• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.06.2022

13:46

Srbija ne može protiv nekoga ko poštuje njen teritorijalni intergritet!

Informer

Politika

Srbija ne može protiv nekoga ko poštuje njen teritorijalni intergritet!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković istakao je danas da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da je osudila aktivnosti Rusije prema Ukrajini, ali da kada je reč o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji donosi odluke samostalno, na osnovu nacionalnog interesa i interesa građana, kao i da se ne može očekivati da bude protiv nekoga ko poštuje njen teritorijalni integritet


Selaković je, nakon sastanka sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom, odgovarajući na pitanje austrijskog novinara zašto se Srbija ne uskladi sa spoljnom politikom EU i uvede sankcije Rusiji, kazao da je naša zemlja bila deo države koja je dugi niz godina bila pod sankcijama koje, kako kaže, nikome ništa dobro nisu donele.

Ističe da je Srbija od prvog dana ukrajinske krize zauzela jasan stav i da je osudila aktivnosti Ruske Federacije prema Ukrajini i rekla da čvrsto stoji pri poštovanju osnovnog principa međunarodnog prava i odnosa, a to je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih međunarodnio priznatih država članica UN.

„Za nas je rat između Ukrajine i Rusije, rat među braćom. Mi i sa jednima i sa drugima delimo iste korene, pripadamo istoj grupi naroda, kultura nam je slična, duhovnost nam je ista i svaka žrtva do koje dođe u tom ratu za nas je suštinska tragedija“, kazao je Selaković.


Naglašava da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i da će se na svakom mestu zalagati za to možda, kako kaže, posebno, jer je naš teritorijalni integritet narušen.

„Nemojte očekivati da Srbija deluje protiv onoga ko poštuje njen teritorijalni integritet, ko je u sistemu UN brana napadima na taj teritorijalni integritet i suverenitet“, istakao je šef srpske diplomatije.

Foto: Informer

Podseća da Srbija jasno pokazuje svoj stav i glasanjem u međunarodnim organizacijama, ponašanjem prema ukrajinskim izbeglicama, slanju humanitarne pomoći.

„Međutim, dozvolite da nam je naš nacionalni interes na prvom mestu. Pogotovu kada imate proces koji traje 19 godina i za koji niko ne može da vam kaže kada će se završiti. U međuvremenu, naši građani moraju da prežive“, ukazao je.

Dodaje da se u donošenju odluka o budućnosti Srbije, državno rukovodstvo vodi nacionalnim interesima Srbije i njenih građana i ponavlja da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, BiH, ali i sopstveni.

„Ono što se Srbija trudi da zadrži kao svoje neotuđivo pravo jeste pravo da samostalno donosi odluke o svojoj budućnosti i to ćemo nastaviti da radimo, ali od prvog dana ukrajinske krize mi smo rekli da osuđujemo kršenje međunarodnog javnog prava, da poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da je to nešto čemu Srbija ostaje dosledna i verna“, kaže.

Šef srpske diplomatije kaže i da Srbija ima prijateljske odnose sa Rusijom i da to ne krije, ali i da je jasno rekla šta misli o aktivnostima Ruske Federacije, odnosno da ih je osudila.

Podsećajući da građani Srbije vrlo dobro znaju šta znači biti pod sankcijama, Selaković je zatraži da niko ne traži da to radimo drugome znajući koliko i na koga loše utiče.

„A da pritom moramo da budemo snabdeveni naftom, da i ovde ljudi moraju da se greju zimi, da fabrike moraju da rade, automobili da se voze, a da pritom nismo u prilici da računamo na pomoć koju će države članice dobijati iz Brisela, već da moramo da se oslonimo na naše sopstvene mogućnosti i resurse“, istakao je.

Što se tiče evropskog puta, Selaković kaže da za Srbiju drugi put ili alternativa tom putu ne postoji.

Srbija zainteresovana za dalji razvoj odnosa s Austrijom

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas u Beogradu, posle sastanka sa šefom austrijske diplomatije Aleksanderom Šalenbergom, da je Srbija zainteresovana za dalji razvoj prijateljskih i partnerskih odnosa sa Austrijom, koja je treći najveći investitor u srpsku privredu.

Selaković je naglasio da je prošle godine ekonomsko-trgovinska razmena između dve zemlje iznosila 1,36 milijardi evra, što je u poslednje četiri godine rast od 36 odsto.

"Samo u prva četiri meseca ove godine došli smo do 585 miliona evra razmene, što je u odnosu na isti period prošle godine, samo za ta prva četiri meseca, povećanje razmene za 50,8 odsto", naglasio je šef srpske diplomatije.

Dodaje da u ovom trenutku austrijske kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 22.400 radnika.

Navodi da su razgovori sa austrijskim ministrom za evropske i međunarodne poslove Šalenbergom uvek prijateljski, otvoreni i iskreni, čak i u situacijama i po pitanjima oko kojih ne dele zajedničko mišljenje.

Prema njegovim rečima, važnu ulogu u odnosu dve zemlje igra i srpska dijaspora u Austriji i u tom smislu kaže da je činjenica da se Beč smatra jednim od gradova u kojem je u svetu van granica Srbije, izuzetno brojna srpska populacija.

Kaže da su razgovarali i o evropskim integracijama i da se zahvalio Šalenbergu na podršci Austrije Srbiji na putu ka članstvu u EU.

"Izuzetno cenimo i non pejper (non paper) koji je nedavno predstavljen. To pokazuje da podrška koju Austrija godinama, decenijama pruža proširenju EU na prostoru jugositočne Evrope nije samo pro forme, već je efektivna i nešto za šta se Austrija ozbiljno zalaže", kazao je Selaković.

Navodi da je tokom sastanka bilo reči i o situaciji u regionu, na Kosovu i Metohiji, BiH, ali da su se dotakli i rata u Ukrajini kao, kako kaže, zemljotresa koji je potresao čitav postojeći svetski poredak i nečega što ozbiljno utiče na promenu geopolitičke arhitekture i Evrope i sveta.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, razgovarali su i o inicijativi Otvoreni Balkan, koja ne konkuriše evropskim integracijama, već ima za cilj da utiče na poboljšanje našeg životnog standarda, ali i bolju pripremu za ulazak u članstvo u EU u nekom trenutku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija