• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

17.05.2022

09:49

BRNABIĆ: Priština hoće članstvo u instituciji čiji je cilj poštovanje ljudskih prava - PA TO JE VRHUNSKI CINIZAM!

printscreen

Politika

BRNABIĆ: Priština hoće članstvo u instituciji čiji je cilj poštovanje ljudskih prava - PA TO JE VRHUNSKI CINIZAM!

Podeli vest

Priština se prijavljuje za članstvo u instituciji čiji je vrhovni cilj poštovanje ljudskih prava, zaštita demokratije i vladavine prava. To je, ističe premijerka Ana Brnabić, vrhunac cinizma, budući da je ista ta Priština samo ove godine nekoliko puta uskratila Srbima na KiM osnovna ljudska prava.

 

Sve ovo što se dešava u svetu, istakla je Brnabić gostujući na TV Pink, i što smo videli u prethodnih desetak dana jeste ogoljeno licemerje i stoga je naša pozicija još teža i frustrirajuća. Ističe da Srbija gotovo jedina poštuje principe međunarodnog prava i oni se ne menjaju od situacije do situacije, već su takvi kakvi jesu.

- Sve što vidimo drugo iz dana u dan, i sa istoka i sa zapada, jeste neko licemerje i svako tumači međunarodno pravo kako mu odgovara. S druge strane spočitavaju drugima, najviše nama, da nešto ne poštujemo, iako smo jedini koji međunarodno pravo poštujemo - kaže premijerka.

Kada je reč o aplikaciji Prištine za članstvo u Savetu Evrope, Brnabić kaže da je ovo vrhunac cinizma, između ostalog jer se dešava nakon što su političari u Prištini ukinuli osnovna ljudska prava Srbima na KiM, onda kada su Srbima zabranili da glasaju 3. aprila, a pre toga da učestvuju na referendumu 16. januara, a koji se odnosio na međunarodno pravo.

- Prijavljuju se u instituciju čiji je vrhovni cilj poštovanje ljudskih prava, zaštita demokratije i vladavine prava. To je vrhunac cinizma, a ne kršenje sporazuma jer smo na to navikli. Već su rekli da nemaju nameru da poštuju Briselski sporazum, a uz pomoć "prijatelja Kosova" prijavljuju se u Savet Evrope oni koji su poništili sva prava Srba sa KiM. Posebno mi je zanimljivo da vidim kako će zemlje Kvinte odgovoriti - kaže premijerka.

Ističe da su zemlje Kvinte dale izuzetno oštru izjavu nakon što je Priština zabranila glasanje Srbima na KiM. Ako su tada dali oštru izjavu, kako će podržati članstvo tzv. Kosova u SE.

- Nemoguće je, je l' da? Jedva čekam da vidim šta će reći, a ako podrže pitala bih kako te dve stvari idu zajedno? Ne podržavaju kršenje ljudskih prava, a podržavate ih da postanu član institucije koja štiti ljudska prava? - kaže premijerka.

Ocenjuje da SAD imaju iskreniji stav prema situaciji, prema kršenju Briselskog sporazuma, iako SAD nisu njegov garant.

- SAD više kritikuju Prištinu, za razliku od EU koja je zadužena za implementaciju Briselskog sporazuma - rekla je Brnabić.

Dodaje da, da nije bilo administracije Donalda Trampa, i dan danas imali bismo takse na robu iz centralne Srbije. Evropska unija je, kaže, samo deklarativno osuđivala ovu odluku, ali ništa više od toga.

- Priština nije trpela nikakve posledice i zahvaljujući SAD povučene su ove takse. Od tada SAD imaju proaktivnu ulogu, čak su uskratile određenu podršku tzv. Kosovu, pa čak i u smislu vojne podrške. I sada imamo oštra saopštenja iz Evrope, kvinta je 16. januara i 3. aprila poslala oštra saopštenja, a ona ničemu nisu služila. Priština je posle toga rešila da se prijavi za članstvo u SE, a sada čekamo da vidimo šta će Kvinta uraditi. Ako podrže aplikaciju, sve je jasno i svako saopštenje je mrtvo slovo na papiru i paradiranje rečima koje ništa ne znače. Očekujem od Kvinte i zemalja članica G7 da ne podrže zahtev tzv. Kosova za članstvo u SE - kaže premijerka.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vejo

pre 1 godinu

Veći je cinizam što vaši ljudi sede u njihovim institucijama?

Pera

pre 1 godinu

Trgovina organima je izgleda legitimna u savetu evrope!

kosovar

pre 1 godinu

Pa "uvazen-a" gospodjo, ili sta vec,da imaš obraza nebi se ni javljala i davala ovakve glupe komentare.Koliko vi poštujete ljudska prava,pa to je nadaleko poznato,toliko da svakodnevno se vaši problemi raspravljaju.Haski sud takođe može orasima ljudskim pravima da kaže poneku reč Šta ste vi radili 90 ih godina,valjda je i to bilo u duhu ljudskih prava.Da imaš barem malo u glavi,onda nebi počinjala ovu temu,jer vi ste zigosani kao zlocesti narod,i to će da vas prati vekovima.A svoje vrline i finocu serviraj onome ko ti je priušti da živiš na grbaci naroda Srbije.

inspektor

pre 1 godinu

ako gledamo po parametrima medjunarodnog zakona i pravnog sistema , pregovarac ujedinjenih nacija finac Marti Ahtisaari je proglasio Nezavisnu Teroristicku ISIS Republiku Kosovo a finski premijer Mati Vanhanen je u ime finske prepoznao ISIS Kosovo kao Nezavisno i to sve bez glasanja i bez odobrenja finskog naroda , znaci da finski premijer Mati Vanhanen i bivsi finski predsednik Marti Ahtisari su izvrsili zlocin i agresiju na suverentitet Ukrajine i pocinili genocid nad ukrajincima . Plus uvlacenje finskog i evropskog naroda u Nato zlocinacku nacisticku rimskosolomonsku monarhisticku vojnu alijansu i to bez glasova i bez odobrenja finskog i evropskog naroda znaci da je u leopoldijanskoj EU od samo pocetka sve namesteno bas kao sto su Nato zlocinci namestili rezultate na Evroviziji u Torinu . Ni brizelski zvanicnici a ni brizelska EU kancelarija nije stvorena glasanjem narod a to znaci da EU nije legalna institucija nego je ujedinjena kriminalna medjunarodna robovlasnicka mafijaska monarhisticka zlocinacka nacisticka organizacija .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija