođi. Najbolje bi bilo da zajedno sa Đikijem i ostalim partijskim neprijateljima odete u Severnu Koreju i Kolumbiju.

Milutin

pre 1 godinu

"Svako onaj ko misli da ćemo na brutalno kršenje i Vašingtonskog i Briselskog sporazuma sedeti skrštenih ruku vara se, nećemo." Ustaćemo, spustiti se na kolena i sagnuti da nam ga zavuku još dublje. Eto to je kontinuitet naše politike prema Kosovu i podaničke politike prema SAD i EU već više od dvadeset godina.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija