• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I.

12.05.2022

07:40

SRBIJA SPREMA ŽESTOK ODGOVOR NA SNAŽAN PRITISAK IZ BRISELA! Neće ići kako su oni zamislili!

ATAIMAGES

Politika

SRBIJA SPREMA ŽESTOK ODGOVOR NA SNAŽAN PRITISAK IZ BRISELA! Neće ići kako su oni zamislili!

Podeli vest

Priština će danas podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, a Srbija će na to žestoko odgovoriti svim raspoloživim političkim sredstvima, počevši od kampanje za povlačenje priznanja lažne države Kosovo, pa dalje. Ovo je sinoć u Briselu saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle teških razgovora na večeri koju je organizovao šef diplomatije EU Žozep Borelj za lidere Zapadnog Balkana

Predsednik Srbije kaže da je situacija složena i kompleksna, ali da ćemo "uspeti da naš brod sigurno uvedemo u mirne vode i osiguramo dobru budućnost za građane Srbije".

- Sutra će situacija biti još teža jer je Donika Gervala na večeri potvrdila da će podneti zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope. Ja sam rekao da je to kršenje svih, ne samo principa međunarodnog javnog prava, već i normi iz pojedinih sporazuma, od rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 do Vašingtonskog sporazuma. Postalo je besmisleno da govorimo da Prištini više od 3.210 dana ne pada na pamet, ne da primeni, već i da razgovara o ZSO - kazao je on.

Vučić je rekao da Priština neće odustati od svoje kampanje, jer tvrde da su nezavisna država, pozivajući se na odluku Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine.

- Misle da koriste ukrajinsku situaciju, optužujući Srbiju da je produžena ruka Rusije. Misle da mogu da iskoriste situaciju i dobiju više nego na šta su računali ranije, predstavljajući sebe kao velikog borca protiv ruskog totalitarizma i navodnog fašizma - rekao je predsednik.

Vučić je najavio da će odgovor Srbije biti žestok i da će u narednih 36 sati zakazati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

- Počećemo politički da reagujemo. Ako neko misli da može da nas ucenjuje i da pritiscima slomi Srbiju, neka zna da mu neće ići tako lako - poručio je predsednik.

Foto: Printscreen

Aleksandar Vučić u Briselu

Na novinarsko pitanje čime možemo da se suprotstavimo Vučić je odgovorio da nemamo mnogo.

- Nemamo mnogo toga u našim rukama, osim što ćemo da se borimo na međunarodnoj sceni za dalje povlačenje priznanja tzv. Kosova, i za ozbiljan i odgovoran pristup Srbije - kazao je predsednik.

Na pitanje da li je naša pozicija otežana, te da li mu je neko iz EU rekao da će Ukrajina možda dobiti status kandidata po principu kiparskog modela, koji u slučaju Srbije nisu dozvoljavali ni da se pomene, Vučić je rekao da se danas u svetu jasno vidi da jedini princip koji važi jeste da nema principa.

- Srbija je još pre 72 dana usvojila zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost i jedina je zemlja koja se 72 dana u potpunosti drži te politike. Kod nas odluke nešto znače. Ukrajini želimo sve najbolje, to su nam prijatelji. A principi? Gde god da pogledate, na koju god stranu sveta, jasno shvatite da postoji samo jedan princip: da nema principa. Samo se Srbija drži principa - rekao je Vučić.

Foto: Printscreen

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik u Briselu

Kako kaže, kad god pita o teritorijalnom integritetu Srbije, kada se već govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine, naiđe na zid i dobije odgovor da su sada druga vremena.

- Kada kažem da i Putin spominje genocid u Donbasu, sledi odgovor: "Nemoj da pominješ Putina." Besmisleno je pričati o principima. Moramo u Srbiji da razumemo da je važno da se držimo morala u donošenju odluka, ali da mislimo da ćemo zbog toga da pobedimo - ne. Do sada se pokazalo da gola sila i kršenje principa imaju prednost u odnosu na poštovanje prava i normi međunarodnog javnog prava - zaključio je Aleksandar Vučić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maxa

pre 1 godinu

Ne znam, pritisak je ogoroman, a 62% investicija u Srbiji je iz EU ( kako je sam pre neki dan reko Predsednik Vucic), ako nam naprave ko i Rusima i povuku investicije ima da puknemo za 2 meseca...mislim da Predsednik nema da moze da izmanevrise opet, nema vise prostora ( izgleda ovo sa Kosovom su nam i napravili sto nismo se pridruzili sankcijama protiv Rusije, ko neka 1 opomena)

marko

pre 1 godinu

Brisel je mislio da ce moci lako sa Srbijom e sada ce se uveriti da to tako ne moze!

ZELJKO

pre 1 godinu

Srbija će se boriti i nikome neće dozvoliti da nad nama manipuliše.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija