• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.05.2022

18:27 >> 18:51

PA, VI OLIVERE VIDITE KOLIKO PARA MOŽETE DA NAM DATE, DA SE PONOSITE SRBIJOM! Predsednik Vučić i Varheji obišli radove na bolnici "Tiršova 2"! (FOTO, VIDEO)

Printscreen

Politika

PA, VI OLIVERE VIDITE KOLIKO PARA MOŽETE DA NAM DATE, DA SE PONOSITE SRBIJOM! Predsednik Vučić i Varheji obišli radove na bolnici "Tiršova 2"! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, zajedno sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem obišao je radove na izgradnji Univerzitetske dečije klinike "Tiršova 2"

Vučić je juče u obilasku skladišta robnih rezervi istakao da mu je stalo šta misli komesar EU Oliver Varhelji, i da će danas razgovarati sa njim.

 

 

18:44 - Obraćanje Olivera Varheija

- Ovo je jedini pozitivan efekat kovida, koji nas je naterao da razmišljamo kako da stvorimo novu stvarnost. Sada se zdravlje više ceni nego pre. Veoma sam zadovoljan što sam sve ovo video u Srbiji. Predsednik Srbije, kao i svi, misli da je zdravlje naše dece najvažnije-

EU nikad nije podržavala ovako veliki zdravstveni projekat.

Foto: Printscreen

Srbija će za svoju decu imati najbolju moguću negu u Evropi, možda čak i u svetu - rekao je evropski komesar za proširenje.

18:38 - Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

- Naučio sam da ne čitam i da govorim kratko - rekao je predsednik Vučić, pa doda:

- Ovo mesto za izgradnju dečje bolnice je impresivno, ogromno, veće od jednog fudbalskog terena. Važno je da će pripremni radovi, koji su najkomplikovaniji, biti završeni do novembra. Ovde ima 60.000 kvadratnih kilometara, od čega će 40.000 biti medicinskog prostota, a ostalo će biti garaže, magacini, parkinzi...

- Usudiću se da kažem da će ovo biti Klinički centar za decu.

Foto: Printscreen

- Ovaj projekat, i sam sam se iznenadio, zavredeo je veliku pažnju EU, oni će dati 35 miliona evra poklona - rekao je predsednik i dodao:

- Ovo će biti centar za lečenje dece ne samo iz Srbije, već iz celog regiona.

- Ideja o 'Tiršovoj 2' je stara decenijama. U Skupštini su se oko te ideje složili 1989. godine. Ponosan sam na ovo. Posle ovog nam od najvažnijih stvari ostaje još Onkološka klinika, pa vi Olivere gledajte koliko para možete da nam date. Bićemo vam zahvalni, da se ponosite Srbijom kao kandidatom.

18:28 Obilazak gradilišta

- Ovo je impresivno gradilišta - rekao je Varhelji.

- Sve pripreme će biti završene do kraja oktobra ove godine, a tada ćemo početi da gradimo zgradu. Ovo sad je najteži deo posla. Nadamo se da ćemo sve uspeti da završimo na vreme. Ovo je zaista veliki projekat. Verujem da ćemo sve završiti najkasnije početkom 2025. To će biti veliki uspeh - istakao je predsednik Vučić.

Predsednik je istakao da je za dve ipo godine napravljen veliki KC u Nišu, dodajući da se nada da će i "Tiršova 2" biti gotova u istom merom.

Foto: Printscreen

- Za dve godine smo uspeli da izgradimo veliki Klinički centar u Nišu, nadamo se da ćemo za isto vreme i ovo završiti - ocenio je Vučić.

Predsednik Srbije je zatim pozdravio radnike i porazgovarao sa njima.

- On je sa zapada Srbije, blizu Republike Srpske. On je sa istoka Srbije, a ovaj momak sa jugozapada, blizu BiH i Crne Gore - objašnjavao je Vučić Varheljiju odakle je koji radnik:

- Svi dolaze iz različitih krajeva Srbije i svi zajedno rade.

Gradnja "Tiršove 2" na 57.000 metara kvadratnih koštaće 117,2 miliona evra, od čega je za građevinske radove procenjeno da je potrebno 95 miliona evra, a ostalo za nabavku opreme. 

Radove na izgradnji nove dečje bolnice sa Vučićem i Varheijem, obilaze i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Foto: Printscreen

Donacija EU za gradnju te dečje klinike iznosi 35,7 miliona evra, što je jedna od najvećih donacija koje je Unija odobrila za projekte van sektora transporta i energetike, a druga tranša se obezbeđuje iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope.  Prva faza izgradnje dečije klinike Tiršova 2, koja je u toku u vrednosti od 6,2 miliona evra, započeta je u oktobru prošle godine, a prema najavama, planirano je da klinika u potpunosti bude završena do 2025. godine.  Radovi prve faze izgradnje te nove dečje bolnice trebalo bi ukupno da traju 210 dana, a bazirani su pre svega na iskopavanju temeljne jame u sklopu Kliničkog centra Srbije i izgradnji pristupne saobraćajnice ka auto-putu.

Nova dečija klinika će obuhvatiti od 57.000 metara kvadratnih, od kojih je 36.000 kvadrata predviđeno za medicinski prostor sa osam najsavremenijih operacionih sala i 37 kreveta intenzivne nege.  Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta koji će biti raspoređeni u 154 sobe.  Zgrada će imati 11 spratova, tri sprata podzemne garaže, dva podruma, prizemlje i pet spratova.

Predviđena je i izgradnja garaže koja će se prostirati na na 21.000 metara kvadratnih i imaće 550 parking mesta.  Dečija klinika "Tiršova 2" nalaziće se u okviru Kliničkog centra Srbije u neposrednom okruženju GAK Višegradska i postojeće dečje klinike "Tiršova 1", a imaće direktan pristup sa auto-puta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Demokrata EU

pre 1 godinu

Hvala gospodinu Oliveru Varhejiju što nam je omogućio da se razvijamo i što će nas primiti u EU!!

Jelena

pre 1 godinu

Veliki projekat, a još veći je njegov značaj za našu zemlju. Zdravstvo se promenilo i napredovalo poslednjih godina, što je za svaku pohvalu

Maša

pre 1 godinu

Srbija će po završetku bolnice,, Tiršova" 2 biti ponosna na ovaj objekat , jer će on doprineti unapređenju zdravlja dece i pružanju boljih uslova za njihovo lečenje!

Duduci

pre 1 godinu

Znate li vi koliko je to 60 hiljada kvadratnih kilometara.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija