• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.06.2022

13:54

VUČIĆ IZ OHRIDA: Sa užasom gledamo situaciju oko energetike! Biće problem ako Rusi prekinu dotok gasa Evropi!

printscreen

Politika

VUČIĆ IZ OHRIDA: Sa užasom gledamo situaciju oko energetike! Biće problem ako Rusi prekinu dotok gasa Evropi!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Ohrida gde učestuje na Samitu Otvoreni Balkan

 

U Ohridu je danas zvanično otvoren samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan, kome prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i zvaničnici Crne Gore i BiH.

Predsednik je rekao da je imao sastanke sa predstavnicima zemalja koji nisu još uvek zvanične članice Otvorenog balkana.

- Poziv smo uputili Crnoj Gori, uskoro će biti poslate i BiH.

Kako kaže, sinoć je pokrenuta ideja oko pravljenja radnih grupa i timova koji bi analizirali situaciju u kojoj se region  nalazi i kako bi sebi mogli da pomognemo.

Vučić je rekao da se priprema veliki sajam vina, hrane i turizma u Beogradu i dodaje da bi voleo da naredni susret bude negde na jugu Srbije.

- Bitno je da nađemo zajednički pristup za rešavanje problema. Kada smo zajedno onda smo mnogo, mnogo jači. To je važna poruka koju smo danas uputili.

Srbija ima hrane

Vučić je rekao da Srbija ima najviše hrane i dodaje da možemo da pomognemo svima ostalima i da oni mogu biti sigurni da im neće nedostajati osnovne životne namirnice.

- Srbija ima dovoljno količina brašna, šećera i ulja.

Foto: printscreen

Energetika

- Već sada gledamo sa užasom šta će da se dešava sa energetikom. Biće problem ako Rusi prekinu dotok gasa Evropi.

Kako kaže, cena energije skače i to je pakao za sve. Dodaje da će biti problem što neće imati odakle ni da se uzme.

- Milion stvari ima o kojima možemo i moramo da razgovaramo. Niko od nas nije samodovoljan. Svi smo u problemu, ali niko od nas nije kriv za rat u Ukrajini. Biće jedna od najtežih zima, ali to nije razlog za strah. Zato sada pumpamo skladišta za gas, da bismo imali za ne daj Bože. Danas u Banatskom Dvoru imamo 197 miliona kubnih metara. Ono što je za Srbiju dobra vest je to što je naša stopa javnog duga u regionu najniža - rekao je Vučić i dodao da sada svi hoće da izađu na tržište. Kako kaže, Srbija smatra da nije dobra situacija na tržištu.

Ističe da će pare da nestaju brzinom svetlosti na energente i hranu.

- Sada iz dva skladišta upumpavamo rezerve. Naše potrebe su veće od toga, moramo da nalazimo rešenja. Radi se o ogromnom novcu koji ulažemo samo da bi se pripremili za zimu.

Vučić kaže da je problem što Srbija nema dobru vezu kako bi stigla ruska nafta. Mi je, dodaje, dobijamo tankerima. Potrošnja će, kaže, biti velika i potrebe velike.

- Čekajte da vidimo kakve će tek sankcije da uvode.

Predsednik je rekao da su bili spremni da ponude Prištini da se uzme značajna količina lignita, a da se njima isporuči struja.

Kaže da Srbija nudi kao apsolutnu sigurnost hranu, jer, dodaje, niko je u okruženju nema koliko mi.

- Bićemo u ozbiljnom problemu zbog sankcija, i to možemo samo zajedno da rešavamo.

Vučić je rekao da će od septembra sve biti prihvaćeno i sprovedeno u delo, kada su u pitanju nostrifikacije diploma između Srbije, Albanije i S.Makedonije.

Foto: printscreen

Kako kaže, najbitnije je da sami odlučujemo o svojoj sudbini i da sami pravimo svoju budućnost. Dodaje da je važno da ljudi koji ovde žive znaju koliki je značaj da možemo da razgovaramo i da smo jedni drugima najbliži i da treba da se pomažemo.

- Balkan treba da pripada balkanskim narodima, to velike sile nikada nisu htele da dozvole. Interes balkanskih naroda treba da bude naš, a ne velikih sila. Mi njime treba da se rukovodimo. Briga me za tuđe interese.

 

 

Ističe da je Otvoreni Balkan danas teško srušiti, ne postoji sila koja može da nas sada nagovori da izađemo iz njega.

- Nema tu velike filozofije, čvrsto smo opredeljeni da čuvamo mir i stabilnost i zajedničku budućnost. To je inicijativa za budućnost.

Vučić je rekao da Srbija brine o drugima i brine o obrazu drugih, taman onoliko koliko njima ne da da udare po našem obrazu.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 2 godine

Sa uzasom gledamo samo mi, jer jedini mi ne trazimo alternativu i saljemo ministra spoljnih poslova u Rusiju kada to niko ne radi. Nece Rusi zavrnuti, vec ce biti prekinut tranzit a nama ni EU nece isporucivati jer sedimo na dve stolice. Ista situacija i sa naftom, u madjarskoj 60 dinara jeftinija nego kod nas. Na Zapadu malo skuplja ali su zato plate par puta vece.

TV

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija