• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.05.2022

14:55

OGLASILA SE KANCELARIJA ZA KiM O NAPADU NA AUTOBUS SA SRBIMA POVRATNICIMA: Pukom srećom nema povređenih!

Kancelarija za KiM

Politika

OGLASILA SE KANCELARIJA ZA KiM O NAPADU NA AUTOBUS SA SRBIMA POVRATNICIMA: Pukom srećom nema povređenih!

Podeli vest

Humanitarni autobus koji prevozi Srbe povratnike iz opštine Istok u Kosovsku Mitrovicu kamenovan je jutros oko 9 časova u mestu Rudnik, prenela je Kancelarija za KiM navodeći da se besplatnim prevozom Srbi iz Osojana prevoze u Kosovsku Mitrovicu dva puta nedeljno da obave neophodne poslove, zdravstvene preglede ili administrativne obaveze

- Tek pukom srećom u napadu nije bilo povređenih, ali su putnici izrazito uznemireni i zastrašeni nakon ovog incidenta. Vozač je pozvao policiju koja je izvršila uviđaj - navodi Kancelarija, koja inače finansira prevoz Srba.

Napominju da su Srbi povratnici posebno osetljiva kategorija stanovnika na Kosovu i Metohiji i da stopa povratka iznosi manje od dva odsto što je najmanje u jednom postkonfliktnom području, a upravo ovakvi i slični učestali napadi na povratnike, uz uzurpaciju imovine među glavnim su razlozima za odsustvo održivog povratka.

- Šta je kome grupa putnika povratnika zasmetala, da su postali meta albanskih huligana i ekstremista? Serija agresivnih i bezumnih napada na Srbe na prostoru Kosova i Metohije ovim je nastavljena, a najnoviji napad na povratnike, test je i za predstavnike onih međunarodnih organizacija koje bi trebalo da obezbede miran i bezbedan život Srba na KiM, da svoj zadatak i ispune - navode u Kancelariji.

Dodaju da posebno zabrinjava što ne postoji ni volja, ni želja političara iz Prištine da osude ovakve incidente i zatraže hitno privođenje počinilaca, čime bi jasno i nedvosmisleno pokazali da su spremni na zajednički suživot sa srpskim narodom.

- Naprotiv, od predstavnika Privremenih institucija samouprave u Prištini imamo samo agresivne i antisrpske izjave kojima potpiruju mržnju i netrpljivost prema Srbima i direktno izazivaju incidente na terenu - konstatuju u Kancelariji i zahtevaju da se hitno i bez odlaganja napadači na humanitarni autobus uhapse i sankcionišu i apeluje na predstavnike međunarodnih organizacija koji deluju na prostoru KiM da ovaj incident javno i jasno osude i podignu bezbednost Srba na viši nivo.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija