• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

09.05.2022

08:22

Harčenko: Zapad na Srbiju vrši neverovatan pritisak!

Tanjug

Politika

Harčenko: Zapad na Srbiju vrši neverovatan pritisak!

Podeli vest

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da su pritisci na Srbiju "neverovatni", da su "brutalni pritisci, konkretno zavrtanje ruku i pokušaji gušenja zemlje i njene volje, potpuno ignorisanje njenih interesa"

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčeno izjavio je da Zapad vrši neverovatne pritiske na Srbiju zato što se nije pridržila sankcijama protiv Rusije.

"Mi to znamo i iz sopstvenih informacija, i od rukovodstva Srbije, i da su to potpuno realni, brutalni pritisci, konkretno zavrtanje ruku i pokušaji gušenja zemlje i njene volje, potpuno ignorsanje njenih interesa", rekao je Bocan-Harčeno u intervjuu za Politiku.

Naveo je da Rusiji takvo ponašanje deluje potpuno, kako je rekao, "divlje" i ocenio da su EU, NATO i SAD zbacili maske i ponovo pokazali svoju pravu politiku.

"Mi odlično razumemo taj neverovatan pritisak Zapada na Beograd i težak položaj u kome se Srbija nalazi. I, naravno, visoko cenimo principijelnu liniju koju čuva u nepriznavanju i neprihvatanju antiruskih sankcija", rekao je Harčenko za današnju Politiku.

Govoreći o izjavi predsednika Rusije Vladimira Putina u kojoj je pitanje Donbasa povezao sa KiM, ruski ambasador je rekao da nije praksa Moskve da se komentarišu izjave predsednika i istakao da nema i ne može biti nikakve promene pozicije Rusije prema kosovskom pitanju.

"Mi Kosovo ne priznajemo i najaktivnije podržavamo Beograd u međunarodnim forumima, pre svega u Savetu bezbednosti UN. Sve što se tiče navodne promene ruskog stava izmišljeno je s ciljem da pokvare odnosi Moskve i Beograda i da bi se Srbija priklonila antiruskim merama", rekao je Harčenko na pitanje o izjavi ruskog predsednika Vladimira Putina u kojoj je citirao presudu Muđunarodnog suda pravde o Kosovu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Bocan-Harčenko

Na pitanje da li isključuje mogućnost da povezivanje pitanja Krima, Donbasa i KiM ipak može biti deo diplomatskog paketa, odnosno trgovine između Moskve i Vašingtona, Ambasador Rusije je odgovorio da to ne postoji ni u naznakama, da su dvostruki standradi očigledni, da Zapad nema argumente i da nikada nisu mogli da objasne svoj stav prema KiM, Krimu ili Donbasu.

"Mi ova pitanja takođe ne dovodimo u vezu, to su različiti konteksti i istorijske okolnosti, mada je Kosovo pružilo presedan. Samo ukazujemo da su, za razliku od Kosova, na Krimu i u Donbasu bili održani referendumi gde je iskazana volja naroda, što je poslužilo kao temelj za priznanje nezavisnosti i uklapa se u osnove međunarodnog prava", istakao je Bocan-Harčenko.

On je rekao da na KiM nije bilo referenduma.

"Štaviše, oružani sukob na Kosovu je bio završen pre gotovo deceniju i pregoovri su bili u toku, dok su žitelji Donbasa bili od 2014. stalno suočeni sa pretnjom fizičkog uništavanja", rekao je ruski ambasador.

Energetika

Govoreći o energetici, ambasador Rusije je rekao da Moskva očekuje početak pregovora o gasu sa Srbijom i "zato ne možemo da trčimo pred rudu, ali sam uveren da će se oni voditi na najprihvatljivi način, s obzirom na realno stanje na tržištu i to da je Srbija nama prijateljska zemlja".

"Kad saberemo ova dva aspekta, mislim da će biti pronađena zlatna sredina koja će odgovarati interesima i Rusije i Srbije", rekao je Harčenko.

Na pitanje da li može gas da se plaća u dinarima, on je odgovorio - "kako će biti dalje, videćemo".

"To će biti rezultat pregovora i dogovora dve vlade, i Gasproma i Srbijagasa. Ja bih ovo postavio još šire i rekao da mi u celini, a ne samo u pojedinim sektorima, vidimo perspektivu u prelasku na aktivnija plaćanje u nacionalnim valutama", rekao je Harčenko.

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mentalitet

pre 1 godinu

To nam je čista slika naše vlasti u Srbiji! Mi sami prizivamo rusku čizmu kod nas. Ejjjj šljivo!

Pera

pre 1 godinu

Nemam nameru da vrsim pritisak na bilo koga. Interesuje me gde nestadose akcije Lukoil-Srbija? Zasto ugovor o kupovini nikada nije ispostovan od strane ruskog preduzeca Lukoil?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija